Hirdetés

Honor Magic V2 teszt – hajtogatós egy másik galaxisból



|

Nemcsak a Samsungé a hajtogatható mobilok világa, a Honor is szeretne egy szép szeletet ebből a prémiumtortából. Kérdés, miben jobb a V2 a Fold5-nél.

Hirdetés

Hosszú várakozást követően már Magyarországon is elérhető a Honor hajtogatós telefonja, a Magic V2, aminek tényleg lehet örülni: nagyobb választék, egymással viaskodó mobilgyártók, jobb termékek, árverseny. Persze ehhez arra is szükség volt, hogy a Samsung Galaxy Fold-család végre méltó kihívót kapjon - mondjuk olyat, aminek láttán az ilyen kütyüre vágyakozó felhasználók még nagyobb izgalomba jönnek. De vajon milyen termékkel lép a ringbe a Honor? Mivel tud többet a V2, mint a Fold5? Jobb, esetleg olcsóbb és/vagy strapabíróbb? Hogy ebből mit sikerült összehoznia a V2-nek, azt tesztünkből megtudhatod.

Ez ám a vékony telefon

A hajtogatós telefonok egyik fő erénye, hogy figyelemfelkeltők még ennyi év után is. Éppen ezért a külső nagyon is fontos, és ezen a területen a Samsung nem nagyon törte magát az utóbbi 1-2 generációváltás során. A Honor Magic V2 ellenben kifejezetten szép: a bőr hátlapból egy tekintélyes kamerasziget emelkedik ki, a keret magnézium-alumínium ötvözet és a titánötvözet zsanér is visszafogottan elegáns. Nincsenek rések, nincsenek nyílások, a telefon két fele párhuzamosan záródik össze, és ebből a zsanér sem emelkedik ki zavaróan.

A tökéletesen párhuzamos záródás is hozzájárul ahhoz, hogy a Magic V2 ilyen vékony tud lenni, pontosan 9,9 mm. Alig vastagabb, mint egy mai, hagyományos prémium telefon és tömegét tekintve sem kellemetlenül nehéz (231 gramm). Éppen ez a vékony kivitel és a lekerekített sarkok okozzák, hogy a telefon szétnyitásához nehéz fogódzkodót találni a mobil oldalán. Amint mégis sikerül beakasztani az ujjbegyedet vagy körmödet a két keret közé lehetőleg úgy, hogy közben ne nyomd meg a hangerőszabályzót vagy a ki/bekapcsolót, érezheted, hogy a zsanér egészen nagy erővel áll ellen - ez még jót is jelenthet, ha mondjuk 1-1,5 év után is ilyen erővel tud majd tartani. Ahogy a külső, úgy a belső kijelző kávája is kellemesen vékony, csupán középen, alul és felül akadhat bele az ujjad a fémzsanér két végébe. Már megszokhattuk az ilyen hajtogatós telefonoknál, hogy a hajlítható OLED-panel a zsanér vonalában nem teljesen sík. Ez a Honor Magic V2-nél is így van, a zsanérvölgy tapintható és látható is.

Csúcsbelső…volt

A Magic V2-t 2023 nyarán mutatták be a nagyvilágnak, ám hazánkba csak bő fél évvel később érkezett meg. Ezért fordulhatott elő az a szerencsétlen eset, hogy bár a V2-t hazánkban is az abszolút elitkategóriába pozícionálja a Honor, abban mégis tavalyi szív dobog. Ez egészen pontosan a Snapdragon 8 Gen2-t jelenti, aminél ma már erősebbet is találsz (SD 8 Gen3). Persze ettől még a Magic V2 gyors és annak is fog számítani 2 év múlva is. Az SoC-hez 16 GB RAM és 512 GB tárhely kapcsolódik, a hálózatos részen minden lehetséges extrát megkapsz (még infra is van), az akkumulátor pedig megfelelően méretes, 5000 mAh-s.

Hirdetés

A külső, 6,43"-os kijelző FHD+-felbontású LTPO OLED-panel 120 Hz-es frissítéssel, 2500 nites csúcsfényerővel és üveg védőborítással (ez saját fejlesztés, nem Corning Gorilla Glass). A belső, hajtogatható kijelző szintén LTPO OLED-panel 2156×2344 pixeles felbontással, 120 Hz-es frissítéssel és 1600 nites csúcsfényerővel. Természetesen itt is van védelem, méghozzá egy speciális fólia, ami remélhetőleg évekig nem akar majd feljönni, mert cseréje csak szakszervizben lehetséges és nem kétfillér. A 7,92"-os belső kijelző kinyitva támogatja a stylust is.

A Magic V2 természetesen sztereóban szól, ám nem túl erőteljesen, ráadásul a két hangszóró a bal oldali részen van, így nyitott állapotban kézben tartva minden balról érkezik alulról és felülről, ami videózásnál nem túl jó.

Csúcstelefonról lévén szó a kamerás részlegnél nem spórolt a gyártó. A főkamera 50 MP-es, van lézeres fókusz és OIS is, sőt, a 20 MP-es, 2,5×-es zoomra képes telefotó kamera is kapott optikai képstabilizálást. A harmadik kamera ultraszéles látószögű, amihez 50 MP-es szenzor tartozik, míg a szelfik 16 MP-esek (és a nagykijelzőnél használható szelfit sem rejtették el a kijelző alá Samsung-módra). Nem is kérdéses, hogy a 4K@60fps is elérhető, sőt, videózás közben tudsz váltogatni a kamerák között, van AI-jelenetfelismerés és HDR is. Ha nyitott állapotban indítod a kamerát, át tudsz váltani a külső kijelzőre is, így a főkamerával is tudsz szelfit készíteni magadról.

Az elegáns, nagy méretű dobozban természetesen a fő helyet az minden oldalról védett telefon kapta, ám ez alatt is lapul egy tartórekesz, amiben a SIM-tű és a Type-C-Type-C kábel mellett egy tokot is kapsz. Ez a hátlapot és a zsanért védi, keménytok, minőségi és szimplán csak rá kell pattintani. Nem védi tehát mindenhol a telefont, de azért az alsó sarkokat és a hátlapot igen, továbbá valamennyit elfed a hátlap és a kamersziget szintje közti igen nagy, kb. 2 mm-es szintkülönbségen.

Miután kétkijelzős a Magic V2, nem is csoda, hogy kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó nincsen, helyette az oldalsó be/kikapcsoló gombba van rejtve egy pontos és gyors biometrikus azonosító. Ezt egészíti ki a mindkét szelfikamerával elérhető arcfelismerés.

Ilyen az élet egy hajtogatós telefonnal

Mikor az első megjelent, máris forradalminak kiáltották ki a hajtogatós okostelefonokat, ami pár éven belül kiszorítja a hagyományos mobilt. Ez nem történt meg, de a koncepció nem kudarc és zsákutca, mára jól meghatározott helye van a piacon. Ez az abszolút csúcskategória, ahová a Magic V2 is sorolható. Ebben a kategóriában elvárja az ember, hogy bármi is eszébe jut, arra képes legyen a mobilja, sőt, olyat is tudjon, amire még nem is gondolt, hogy hasznos lenne.

A Honor Magic V2 kívülről elegáns és tényleg sikerült nagyon jól működő zsanérrendszert tervezni. A telefon vékony, nem nehezebb, mint egy hasonló csúcskategóriás mobil, a kijelzők pedig óriási fényerővel és tűéles képpel csábítanak. A kinyitás folyamata már nem ennyire szuper, a lekerekített keretbe nehezen akad bele az ember ujja, hogy kinyithassa az erősen tartó zsanérral összefogott telefont. Ha körömmel esel neki, fennáll a veszélye, hogy a belső fóliát is felsérted, ha a gomboknál esel neki, úgy megnyomod azokat, az alsó-felső éleken pedig semmilyen kitüremkedés nincsen, amiben megakadhatna az ujjad.

Ha ki sem nyitod a telefont, a külső, szuper minőségű 6,43"-os kijelzőre hagyatkozhatsz, ami megfelelő méretű és mindent el is tudsz rajta intézni, amire útközben szükséged lehet. A hosszabb szövegek olvasásához, böngészéshez, levelezéshez, munkához és videózáshoz persze érdemes inkább a belső kijelzőt használni, ami nagyobb és hasonlóan pazar minőségű képet biztosít.

Az Android 13-ra ültetett MagicOS 7.2 kezelőfelület az alapvető funkciókról gondoskodik: a két kijelző átadja egymásnak a szükséges tartalmat, ha pedig a belső panelt használod, az OS megfelelően rendezi el az ikonokat, a menüket stb. A fotós rész is kihasználja a speciális mobil adottságait, így például tudsz 90 fokban nyitott telefonnal is fotózni vagy videózni úgy, hogy a kép alsó felét a galéria és a vezérlés foglalja el. Sok alkalmazás képes a nagyobb kijelző adta teret optimálisan betölteni, de persze nem nehéz olyan appba belefutni, ami erre nem képes és csak egy középső csíkban látszik. A többablakos mód is elérhető, méghozzá gesztusokkal, de sajnos mindössze két ablakot kezel a rendszer, a harmadikat már a háttérbe küldi, sőt, nem is mindegyik applikáció alkalmas arra, hogy ablakba helyezve láthasd.

Bár kissé szkeptikusan álltam a Magic V2-höz, sőt a többi hajtogatós mobilhoz is, a nagyjából kéthetes használat során nem csak negatív tapasztalatot szereztem. A külső kijelző kellemes méretű, minősége kifogástalan és mindent el tudsz itt intézni, amit egy normál telefonnal is. Miután a mobil összecsukva is mindössze 10 mm, ráadásul a 231 gramm sem kiugróan magas, olyan, mintha egy "szimpla" csúcstelefon lenne nálad. A "csúcs" azért a teljesítmény szempontjából nem teljesen fedi a valóságot, és nem azért, mert a Snapdragon 8 Gen3-hoz hasonlítom a Magic V2 erejét. A mobilban túl nagy hely nem jutott a hűtésnek, ezért az AnTuTu, a PCMark és a GeekBench mérések is azt mutatták, hogy a többi SD 8 Gen2-vel szerelt mobilhoz képest is valamivel lassabb ez a modell. Persze ezt valós használat során szinte soha nem fogod észrevenni, de a mérések egyértelműen ezt mutatták. A melegedés egy-két alkalommal volt csak érezhető, de kellemetlenül forróvá nem vált a mobil egyszer sem.

Amikor böngésznem kellett, vagy egy-egy dokumentumot átolvasni, hamar azon kaptam magam, hogy már nyitom is szét a mobilt - amit legnagyobb bánatomra két hét elteltével sem sikerült egyszerűen megtennem. Kinyitva sokkal kényelmesebb az olvasás, de még a kétkezes üzenetgépelés sem rossz, gyorsabb, mint kisebb virtuális billentyűzeten. A multitask viszont nem aratott nálam átütő sikert, nem tudnám elképzelni azt, hogy munkára nem a notebookomat viszem magammal, hanem ehhez a telefonhoz kapcsolok mondjuk billentyűzetet és egeret. Szintén nem tetszett a videózás főképp a hangzás miatt.

A kamerákkal készített képek minősége azonban nagyon jó, és ez nagyjából az összes szituációra és szenzorra elmondható. Az optikai zoom hasznos, az ultraszéles látószögű kamera is szép képeket készít és a szoftver is jól alkalmazkodik a kétkijelzős hardverhez. Néhol azért észrevehető volt, hogy a szoftver túlbuzgó, itt-ott homályosít vagy túlszaturál, de azért a képek javarésze igazán jól sikerült.

A töltésnél 66 wattos gyorstöltést kapsz, amivel az 5000 mAh-s akkumulátor gyorsan telepumpálható. Ezzel nincs is gond, viszont vezeték nélküli töltés nincsen, ami ebben az árkategóriában hiba. Szintén örültem volna annak, ha hivatalos IP-besorolást is kap a Magic V2, ugyanis így a mobil sem nem víz, sem nem porálló, nagyon kell rá vigyázni. A végére még a zsanérvölgy maradt: ezt a Honor mérnökeinek sem sikerült eltüntetniük, látható és tapintható, de ha megbékélsz vele, pár nap után már fel sem fog tűnni - nálam legalábbis ez történt.

Nehéz dolga lesz

A Honor Magic V2-t 800 ezer forintért lehet megvásárolni hazánkban, ami igen sok pénz egy mobiltelefonért. Ez egy szinten van a Samsung Galaxy Fold5 hivatalos árával, vagyis árban nem vág alá a legnagyobb konkurensének a Magic V2. Marad hát a kérdés, hogy akkor miben jobb? A zsanér szuper, a kijelzők csodálatosak és sebességben is fej-fej mellett vannak. A Samsung szoftveres támogatása azonos (a Honor is 4 OS-frissítést ad Android 13-ról indulva, valamint 5 év biztonsági javítást), van IPx8 védelem (vízállóság), a kamerarendszer legalább olyan jó, mint a Magic V2-nél és vezeték nélküli töltésre is képes. Ugyanakkor vastagabb és nehezebb, az üzemideje rosszabb, lassabban tölt és egy kicsivel kevesebb a memóriája is.

A Samsung Galaxy Fold5-nek ugyanakkor volt már fél éve, hogy megvesse a lábát a piacon, és aki ilyen csúcstelefonra vágyott, vélhetően már beruházott, vagy azt várja, hogy a 2024-es modellek milyen újdonságokat hoznak majd. Nehéz lesz hát a dolga a Honornak a Magic V2-vel, de ha szolgáltatóknál sikerül nagyon-nagyon vonzó akciókban kínálni, lehet némi esélye ennek a modellnek - 800 ezer forintos listaáron viszont nem. Utóbbit némiképp árnyalhatja, hogy a kezdeti, promóciós időszakban néhány partnerüzletben egy LG 55UR78003LK okostévét is adnak a fekete vagy lila színben elérhető mobilhoz.

Honor Magic V2

Ár: 799 999 Ft
Bár kissé szkeptikusan álltam a Magic V2-höz, sőt a többi hajtogatós mobilhoz is, a nagyjából kéthetes használat során nem csak negatív tapasztalatot szereztem.
  • Snapdragon 8 Gen 2 SoC
  • 16/512 GB RAM/tárhely
  • 6,43" LTPO OLED, 120 Hz, 2500 nit
  • 7,92" LTPO OLED, 120 Hz, 1600 nit
  • 50+50+20/16+16 MP hát- és előlapi kamerák
  • 5000 mAh, 66 W gyorstöltés
  • 156,7×145,4×4,7 mm / 156,7×74,1×9,9 mm
  • 231 g
  • Android 13 + MagicOS 7.2
  • 1 393 383 pont AnTuTu
  • 1497/4416 pont GeenBench 6
  • 14 836 pont PCMark
  • 923 perc (kis kijelzőn) / 563 perc (nagy kijelzőn) üzemidő
  • 3580 pont 3DMark Wild Life Extreme
PRO
  • elegáns
  • prémium anyaghasználat, jó zsanérszerkezet
  • vékony és viszonylag könnyű
  • csodás kijelzők
  • gyors SoC
  • jó kamerrendszer
Kontra
  • tavalyi SoC
  • nehezen nyitható
  • a "zsanérvölgy" érezhető
  • nincsen vezeték nélküli töltés
  • kérdéses szoftveres támogatási időtartam
  • nem víz- és porálló
  • magas ár
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8658
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Honor Magic V2
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 369
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-01-08 23:42:14
    [gameinfo_webpage] => https://www.hihonor.com/global/phones/honor-magic-v2/
    [gameinfo_tags] => honor, magic v2, mobil, okostelefon, fold, android, teszt
    [gameinfo_url] => honor-magic-v2
    [gameinfo_pro] => elegáns
prémium anyaghasználat, jó zsanérszerkezet
vékony és viszonylag könnyű
csodás kijelzők
gyors SoC
jó kamerrendszer
    [gameinfo_kontra] => tavalyi SoC
nehezen nyitható
a "zsanérvölgy" érezhető
nincsen vezeték nélküli töltés
kérdéses szoftveres támogatási időtartam
nem víz- és porálló
magas ár
    [gameinfo_data] => Snapdragon 8 Gen 2 SoC
16/512 GB RAM/tárhely
6,43" LTPO OLED, 120 Hz, 2500 nit
7,92" LTPO OLED, 120 Hz, 1600 nit
50+50+20/16+16 MP hát- és előlapi kamerák
5000 mAh, 66 W gyorstöltés
156,7×145,4×4,7 mm / 156,7×74,1×9,9 mm
231 g
Android 13 + MagicOS 7.2
1 393 383 pont AnTuTu
1497/4416 pont GeenBench 6
14 836 pont PCMark
923 perc (kis kijelzőn) / 563 perc (nagy kijelzőn) üzemidő
3580 pont 3DMark Wild Life Extreme
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 799 999
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Bár kissé szkeptikusan álltam a Magic V2-höz, sőt a többi hajtogatós mobilhoz is, a nagyjából kéthetes használat során nem csak negatív tapasztalatot szereztem.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 369
            [manufacturer_name] => Honor
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.hihonor.com/hu/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/honor-magic-v2-8658.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => elegáns
            [1] => prémium anyaghasználat, jó zsanérszerkezet
            [2] => vékony és viszonylag könnyű
            [3] => csodás kijelzők
            [4] => gyors SoC
            [5] => jó kamerrendszer
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => tavalyi SoC
            [1] => nehezen nyitható
            [2] => a "zsanérvölgy" érezhető
            [3] => nincsen vezeték nélküli töltés
            [4] => kérdéses szoftveres támogatási időtartam
            [5] => nem víz- és porálló
            [6] => magas ár
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.1
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.