Hirdetés

Hatalmasat villantott a Nap, a NASA lencsevégre kapta



|

Évek óta nem mértek ilyen erős flert, a jelenség a Földön is problémákat okozott.

Hirdetés

Ahogy arról nálunk is olvashattatok, az ősz során egy oly hatalmas napkitörés nyomait sikerült felfedezni egy 14 ezer éves fatörzs évgyűrűiben, ami az egész jelenlegi civilizációnkat képes lenne megbénítani, és a jelenlegi tudásunk szerint bármikor megismétlődhet.

A katasztrófára persze szerencsére még nem került sor, viszont a NASA nemrég egy különösen erős flerről adott hírt. Ezek a jelenségek a naptevékenység látványos formái közé tartoznak, és a csillag jól behatárolható részeinek hirtelen kifényesedésével járnak, amely a röntgentartományban vagy más hullámhosszokon figyelhető meg.

Hirdetés

A december 14-én lezajlott fler X2.8-as erősségű volt, és ezzel 2017 óta a legmagasabb regisztrált értéknek számít. A flereket egy háromlépcsős rendszerben osztályozzák, amelyben az X a nagy, az M a közepes, a C pedig a gyenge kitöréseket jelöli. A jelenséget a Solar Dynamics Observatory műhold érzékelte, ultraibolya-tartományú felvételeket készítve a villanásról, amiből ez a látványos GIF született:

A TechSpot beszámolója alapján az esemény két órán át világszerte zavarokat okozott a rádiókommunikációban, beleértve az alacsony és a magas frekvenciákat is, amit több pilóta is jelzett. A tudomány aktuális állása szerint a flerjelenségeket a Nap mágneses energiájának hirtelen felszabadulása idézi elő. A köznyelv ugyan sokszor tesz egyenlőségjelet a fler és a napkitörések közé, az utóbbi azonban a naptevékenység egy intenzívebb formáját takarja, amelyben a fler csupán egy a párhuzamosan lezajló folyamatok közül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.