Hirdetés

Hátborzongató műholdfelvételeken a görög erdőtüzek pusztítása



|

Csak Rodosz szigetén 11 ezer hektárnyi erdő vált már a lángok martalékává.

Hirdetés

A nyári forróság, szárazság már nem csak a mediterrán területek sajátossága. A világ sok tájáról érkeznek jelentések extrém magas átlaghőmérsékletről, csapadékhiányról. Mivel a baj nem jár egyedül, kísérőjelenségként egyre gyakrabban eredményeznek erdőtüzeket ezek a hőhullámok, és bár a WWF szerint az esetek 95 százalékáért még mindig különféle emberi tevékenységek okolhatók, a mindinkább szélsőségessé váló éghajlati viszonyok csak tovább súlyosbítják az amúgy sem rózsás helyzetet.

Már több mint egy hete, hogy a Kanadát sújtó csapás után, aminek amerikai városok is kárvallotjai lettek, Görögország több pontján is lángba borultak az erdők. Rodoszon és Korfu szigeten is egyre nagyobb területeket tarol le a tűz, ami miatt helyiek és turisták ezreit kellet már kimenekíteni.

Hirdetés

A híradások, ahogy azt már megszokhattuk drámai felvételeken mutatják be napról napra a pusztítás mértékét. A napokban az ESA (Európai Űrügynökség) mutatta be Sentinel2 nevű műholdjának képeit a görög szigetekről. A műholdképeken egy új technológiai megoldás segítségével különböző színárnyalatokkal érzékeltették a már leégett és az izzó területek állapotát. A felvételek alapján készült előzetes becslések alátámasztják azt az értesülést, hogy mára már több, mint 11 ezer hektárnyi erdő égett le a mediterrán térségben.

Az alábbi felvételt egy másik műhold, az EUMETSAT készítette. Ezen jól látható a tűz mozgása és a füstfelhők is, amiket a déli szél fúj a nyílt víz irányába. Az EUMETSAT közlése szerint ezt a felvételt is a színek megváltoztatásával tették könnyebben átláthatóvá és ezért vehető ki a füst is rajta ennyire tisztán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.