Hirdetés

Hivatalosan is megérkeztek Samsung Galaxy S24 telefonok és elhozzák a hétköznapokba a mesterséges intelligenciát



|

Cikkünkből mindent megtudhatsz az új Samsung Galaxy telefonokról, beleértve a hazai árakat, az előrendelői akciókat és azt is, kinek érheti meg "AI mobilt" választani.

Hirdetés

Menetrendszerűen, de a megszokottnál egy kicsit hamarabb érkezett meg a Samsung új csúcsmobil-triója, a Galaxy S24 család. Az elmúlt hetekben, hónapokban tulajdonképpen minden kiderült az új modellekről, de azért maradt pár bizonytalanság, illetve a hazai árazás és előrendelői akciók részletei sem voltak ismertek. Cikkünkben bemutatjuk, mi a legnagyobb újdonsága az S24-eknek, mire számíthatsz, ha ilyen mobilt választasz és a hivatalos magyarországi rajtról is mindent megtudhatsz.

Hirdetés

Az AI mobilok kora

Nem véletlen, hogy ennyire sietett a Galaxy S24-es trió bejelentésével a Samsung. Egyrészt már tényleg készen volt az összes modell, másrészt nem titkoltan ő akarta nyitni az AI mobilok sorát 2024-ben. Igen, a mesterséges intelligenciára fűzi fel a Samsung az új S-szériát, ahogy várhatóan konkurensei is az ilyesmi szolgáltatásokat fogják a leginkább kihangsúlyozni új mobiljaiknál. A Galaxy S24-ekkel érkezik meg a OneUI 6.1 is és számtalan AI-funkció, amelyek közül az alábbiak a kiemeltek.

Élő fordítás: telefonálás közben, valós időben képes fordítani a telefon oda-vissza több nyelvről is, így például te angolul beszélhetsz egy csak spanyolul tudó emberrel, miközben mindketten tökéletesen megértitek egymást. Sajnos a magyar nyelv nincs a listán.

Chatsegéd: Amikor egy chatüzenetre válaszolsz, nem kell azonnal a küldés gombra pöccinteni, előtte a Samsung billentyűzetbe integrált segédet hívd elő. Ez elemzi a mondandódat, majd többféle stílusban átfogalmazza azt. Például rövidíti, vagy udvariasabbá teszi, esetleg közösségi médiában használatos stílusba önti, vagy kiegészíti, hogy kerek egész legyen. Ez a funkció 13 nyelvet ismer fel - a magyar itt sincs a listán.

Jegyzetsegéd: A Samsung Notes leginkább azok számára lesz hasznos és mindennapos funkció, akik tudják, mi az a TL;DR-jelenség (Too long; didn't read). Ez a szolgáltatás átnézi a mobilodon megnyitott bármilyen dokumentumot, elemzi a mondandót, majd összefoglalja számodra a fontosabb információkat, amit egy külön dokumentumban is megnyithatsz. Szintén a Notes újdonsága az Átírósegéd, ami a hangfelvételeket írásos szöveggé alakítja, összesíti, lefordítja, ráadásul több megszólalóval is működik. Magyarul nem tud (egyelőre).

Keresés bekarikázással: A Galaxy S24 kezelőfelületébe még mélyebben integrálták a Google keresőt. A Bekarikázással keresés funkció lehetővé teszi, hogy a kijelzőn bármikor előhívd a Google segédjét, bekarikázz egy-egy objektumot, élőlényt vagy például feliratot, a telefon máris rákeres a neten, majd a generatív AI rutin összegzi a találatokat és hasznos összefüggésekre hívja fel a figyelmedet.

Képszerkesztés: A Samsung Galériában is ott a mesterséges intelligencia, ami az utómunkában segít. Nyisd meg bármely fotódat, válaszd a szerkesztésen belül az AI-t és máris szabadon átalakíthatod a képet. Például egyetlen pöccintéssel, vagy intelligens lasszóval kijelölhetsz a képre nem való részeket, amiket a szoftver minimális gondolkodás után eltüntet, helyére pedig a háttérnek megfelelő tartalmat generál. Megteheted azt is, hogy kijelölsz egy-egy tárgyat vagy élőlényt, majd ezt áthelyezed a képen, esetleg nagyítod vagy kicsinyíted - mindezt pár pöccintéssel.

A Galaxy AI ezen felül a képek hiányzó részleteit is képes kiegészíteni, például amikor egy elforgatott képet szeretnénk kiegyenesíteni. Látványos funkció a Super HDR is, ami élethű, már eleve HDR-ben megjelenített előnézetet kínál fotózás előtt. Videókon szintén bevetheted a szerkesztést és utólagosan is lelassíthatsz egy-egy jelenetet az Instant Slow-mo funkcióval, ahol a szoftver extra képkockákat generál ennek érdekében.

Fontos megjegyezni, hogy ezen funkciók - vagy legalábbis ezek egy része - már más gyártóknál is elérhető volt. A Samsung külön kiemelte, hogy minden olyan kép, amelyet az AI-jal javítanak, vagy módosítanak, kap egy vízjelet és ez a metaadatban is fel lesz tüntetve.

Evolúció és nyaraló dizájnerek

Úgy tűnhet, hogy a Samsung 1 évre szabadságra küldte a mobiltervezőket, mert az S24 szériát nagyon nehéz megkülönböztetni az S23-as elődtől. A lekerekített sarkok és a lapos oldalak, határozott élek maradtak, a kamerasziget is épp ugyanúgy néz ki, mindössze az S24 Ultra esetében van annyi változás, hogy a kijelző teljesen sík lett és ezáltal kicsit laposabb az oldalkeret. Ez ráadásul titán ötvözetből készült, ami kellemes tapintású és strapabíró. Az IP68-as besorolást természetesen mindhárom készülék megkapta.

A korábban kiszivárgott adatoknak megfelelően az Ultrában a Galaxy mobilokhoz egyedileg módosított Snapdragon 8 Gen3-as SoC dolgozik, ami a legújabb, 2024-es Qualcomm chip dedikált AI-gyorsítóval (NPU). Az S24 és S24+ számára a 10-magos Exynos 2400 jutott az európai kontinensen, ami számítási teljesítményben jelentős többletet mutat az előd 2200-as lapkához képest, a gyártó állítása szerint bizonyos feladatokban a saját tervezésű lapka jobban is teljesít. Az új chipeket a korábbi készülékekben használtnál nagyobb párakamrával (vapor chamber) és hűtőrendszerrel tartják hűvösen.

A Galaxy S24 6,2"-os, az S24+ 6,7"-os, az S24 Ultra pedig 6,8"-os, FHD+/QHD+-felbontású Dinamikus AMOLED 2X kijelzőt kapott, amelyek 1-120 Hz közötti frissítésre képesek. A fényerő is nőtt, a csúcsfényerő akár a 2600 nitet is elérheti, a védelemről pedig Gorilla Glass Armor gondoskodik.

Természetesen többféle RAM+tárhely kombináció is elérhető lesz a három modellből. Az S24 Ultra 12 GB/256, 512 1 TB variációkban, a két kisebb modell pedig 8/128, 256 GB, illetve 12/256, 512 GB változatokban lesz elérhető. Az akkumulátor rendre 4000, 4900 és 5000 mAh-s. A legkisebb modell 25 wattos "gyorstöltésre" képes, míg a két nagyobb modellnél ez 45 wattos, vagyis ezen a fronton nincsen változás. A vezeték nélküli töltés is elérhető, ám a sebesség itt is maradt a régi (max. 15 W). Az 5G-t és a BT 5.3-at alapértelmezettnek lehet venni, a Wi-Fi 6E is adott, sőt, az S24 Ultra már Wi-Fi 7-kompatibilis. Mindhárom mobilon Android 14 fut, amire a OneUI 6.1-et ültette a Samsung.

A kameráknál is történt némi változás. A Galaxy S24 Ultra 200 MP-es főkamerája mellett két teleobjektív is helyet kapott. A 3×-os zoomra képes változatlanul 10 MP-es, viszont a másodlagos 10 helyett 50 MP-es szenzorral dolgozik és 10×-es helyett 5×-ös optikai zoomot nyújt. A szoftverben ugyanakkor a 3×-os és 5×-ös zoom mellett a 10×-es is ott van a gyorselérésnél, ha pedig a digitális zoomot is beveted, 100×-os nagyítás a tető. Természetesen mindhárom kamera optikai képstabilizálást is kapott. Az ultraszéles látószögű kamera sem változott, 12 MP-es. A mobil képes 8K-ban 30 fps-sel rögzíteni a videót, az előlapi 12 MP-es szelfievel pedig a 4K@60fps a felső határ.

A kisebb testvérek kamerarendszere sem darabra, sem szenzorban, sem lencséket tekintve nem változott az S23-as szériához képest (50+10+12/12 MP).

Mesterséges intelligenciával fűszerezett készülékfrissítés

A Samsung Galaxy S24-ek dizájnban és felépítésben semmi olyan meglepetést nem hoztak, ami emlékezetes lenne. Persze a dizájn már a tavalyi modelleknél is kiforrott, prémium és könnyen szerethető volt. Az S24 Ultra továbbra is a zászlóshajó, és ez kézben tartva is érződik. A szokásos helyen ott az S-Pen, a kijelző, a sebesség és a kamerák is szuperek. A legnagyobb változás is itt érhető tetten: a kamerák és a kijelző is változott valamelyest, mégpedig mindkettő az előnyére. A két kisebb modell még ennyit sem változott, csupán új SoC-t kaptak (továbbfejlesztett hűtéssel).

A nagy újdonság az AI kiemelése, és a számtalan új funkció, ami az új OneUI-ban jelenik meg. Ehhez az erősebb NPU-val szerelt SoC jól passzol, és látszik, hogy a Samsung sokat dolgozott azon, hogy ne csupán üres marketing legyen a mesterséges intelligencia kihangsúlyozása. Nagy kár azonban, hogy a funkciók jelentős része magyar nyelven (egyelőre) nem érhető el és arra sem kaptunk még választ, hogy a közeljövőben megjelenik-e a magyar nyelv támogatása. Az mindenesetre jó hír, hogy az AI-funkcióknál (is) szabályozhatod, hogy mobilod milyen és mennyi adatodat használhatja fel az "AI-élmények" javítására. Sikerült azt is megtudnunk, hogy a cikkben is felsorolt AI-funkciók 2025. december 31-éig lesznek minden Samsung Galaxy S24 tulaj számára ingyenesen elérhetők, ezt követően minden bizonnyal fizetni kell majd ezekért (de ennek részleteiről még semmit nem lehet tudni). Szintén fontos információ, hogy a Galaxy S24 mobilok 7 OS-váltást és 7 évig minden biztonsági OS-frissítést megkapnak, ami megnyugtatóan hosszú időtartam.

Elérhetőség, árak

Ahogy a korábbi években, úgy idén is meglehetősen bonyolult a Samsung Galaxy S24-ek előrendelői akciója és árazása.

Galaxy S24: 369 990 és 399 990 Ft (128 és 256 GB)

Galaxy S24+: 479 990 és 529 990 Ft (256 és 512 GB)

Galaxy S24 Ultra: 599 990, 649 990 és 749 990 Ft (256 GB, 512 GB és 1 TB)

Január 17-én 19:00-tól január 30 23:59-ig, vagy a készlet erejéig minden előrendelőnek egy tárhellyel nagyobb modell jár (például a 128 GB-os S24 áráért a 256 GB-osat kapja). Ha régi mobilodat beszámoltatod, a beszámítási értéket az S24-re váltás esetében 20 ezer, az S24+-ra vagy S24 Ultrára való váltás esetén pedig 40 ezer forinttal toldja meg (tehát ha például 100 ezer forintért számítják be előző mobilodat, akkor 120, vagy 140 ezer forintot írnak jóvá az S24 vagy S24+/Ultra árából).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.