Hirdetés

Hivatalos: leiltotta az Apple Watch szabadalomsértő funkcióját az Apple



|

Egy friss döntés miatt csak így maradhat forgalomban az Apple Watch Series 9 és az Ultra 2.

Hirdetés

Hetek óta tart az ősszel bemutatott Apple Watch Series 9 és Ultra 2 körüli kálvária, miután az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (USITC) úgy határozott, hogy az okosórákban található vérgázmérés funkció megsérti a Masimo nevű egészségügyi cég két szabadalmát.

A döntés értelmében először teljesen leállt az új modellek forgalmazása, majd az Apple-nek sikerült kiharcolnia egy ideiglenes halasztást, így ismét megkezdődhetett az árusítás. Azóta viszont újabb fordulat történt az ügyben, a gyártó pedig kénytelen volt lebutítani az érintett órákat.

Az Apple ugyanis időközben egy kérvényt nyújtott be az illetékes amerikai fellebbviteli bíróságon arra, hogy függesszék fel az árusítás blokádját, amíg eldől a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság döntése ellen beadott fellebbezésük sorsa, ám az almás cég nem kapta meg ezt a kedvezményt, ezért muszáj volt más megoldást alkalmaznia.

Hirdetés

Ahogy azt a Bloomberg előre megszellőztette, a cupertinóiak végül új változatokat kezdtek árulni az Apple Watch Series 9-ből és az Ultra 2-ből, amelyekben már nem használható a vérgázmérés funkció. A lépés csak az Egyesült Államokban érvényes, azoktól az ügyfelektől viszont nem veszik el a képességet, akik még ezzel együtt vásárolták az okosórájukat.

Így aztán azoknak sem kell félniük, akik valamelyik régebbi modellt gyűrik - a vérgázmérés még 2020-ban debütált, a korábban megjelent kompatibilis típusokat viszont már nem forgalmazza az Apple. A funkció letiltásának tényét a 9to5Mac érdeklődésére maga a cég is megerősítette, azt írva, hogy január 18-tól kezdődött el a lebutított modellek értékesítése, amelyeken egyébként továbbra is ott a Vérgázmérés alkalmazás, de az elindításakor csak egy üzenet ugrik fel, hogy az app nem elérhető.

A továbbiakban az a kérdés, hogy a cupertinóiak sikerrel járnak-e az USITC döntésének megtámadásával, amennyiben pedig nem, a gyártónak vagy a Masimóval kell üzletet kötnie a szabadalmazott technológia használatáról, esetleg más megoldás után néznie vagy teljesen elhagynia a vérgázmérést a jövőbeli almás órákon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.