Hirdetés

Hivatalos: VRR támogatást kap a PlayStation 5



|

Most, hogy egyre több a HDMI 2.1 csatlakozóval szerelt tévé, a Sony is elérkezettnek látja az időt a VRR bevezetésére a PlayStation 5-nél.

Hirdetés

A játékkonzolokra írt játékok többségét 30 vagy 60 fps-re optimalizálva készítik el, egész egyszerűen azért, mert a tévék is az ilyen sebességű képfrissítést támogatják. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a konzolok ne lennének képesek arra, hogy ennél gyorsabb képfrissítést alkalmazzanak.

Szerencsére a tévégyártók is rájöttek arra, hogy a 60 fps adott esetben korlátok közé szoríthatja a játékoknál elérhető képminőséget, így egyre több olyan tévé jelenik meg a piacon, amelybe a játékosok számára fontos funkciók is bekerülnek. Az LG OLED-tévéi például most már évek óta egy olyan vezérlőpultot is tartalmaznak, amely a játékokkal kapcsolatos összes beállítás áttekintését és finomhangolását egy központi felületről teszi lehetővé.

Hirdetés

A HDMI 2.1 több olyan újdonságot is tartalmazott, amely főleg a játékosoknak kedvez; ezek egyike a VRR-támogatás, vagyis a változó ütemű képfrissítési ráta bevezetése. Ennek lényege az, hogy a képfrissítés üteme nem fix 60 Hz, hanem dinamikusan változik, a konzol teljesítményéhez igazodva.

A VRR egyik legnagyobb előnye az, hogy tökéletesen megtartja a mozgás folyamatosságát 60 Hz-nél kisebb és nagyobb képfrissítés esetén is, csökkenti a válaszidőt, ráadásul a búcsút inthetünk az ún. tearing effektusnak is (ez a fajta "képhiba" főleg a kép pásztázásakor figyelhető meg, amikor egy vagy több vízszintes vonal mentén a kép kissé szétesik, elcsúszik).

A VRR-t a Sony PS5 legnagyobb riválisa, az Xbox Series X már támogatja, számítógépen pedig évek óta elérhető funkció (NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync). A Sonynál viszont még hiányzik ez a fícsör - de már nem sokáig.

A japán vállalat ugyanis hivatalosan is bejelentette, hogy hamarosan a PlayStation 5 is megkapja a VRR-támogatást. Az új funkció egy firmware-frissítés segítségével élesedik majd, így természetesen azok sem maradnak le róla akik korábban vásárolták (vagy vásárolják) meg a konzolt. Pontos megjelenési időpont viszont még nincsen azon túl, hogy "valamikor a következő hónapok során" számíthatunk a bevezetésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.