Hirdetés

Hihetetlenül nagy üstökös száguld át a Naprendszeren



|

Szinte biztos, hogy ez az eddigi legnagyobb ilyen típusú égitest, amit felfedeztek.

Hirdetés

Az már tavaly feltűnt az asztronómusoknak, hogy van egy olyan üstökös a naprendszerünkben, ami gigászi méretének köszönhetően egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből.

Ez a Bernardinelli-Bernstein üstökös, amiről már korábban is sejteni lehetett, hogy tízszer akkora lehet, mint az aszteroida, ami jó sok évvel ezelőtt a Földbe csapódott és a dinoszauruszok kihalásához vezetett. Egy friss kutatásnak hála viszont kiderült, hogy valójában mekkora is lehet ez a mostani égitest.

Hirdetés

A tudósok úgy saccolnak, hogy a Bernardinelli-Bernstein üstökös nagyjából 85 mérföld, vagyis több mint 136 kilométer széles, és ha valamilyen ijesztő okból megjelenne a Mount Everest mellett, akkor körülbelül 15-ször olyan magas lenne, mint a Föld legnagyobb hegye.

A kanadai University of Regina asztronómusa, Samantha Lawler ugyan nem vett részt a kutatásban, de elmondása szerint egyértelműen ez az eddigi legnagyobb üstökös, amit valaha felfedeztek. Sőt, az is simán elképzelhető, hogy akadnak még a világűrben hasonlóan nagy, vagy esetleg még hatalmasabb társai.

Szerencsére úgy tűnik, hogy nem kell attól tartani, hogy a Bernardinelli-Bernstein veszélyesen közel kerülne a Földhöz, ugyanis az üstökös várhatóan 2031-ben lesz a legközelebb bolygónkhoz, nagyjából 1 milliárd mérföldnyire. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.