Hirdetés

Jönnek a havidíjas Facebook csoportok



|

Ez (még) nem az a fizetős Facebook, ami felé Zuckerberget terelgetni próbálta a szenátus, viszont egy érdekes, és már most megosztó újdonság: nemsokára bárki indíthat fizetős csoportokat a közösségi oldalon.

Hirdetés

Szinte a szolgáltatás elindítása óta riogatják a felhasználókat azzal, hogy "jön a fizetős Facebook". Bár Mark Zuckerberg folyamatosan cáfolta az ilyen híreszteléseket, az elmúlt időszak adatvédelmi botrányai (és a kifejezetten felemás szenátusi meghallgatás) után azt mondta, akár elképzelhető egy havidíjas modell is, de csak az ingyenes változat mellett, például úgy, hogy az ingyenesen megmaradnak a személyre szabott reklámok, a fizetősben pedig nem lesznek ilyesmik. De ez még mindig csak teória, azóta sem volt semmi jele annak, hogy valóban dolgoznának ilyesmin. Egy új, fizetős funkció viszont most bekerül a Facebook kínálatába, bár ezzel nem a vállalat keres majd, hanem a közösségi oldalon létrehozott csoportok üzemeltetői.

Hirdetés

A hivatalos blosbejegyzésben is megemlített funkciót mostanában élesben tesztelik néhány amerikai tagokra fókuszáló csoporton, de természetesen az a cél, hogy világszerte bevezessék. Az új gyakorlat értelmében egy Facebook csoport adminja meghatározhat egy 5 és 30 dollár közötti havidíjat, amely tulajdonképpen az ő "fizetése" azért, hogy a csoport működtetésén, karbantartásán, a benne létrehozott tartalmakon és a tagok kommunikációján dolgozik. Ez nem jelenti azt, hogy a csoport tagjainak mindenképpen fizetniük kell, viszont aki az extra havidíjat is bevállalja, az különféle extrákat kaphat a csoportban, például csak a fizetős tagoknak szóló tartalmakat, külön nekik szóló játékokat, közvetlen támogatást az adminoktól, és így tovább.

A jelenlegi tesztfázisban néhány receptekkel, barkácsolással, otthoni praktikákkal foglalkozó oldal vesz részt. Arról még nincs statisztika, hogy ezekben a csoportokban hányan álltak rá a fizetős modellre, az viszont érdekes, hogy a mostani helyzet szerint a Facebook egy centet sem szed le a befizetett összegből, minden az oldalak üzemeltetőihez folyik be. Persze esélyes, hogy ez csak a kísérleti fázisban van így, és a világszerte bevezetett formában már valamilyen részesedést a közösségi oldal is megtart majd magának. Azt viszont még nem tudni, mikor indul el az új funkció végleges, mindenki által elérhető változata.

Jöhetnek a kommentek, mert kíváncsiak vagyunk: ti fizetnétek azért, hogy valamilyen Facebook csoportban extra jogosultságokat vagy tartalmakat kapjatok? Mi lenne az, ami megérne nektek havi 5-30 dollárnyi összeget?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.