Hirdetés

Hatalmas maja városra bukkantak az őserdőben



|

A régészek csúcstechnológiás eszközök segítségével azonosították az egykor fontos szerepet betöltő települést.

Hirdetés

A lézer alapú távérzékelés, vagyis a LiDAR (Light Detection and Ranging) a legtöbbek számára valószínűleg az önvezető funkciókkal felvértezett modern autókból, vagy esetleg az iPhone Pro és iPad Pro modellekből lehet ismerős, ezeken túl azonban még számos területen alkalmazzák a megoldást.

Az egyik ilyen a régészet, a lézeres technológia révén ugyanis akár egyetlen kapavágás nélkül, a levegőből is fel lehet fedezni a történelem elfeledett, föld alatt rejtőző struktúráit.

Hirdetés

A mexikói Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH) horgára most egy egész maja város akadt, amit az ország déli részén, a Yucatán-félszigeten található Balamku ökológiai rezervátum területén találtak a levegőből elvégzett LiDAR-szkennelés segítségével. Az alábbi fotó gyönyörűen megmutatja a kiterjedt települést, amely Krisztus után 250 és 1000 között még központi szerepet tölthetett be a régióban.

A régészek által Ocomtunnak elnevezett (jelentése: kőoszlop) város nagy, piramisszerű épületeket, kőoszlopokat, impozáns épületekkel szegélyezett közteret és más, majdnem koncentrikus körökbe rendezett építményeket tartalmaz - számolt be róla az INAH nyomán a Reuters. A települést egy március és június között végzett feltérképezés során sikerült megtalálni, melynek keretében az őserdő egy Luxemburg-méretű szeletét fésülték át.

Arra egyelőre nincs válasz, hogy miért néptelenedett el a város, az épületmaradványok helyszíni vizsgálata alapján viszont valamikor Kr. u. 800 és 1000 között indulhatott el Ocomtun pusztulása. A tudomány mai állása szerint a maja civilizáció Kr. e. 2000 környékén kezdett kifejlődni, a spanyol gyarmatosítók 17. századi megérkezésekor viszont már hanyatlóban volt. A maják leszármazottjai ugyanakkor ma is élnek, egy nagyjából 6 millió főt számláló népcsoportot alkotva.

Cikkünk nyitóképe illusztráció.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.