Hirdetés

Hasznos funkciónak álcázza magát a Facebook új követési trükkje



|

A hivatkozáselőzmények funkció listázni fogja, hogy milyen weboldalakat látogattuk meg a Facebook appon keresztül.

Hirdetés

A hirdetésekből élő Meta számára létfontosságú, hogy a lehető legtöbb információt tárolja a felhasználókról, hiszen csak ezek segítségével tud hatékony célzott reklámokat értékesíteni. Az emberek utáni szimatolásban fontos szerep jut a mobilos Facebook alkalmazás beépített böngészőjének is, ami most egy új funkción keresztül fogja monitorozni az online mozgásunkat.

A közösségi oldal ugyanis nemrég bejelentette a hivatkozáselőzmények néven futó megoldást, amely az elmúlt 30 napban meglátogatott webhelyek linkjeit tárolja.

Hirdetés

A Meta azzal népszerűsíti a funkciót, hogy így könnyebb lesz ismét felkeresni a Facebook-posztokra kattintva elért webcímeket, vagyis nem fordulhat elő, hogy "elveszítünk" egy fontos linket, és ezért nem tudunk visszatérni rá. Ez eddig egész hasznosnak hangzik, a platform viszont arra is felhívja a figyelmet, hogy a funkció használatával az adataink követési célú feldolgozásába is beleegyezünk.

"Fontos, hogy bekapcsolt hivatkozáselőzmények esetén felhasználhatjuk a Facebook mobilböngészőjétől kapott hivatkozáselőzmény-adatokat arra, hogy javítsunk a hirdetéseiden a Meta-technológiákon belül."

- áll a Facebook hivatalos leírásában. A követési célt szolgálva a hivatkozáselőzmények listázása alapból aktiválva lesz, de aki szeretné, egy tetszőleges URL-t megnyitva, a "..." gombbal elérhető Böngészőbeállítások menüpontban legalább kikapcsolhatja az archiválást. Zuckerbergék azt ígérik, hogy ilyenkor 90 napon belül törlik a tárolt adatokat.

Fontos, hogy a funkció csak a Facebook telefonos alkalmazásba érkezik, így a webes felületről vagy a Messengerből meglátogatott oldalak nem szerepelnek majd a listán, ahogy a szintén Meta-érdekeltség Instagramot sem érinti a változtatás. A hivatkozáselőzmények funkció világszerte fokozatosan kerül bevezetésre, így előfordulhat, hogy e cikk olvasásakor még nem látod a lehetőségek között.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.