Hirdetés

Hatalmasat ment a csaló Squid Game kriptovaluta, milliókat kaszáltak az elkövetők



|

Nagy olvasottságú híroldalak sora számolt be az új kriptopénzről, aztán hirtelen leléptek a fejlesztők.

Hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Netflix elképesztő népszerűségnek örvendő sorozata, a Squid Game az internetes csalók új aranytojást tojó tyúkja: kártevők tömkelege lepte el az internetet, melyek a széria nevével visszaélve csapnak le a hiszékeny áldozatokra.

Mint utólag kiderült, a csalások sorát gyarapította a nemrég megjelent Squid Game-kriptovaluta, vagyis a SQUID is. A virtuális pénz rövid idő alatt hatalmasat ment a médiában és a piacon is, hogy aztán a fejlesztői egyik pillanatról a másikra bedöntsék az árfolyamát, dollármilliókat kaszálva a befektetők átejtésén.

Hirdetés

A SQUID előjegyzése október 20-án indult, a legkorábbi érdeklődők már nagyjából egy centért is rárepülhettek. A sorozat körüli felhajtás hamar az egekbe lőtte az árfolyamot, amit nagyban segített, hogy  komoly híroldalak is lelkesen tudósítottak a kriptovalutáról, köztük például a CNBC, a Forbes, a BBC és a Business Insider.

A Squid Game-valuta ára így néhány nap alatt egészen 2856 dollárig kúszott fel, a kriptopénz többségét továbbra is birtokló fejlesztők pedig ekkor döntöttek úgy, hogy zárják a bulit. November elsején egyszerre szabadultak meg az összes SQUID-től, így ők még nagyot szakíthattak a tranzakcióval, míg a többi vásárló befektetését gyakorlatilag teljesen lenullázta a 0,005 dollárra zuhanó árfolyam. Akinek pedig még ezen a ponton sem esett le, hogy csalás áldozata lett, azt az addig hangosan hirdetett projekt nyomtalanul törölt weblapja döbbentette rá a tagadhatatlan tényre.

A SQUID sztorija egyáltalán nem egyedi eset, a csalások ezen típusa olyan gyakori a kriptopiacon, hogy már szakkifejezés is van rá: rug pullnak, azaz a szőnyeg kihúzásának hívják. A Squid Game-témájú kriptovaluta esetében ugyan több árulkodó jel (pl. illegális névhasználat, hirtelen lefoglalt domain, korlátozottan kommunikáló Twitter-fiók) is volt, ám a sorozat népszerűsége és a hírverés miatt rengeteg embert sikerült megtéveszteni vele.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.