Hirdetés

Hivatalos: így nehezíti a jelszavak megosztását a Netflix|

A streaming szolgáltató részletezte a profilmegosztás elleni intézkedéseit.

Hirdetés

Az egyre bővülő konkurenciával versengő Netflix tavaly több negyedévet is az előfizetői táborának csökkenésével zárt, a tűzoltás jegyében pedig egy sor intézkedést hajtott végre a költségcsökkentő leépítésektől a reklámokkal támogatott csomag elindításán át a jelszómegosztás elleni intézkedések beharangozásáig.

Az utóbbit különböző módokon tavaly már több országban is tesztelték, most pedig világszerte hivatalossá vált, hogy miként is működik majd a dolog, miután a Netflix frissítette az  erre vonatkozó hivatalos tájékoztatását.

Hirdetés

A piacvezető streaming szolgáltató meglátása szerint a több, nem egy háztartásban élő ember által közösen használt fiókok komoly bevételkiesést okoznak, ezért eljött az idő, hogy mindenki saját előfizetésre váltson. Az új rendszer alapja a fiókokhoz megadott lakcím lesz, vagyis csak azok számíthatnak kellemetlenségekre, akik egy attól eltérő földrajzi helyről használnák tartósan a szolgáltatást.

"Ha a háztartásodon kívüli eszközről jelentkezik be valaki a fiókodba, vagy ha tartósan hozzáfér valaki a fiókodhoz, megkérhetünk rá, hogy igazold az adott eszközt, mielőtt használhatnád a Netflix szolgáltatás eléréséhez, vagy válts Netflix háztartást. Ezt azért tesszük, hogy megerősítsük, hogy a fiókot használó eszköz jogosult rá.

- áll a Netflix frissített szabályzatában. A leírás alapján tehát ha a Netflix háztartáshoz nem társított eszközről történik bejelentkezés, vagy ha valaki hosszabb ideig a fiókhoz társított háztartáson kívülről fér hozzá a tartalmakhoz, a platform megkéri rá a profil tulajdonosát, hogy igazolja a kérdéses adott eszközt, mielőtt használhatja azt a Netflix nézéséhez. A streaming szolgáltató ilyenkor egy 4 számjegyű kódot küld az előfizetői fiók tulajdonosának, amit 15 percen belül meg kell adni a gyanúsnak ítélt eszközön. Ezzel azonban nincs vége, az üzemeltető szerint időnként szükség lehet az eszközök ismételt igazolására.

Fontos, hogy azoknak, akik az előfizetéshez kapcsolt elsődleges eszközükkel utaznak, a háztartásukon kívüli címekről sem kell majd a hitelesítéssel bajlódniuk. A Netflix azt is elárulta, hogy az ellenőrzés során olyan információkat használ, mint az IP-címek, az eszközazonosítók és a Netflix fiókba bejelentkezett eszközök fióktevékenysége.

A profilmegosztás leírásában ugyan nem leltük nyomát ennek, de a 9to5Mac beszámolója szerint a tartalmak zavartalan élvezetéhez 31 naponta legalább egyszer be kell majd jelentkeznünk az előfizetéshez társított háztartás Wi-Fi hálózatára az elsődleges eszközünkről, a feljebb említett ellenőrző kódok pedig csak hét egymást követő napon át biztosítanak hozzáférést a szolgáltatáshoz.

Az egyelőre nem tiszta, hogy a Netflix elkezdte-e már betartatni az új szabályokat, de a szerkesztőségünk által megkérdezett magyar jelszómegosztók eddig nem tapasztaltak zavarokat a hozzáférésükben. A platform egyben emlékeztet, hogy aki a változás hatására saját előfizetést indítana, az a korábban elérhetővé tett áthelyezés (Profile Transfer) funkcióval könnyedén átviheti az eddigi profilját egy friss fiókra.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.