Hirdetés

Egyelőre béna rapper a mesterséges intelligencia



|

Kipróbáltuk, mit tud a gépi rapper: ha most kezdenéd az ütemre szövegmondós kvázigengszter karriert, még nem érdemes az AI-val szöveget iratni.

Hirdetés

Valahol teljesen érthető az, ha az ember valamiben kezdő, és technológiai eszközökhöz nyúl segítségért. Ha nem vagy jó matekból, a mobilod vagy a PC-d számológépe segít. Amikor még nem igazán megy valamilyen hangszer kezelése, a YouTube tele van tutorial videókkal, meg úgy egyáltalán az egész internet hemzseg a kottáktól és tabulatúráktól. Ha viszont szöveget írsz - teszem azt egy emelkedett művészi értékű rap szerzeményhez -, akkor kicsit nehezebb a dolgod, hiszen kissé nehézkesen jutsz el Google keresésben bármeddig, ha azt írod be: "hogyan fejeznéd be azt a versszakot, hogy helló, haver, ez a gengszter élet, Zoli Bí vagyok, és ööööö...".

Hirdetés

Na, itt jön képbe a mesterséges intelligencia, legalábbis manapság egyre többen gondolhatnák így, hiszen a betanított, önállóan gondolkodó algoritmusok annyi mindenben segítenek, akkor milyen gondot okozhat nekik néhány frappáns dalszöveg-sor? Így gondolta ezt Li Kang Yu, a Vicarious AI nevű cég kutatója, aki fogta az általuk terelgetett neurális hálózatot, és ellátta egy tonnányi rap-előadó szövegeivel Eminemtől Snoop Doggon át Kanye Westig, tessék tanulni, felismerni az általános szófordulatokat, rímeket, témaköröket. 180 000 sornyi rap-szöveget olvastatott át 14 különféle előadótól, amelyben 50 000 rímelő sort tudott elkülöníteni. Aztán, amikor ez megvolt, a szakember kipróbálta, mit lép az AI az általa elkezdett szövegekre.

Az első eredményeket így összegezte: "nagyon szórakoztató, bár a sikeressége eléggé korlátozott". Pedig az algoritmust a korábbi AI-kísérletek helyett már a Google Brain projektre alapozta, amely arról híres, hogy a nyelvi feldolgozás során "messzebbre lát" egyes szavaknál, például képes érzékelni a nagyobb szövegközi összefüggéseket, mögöttes jelentéseket is. Ehhez képest Li szerint a Home-made Rap Machine névre keresztelt szoftver nyelvi leleményessége kiábrándító. "Időről időre összehoz egy rímet, főleg, ha egy könnyebb, általános szóval végződik az általunk megadott sor, de legtöbbször az eredmény inkább csak fura szóköpködés random mondatokkal, amiket áthat némi wannabe-rapper életérzés" - mondta.

A szoftvert te is kipróbálhatod, a weboldalon elég megadni egy random sornyi szöveget angolul, és a "complete your rap" gombra tenyerelni, máris jön egy sor válaszul, valamint még néhány alternatív javaslat. Naná, hogy mi is kipróbáltuk, méghozzá különféle rapszámok soraival. Nézzük az eredményt!

  • Első sor: "We gonna ring-rang-a-dong for a holiday" (Holiday Rap)
  • A Home-made Rap Machine válasza: "probably why the f*ck did you expect me to get away" ("mégis mi a f***árt gondoltad, hogy eltűnök")

  • Első sor: "My-my-my-my music makes me so hard makes me say oh my Lord" (Can't Touch This)
  • HMRM: "isn't life horrible i think that it was horrible" ("hát nem szörnyű az élet, szerintem szörnyű volt")

  • Első sor: "Ice is back with my brand new invention" (Ice Ice Baby)
  • HMRM: "now i look at the club and look at my baby momma's my redemption" ("végignézek a klubon és ránézek a csajomra, aki a megváltásom")

Végül bedobtuk az eddig is harmatosan teljesítő AI-t a mélyvízbe, és két magyar rap-szöveg fordításával teszteltük.

  • Első sor: "Who's the cool kid it's him or me?" (a Ganxsta Zolee és a Kartel ikonikus nyitása, értelemszerűen a "ni a f***a gyerek" magasságait nehéz volt angolul visszaadni)
  • HMRM: "get your whole lotta guap and i'm thinkin' about it" ("gyűjtsd össze a sok dohányodat, és elgondolkozom rajta")

  • Első sor: "I'm standing in front of the mirror and the view is horrible" (a Rapülők egykori LGT átdolgozásából)
  • HMRM: "isn't life beautiful i think that it's beautiful" ("hát nem gyönyörű az élet, szerintem gyönyörű")

Nos, a fentiekből valóban az látszik, hogy kezdő rapper-karrierünkben nem feltétlenül a mesterséges intelligencia a legnagyobb segítség, legalábbis jelen állapotában. Ha pedig öntudatra ébred a Skynet és elkezdenek minket leigázni a gépek, esélyesen nem valami hollywoodi megagiga akciófilm frappáns mondatainak szintjén közlik velünk, hogy az emberi fajnak lőttek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.