Hirdetés

Hat lábon szalad és adatok után szimatol a Lenovo robotkutyája



|

Lenovo Daystar Bot GS elsősorban a kormányzati szektor számára lehet vonzó ajánlat.

Hirdetés

Nem is olyan régen még sci-fibe illő látványként írtunk volna le egy kutyaszerű robotot, az elmúlt évek során azonban viszonylag széles körben terjedtek el az ilyen gépek, amelyek elsősorban őrző-védő és megfigyelési feladatokban lehetnek hasznosak, így a rendvédelmi szervek is előszeretettel vetik be őket.

A kategória leghíresebb és legsikeresebb képviselője a Boston Dynamics által kifejlesztett Spot, amely egy tavalyi kísérlet keretében már AI-jal hajtott idegenvezetőként is bizonyított, most viszont egy új kihívót kapott a robot, egyenesen a Lenovo műhelyéből.

Hirdetés

A kínai számítógépgyártó ugyan nem adott ki erről szóló közleményt, de az iF Product Desing Award 2024-es díjazottai között a Lenovo Daystar Bot GS-nek hívott gépi kutya is felbukkant, ami az elnevezés alapján a cég 2020-ban bemutatott, kerekeken guruló Daystar robotjának új változata lehet. Habár az alkat megvan hozzá, a blökis hasonlat itt csak idézőjelesen működik, a Lenovo újdonsága ugyanis nem négy, hanem hat lábon szalad.

A gyártó úgy véli, hogy ezzel a rendhagyó megoldással a Daystar Bot GS páratlan stabilitást és a riválisait felülmúló manőverezési képességet nyújt, melynek révén a legkülönfélébb terepeket is játszi könnyedséggel küzdi le. A Lenovo leírása mindemellett a fejlett vezérlőrendszert, az élvonalbeli érzékelő algoritmusokat és az IP66-os por- és víz elleni védelmet hangsúlyozza, azt ígérve, hogy a robot bármely helyen és időben képes "átfogó adatgyűjtést" végezni.

A Daystar Bot GS lehetséges bevetési területei kapcsán a kereskedelmet, az ipart, valamint a közszférát és a kormányzatot említi a gyártó, így a hatlábú szerkezet valószínűleg ugyanazokra a megrendelőkre pályázik, mint a Boston Dynamics Spotja, elsősorban a rendőrséggel, a hadsereggel, a tűzoltósággal és biztonsági cégekkel szemezgetve.

A robot megjelenési dátuma és ára még nem ismert, de az iF Product Design Award adatlapja alapján még ebben az évben kereskedelmi forgalomba kerül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.