Hirdetés

Hatalmasat kamuzott a Google az új mesterséges intelligenciája bemutatóján



|

A Gemini messze nem olyan lenyűgöző, mint azt a demó alapján gondolhatták a nézők.

Hirdetés

A Google-nek eddig nincs valami nagy szerencséje a mesterséges intelligenciával. Habár a keresőóriás évek óta végez kutatásokat a generatív modelleken, az OpenAI és a Microsoft jelentősen beelőzték őket az arra épülő szolgáltatások elérhetővé tételével, amikor pedig ennek hatására sietve prezentálták a házon belüli fejlesztésű Bard chatbotot, az egy látványos bakival égette be őket a színpadon.

Ezt az emléket lett volna hivatott eltörölni a nemrég leleplezett új AI-modell, a multimodális alapokra építkező Gemini, ám most ismét magyarázkodásra kényszerül a Google, miután kiderült, hogy nem volt teljesen őszinte a technológiát illetően.

A Gemini előnye, hogy a multimodális felépítésnek köszönhetően változatos tartalmakat képes kezelni a szövegektől a képeken át a videókig, melynek kapcsán a Google egy videót játszott le, ahol az AI látszólag valós időben reagált ezekre az inputokra.

Hirdetés

A Bloomberg beszámolója szerint viszont az algoritmus válaszai eleve fel voltak gyorsítva, amire ugyan még egy diszkréten elhelyezett megjegyzés is felhívta a figyelmet a feltöltés leírásában, arra azonban már semmi sem utalt, hogy a Gemini valójában nem a videó, hanem abból kivágott állóképek alapján dolgozott, amiket szöveges parancsokkal is megtámogattak a fejlesztők. A Google ezt csak utólag, egy szóvivő útján közölte a hírügynökséggel.

Könnyű belátni, hogy ez teljesen más megvilágításba helyezi a keresőóriás új mesterséges intelligenciáját, ami a vállalat saját benchmarkjai szerint állítólag magasan felülmúlja a rivális megoldásokat. A Bloomberg cikke után a Google megpróbálkozott a tűzoltással, és a projekt egyik felelőse, Oriol Vinalys az X-felületén magyarázta a bizonyítványt. Az új AI-t kifejlesztő DeepMind-részleg alelnöke szerint a videó csak a "fejlesztők inspirálását" célozta, de utólag már belátják, hogy a Gemini pontossága önmagában is elég lett volna a közönség lenyűgözéséhez.

A vállalatnál tehát azt állítják, hogy az új generatív technológia valóban szállítja a leleplezésen megvillantott képességeket, de azt nem vitatják, hogy nem abban a formában, nem olyan gördülékenyen működik a rendszer, ahogy azt a videó sugallta.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.