Hirdetés

Hogyan lesz tökéletes egy Instagram fotó? Egy profi fotós megmutatja a munka sötét oldalát



|

Ha mindig is kíváncsi voltál rá, hogy milyen trükkök, helyszínek és beállítások kellenek a tökéletes képek megszületéséhez, akkor Kai Böttcher a te embered.

Hirdetés

Pár hónapja ünnepelte tizedik évfordulóját az egyik legnépszerűbb közösségi oldal, az Instagram, amely nemrég újabb mérföldkövet ért el, ugyanis a gyengébb eszközzel és lassabb netkapcsolattal rendelkező felhasználókat megcélzó Instagram Lite már több mint 170 országban vált elérhetővé.

Az Instagram tartalomfelhozatala egyszerre érződik valóságosnak és műnek, intimnek és idegennek, kérkedő dicsekvésnek és jogos büszkeségnek. Az viszont elvitathatatlan, hogy azok a fotók, amikre mi nyálat csorgatunk vagy éppen vállat vonunk, gyakran rengeteg munka árán jöttek létre. Ha pedig nem csak az illúzió érdekel, hanem a mögötte csendben meghúzódó kemény munkát és gyakran teljesen nyakatekert beállításokat is megnéznéd, akkor most itt kulcs a kulisszák mögé.

Hirdetés

A professzionális fotózás többet kíván, mint a pillanat elkapását (noha annak is egyértelműen megvan a maga varázsa), a jelenetnek és a beállításnak átgondoltnak kell lennie, és a megvilágításnak, a kompozíciónak, a szögeknek, a pózoknak és egyéb követelményeknek mind-mind azt kell tükrözniük, ahogyan azt a szakember és/vagy az alany megálmodta. Szerencsére vannak olyan szakavatott fotóművészek, akik készséggel beavatnak minket az ideális képek megkomponálásának kulisszáiba, mint amilyen Kai Böttcher is. 

A német származású férfi 14 éves korában kezdett el képeket szerkeszteni és márkajelzéseket készíteni, majd később a szürrealizmus és a fotómanipuláció felé fordult a figyelme, és a digitális művészetekre szakosodott Kaiserslauterni Egyetemre jelentkezett.

Ott kezdett a portrékra koncentrálni, mivel a modellekkel való munkában találta meg a szenvedélyét. A 27 éves profi most 687 ezer követővel rendelkezik Instagramon, de nem csupán minőségi munkáinak köszönheti a népszerűségét, hanem annak is, hogy megmutatja az általa alkalmazott technikákat, a fotók megalkotásának körülményeit is, amik rávilágítanak, hogy bármennyire is jelentéktelennek tűnhetnek egyes részletek első pillantásra, valójában nagyon is számítanak a végeredménynél. 

"Nagyon sok ihletet kapok már csak attól is, ha egy helyszínen érdekes területeket keresek. Amikor látom a színeket ezeken a helyeken, már gondolkodom is a lehetséges ruhákon vagy általánosságban a megjelenésen. A kreatív aspektus valóban spontán jön létre, miközben dolgozom, de azokhoz a koncepciós forgatásokhoz, mint a Corona sorozatom, mindent előre megtervezek és sokat munkálkodom azon az irányon, amelyen haladni akarok."

"Az egyik legnehezebben beállítható felvétel mindenképpen a Corona sorozatom egyik képe volt, ahol egy modellt egy nagy műanyag labdába tettek, benne fényekkel. Nagyon bonyolult volt eltávolítani a visszaverődéseket a labda felületéről, és a modellt ezen keresztül irányítani, miközben korlátozott oxigénmennyiséggel rendelkezett odabent."

- nyilatkozta a Bored Pandának adott interjújában, amelyben jó tanácsokkal is ellátta azokat, akik még csak kacérkodnak a fotózás gondolatával, vagy esetleg csak most vágtak bele: kezdetben érdemes kipróbálni minél több dolgot (például különböző megvilágításokat, környezetet, szerkesztési stílusokat stb.) kipróbálni, hogy megtaláljuk magunkat a fényképezésben, majd több éves gyakorlat során kialakuljon a saját stílus. Érdemes türelmesnek lenni és minél gyakrabban kattintani. Ahogy most az alábbi galériára is:

Ha a cikkben lévő galéria darabjait, a honlapján megmutatott műveket és a követőinek számát vesszük alapul, akkor bizony érdemes odafigyelni Böttcher szavaira. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.