Hirdetés

Háttérbe tolná a politikai tartalmakat a Facebook



|

A friss irány szerint az ismerősökre kerül át a hangsúly, a tiniket pedig új módszerrel tartanák távol a káros tartalmaktól.

Hirdetés

Talán a 2018-as Cambridge Analytica-botrány óta nem élt olyan viharos időket a Facebook, mint manapság. A közösségi birodalom múlt heti leállása csak egy dolog, annál jóval fontosabb az az ügy, ami a Zuckerberg-féle vállalat titkos kutatási eredményei körül robbant ki az Egyesült Államokban.

A lényeg röviden, hogy egy szivárogtatónak és a The Wall Street Journal leleplező cikksorozatának hála nyilvánosságra került, hogy a Facebook belső vizsgálatai pontosan kimutatták az Instagram káros hatásait a tinédzserek mentális egészségére, a cég azonban ezt nem csak titokban tartotta, de még gyerekeknek szóló szolgáltatás elindítását is tervezte. A hír nyomán szenátusi vizsgálat indult, így akár jogi következménye is lehet a történteknek.

Hirdetés

A vállalat most igyekszik kikecmeregni a PR-katasztrófából, ezért előbb bejelentették a gyerek-Instagram elindításának ideiglenes felfüggesztését, maguk is megosztották a belsős kutatási anyagok egy részét, s végül Mark Zuckerberg is hosszasan magyarázkodott a történtek miatt.

A vezeklő intézkedések sorába illik a Facebook legújabb bejelentése is, mely szerint a jövőben igyekeznek minél kevesebb politikai tartalmat mutatni a felhasználóknak. Az új mottó: "kevesebb politika, több barát". Ezt Nick Clegg, a vállalat globális ügyekért felelős alelnöke harangozta be, aki 2010-2015 között még az Egyesült Királyság miniszterelnök-helyetteseként szolgált a jobbközép Cameron-kabinetben.

A változtatás értelmében nagyban csökkenhet a politikai tartalmak aránya az emberek üzenőfalán a barátokkal kapcsolatos anyagok javára. Nagy kérdés viszont, hogy miként kezeli majd a platform azokat az ismerősöket, akik előszeretettel osztanak meg politikai posztokat, de vélhetően az ilyen bejegyzések a jövőben komoly hendikeppel indulnak majd a nagymamás-babás-kiskutyás tartalmakkal szemben.

A Facebook ezenkívül a tinédzsereket is szeretné távol tartani a káros tartalmaktól:

"Új irányítási eszközöket fogunk bevezetni, melyekkel a tinédzserek szülői szándék esetén hatékonyabban felügyelhetik a gyermekük online tevékenységét."

- mondta Clegg a CNN-nek adott interjújában. Az alelnök továbbá egy új, "tarts szünetet" nevű funkció érkezését is megpendítette, amely időnként felhívja majd a tinik figyelmét arra, hogy egy kicsit tegyék félre az Instagramot.

Hogy az említett változások mikor lépnek életbe, arról egyelőre nem szól a fáma, de ha a Facebook számára kedvezőtlenül alakul a szenátusi vizsgálat, a jövőben akár komolyabb átalakításokra is számíthatunk a Zuckerberg-birodalom működésében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.