Hirdetés

Honor Magic6 Lite teszt – let there be Lite



|

0,1 col, 10 gramm, 1 Android-verzió, új SoC és 44 MP - ennyivel nyújt többet az új Honor népmobil, ami lehet, hogy nem izgalmas, de attól még könnyen lehet népszerű.

Hirdetés

A Honor nem tett le nagyravágyó terveiről, miszerint meghódítja az európai mobilpiacot és felzárkózik a harmadik helyre az Apple és a Samsung mögé. Ehhez azonban folyamatos fejlesztésekre és sok, megbízható modellre van szüksége, amelyek hozzák a szép számokat az európai piacokon. A Magic6 Lite a szolgáltatói kínálatok sztárja lehet, így hazánkban is sok zsebben bukkanhat fel.

A recept változatlan, az ársáv sem mozdult el, viszont egy év alatt számtalan új chip és technológia jelent meg - a kérdés csupán az, hogy mennyit kapott meg ezek közül a Magic6 Lite verziója.

A divat színre lép

Sok izgalmas, új technológia lendíti előre idén is a mobilipart, viszont ezek közül csak nagyon kevés jut el az olcsóbb okostelefonok világába. Ami viszont itt meghatározza a 2024-es évet, az a színek megjelenése. Egészen mostanáig a főként szolgáltatói kínálatokban megtalálható, elérhető árú (vagy akár 0 forintért hazavihető) mobiltelefonok feketében, maximum szürkében voltak elérhetők. Több cég is azon ügyködik, hogy ez megváltozzon, és a Magic6 Lite-tal a Honor is ezt a csapatot erősíti, ugyanis a fekete mellett narancs és zöld színekben is elérhető ez a modell.

Hirdetés

Mindkét extra szín sajátossága, hogy vegán bőr bevonatú a hátlapjuk, így nem vonzzák az ujjlenyomatot és nem is csúsznak. Tapintásuk kellemes, a tesztünkre érkezett "napfelkelte narancs" pedig kellően élénk, vidám külsőt kölcsönöz a mobilnak. Nagy kár, hogy ha védeni szeretnéd a telefonodat, érdemes továbbra is tokban hordani, mégpedig átlátszóban, ami nem jár hozzá gyárilag.

A hátlapot az óriási, középre helyezett, kör alakú kamerasziget uralja, amelyen 3 kamera és egy vaku kapott helyet, 90 fokonként kiosztva. Az 1 mm-re kiemelkedő sziget oldalsó pereme bordázott, ami apróságnak tűnik, de kézben tartva kellemes végigsimítani rajta.

A keret vékony és fémből készült, a kijelző pedig két hosszanti oldalán lekerekített, ahogy a négy sarka is. Oldalt a szokásos felhozatalt találjuk: három, vékony gomb, alul egy Type-C és egy hangszórórács, na meg a SIM-tálca. Jack, infra, extra gomb nincsenek.

Evolúciós lépés

A Magic6 Lite egy kicsivel nagyobb lett elődjéhez képest. Ez számokban kifejezve 6,78"-os kijelzőt jelent, amely egy 120 Hz-es, 431 ppi képpontsűrűségű AMOLED-panel jobb felbontással és jelentősen javított, 1200 nites fényerővel. Külön védelem nincsen, de gyárilag fólia került a kijelzőre, ami igen hasznos hozzáadott extra (viszont ahogy a Magic5 Lite esetében, úgy itt is a két hosszanti élen nem fut le teljesen, az ujjad, vagy egy közepes minőségű tok könnyen beleakadhat a fólia szélébe).

A csodás kijelzőt végre nem a réges-régen elavult Snapdragon 695 GPU-ja, hanem a fejlettebb, 4 nm-en készült Snapdragon 6 Gen1 SoC hajtja. Ez szintén nyolcmagos, a GPU pedig egy Adreno 710 modul. A mobil egyféle kiszerelésben érhető el: 8 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel. Utóbbi mSD kártyával sem bővíthető, de ebben a kategóriában ez a párosítás elfogadhatónak tekinthető akár többéves használat esetén is.

A hálózatos résznél a dual SIM nem újdonság, ahogy az 5G sem, ám sajnos sem a Wi-Fi-, sem a BT-szabvány nem ugrott szintet (Wi-Fi 5 és BT 5.1). Van NFC, teljes GPS, az érzékelők sorában pedig szerepel még a kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó és a közelségérzékelő is. Az akkumulátor meglehetősen nagy, 5800 mAh-s, ám a töltés nem kimondottan gyors, mindössze 35 Wattos tempóra képes a készülék, ráadásul a lapos dobozban a töltőfejet sem találod meg. Abszolút meglepő, és nem is igazán tudjuk hová tenni, de

a 2024-es Magic6 Lite sem kapott sztereó hangzást,

továbbra is csak a telefon alján található mono hangszóró szólal meg, ha kihangosítanád a telefonhívást, videót, játékot vagy zenét. Ennek hangereje közepes és viszonylag tiszta, de egy sztereóban megszólaló mobillal nem tudja felvenni a versenyt.

Egy, csak egy kamera számít

A 2024-es, belépőszintű Magic6 Lite a kamerák terén is hoz némi előrelépést. A főkamera szenzora 64-ről 108 MP-esre ugrott, ami az élesség és a részletgazdagság növekedésében is tetten érhető. Viszont optikai képstabilizálás továbbra sincsen, valamint a másik két szenzorhoz nem nyúltak a mérnökök. Az ultraszéles látószögű kamera mindössze 5 MP-es, a harmadik modul pedig egy 2 MP-es makró, amitől jó képminőséget kár lenne remélni. Nem változott a 16 MP-es szelfikamera sem, de ez kevésbé fájó, a tavalyi modell esetében sem voltak nagy gondok ezzel. Ami újdonság, az a főkameránál a 4K@30 fps videózás lehetősége, ami a Snapdragon 695-tel még nem volt elérhető. Ugyanitt válthatsz 1080p@60 fps-re is, amit kiválóan kezel a mobil.

A teszt során a főszenzorban nem is csalódtunk, hozta azt, amit ebben a kategóriában elvárhatunk, bár az optikai képstabilizálás nagyon hiányzik. Az ultraszéles látószögű kamera rossz fényviszonyok mellett csapnivaló képeket készít még úgy is, hogy a szoftver igyekszik kompenzálni: a részletek eltűnnek, a kép homályos, és még így is marad zaj bőven. Szintén a lehangoló papírformát hozza a "szuper makró" módban aktiválható 2 MP-es makrókamera: rossz felbontás, rossz színhűség és elveszett részletek. Viszont alap kameraüzemmódban egy 3×-os zoom mód is elérhető, ami a főszenzort használja és digitálisan nagyít a képbe: ez egészen jól működik, megmaradnak a részletek, a színek szépek. Vagyis ha kell a zoom, ezt használd (és ezt a szoftverfejlesztők is így gondolták). Szintén furcsa volt a teszt során, hogy az ultraszéles látószögű (0,6×) kamerára váltás több másodpercig is eltartott, ilyenkor a kamera app mintha lefagyott volna. A speciális módok között megtalálható a HDR-fotó, a Pro mód, a szelfit és a hátlapi kamerát egyszerre használó Többszörös videó, a Time-lapse, panoráma és a szenzor teljes felbontását is használhatod, ha éppen erre van szükséged.

Színesebb, modernebb, minden más változatlan

Logikus és kiszámítható előrelépés a tavalyi, kb. 1 éves Magic5 Lite-ot váltó Magic6 Lite telefon. A Honor nem kívánta megreformálni ezt a modellt, mert ezzel könnyedén beleharapott volna a számozott modellszériájának piaci részesedésébe is (Honor 70/90 vonal). Viszont már elkerülhetetlen volt a korosodó SoC leváltása és a kijelzőt is illett tuningolni. A Snapdragon 6 Gen 1 nem rossz chip, nagyjából a Honor 70-ben is megtalálható Snapdragon 778 szintjén van, ami pedig 2024-ben elengedhetetlen, azt hozza: dual SIM 5G és 4K-s videózás, valamint takarékos működés. A CPU ereje az alsó-középkategóriában elegendő még évekig, a 2×-esére gyorsult GPU-val pedig látványosabb mobiljátékokba is belevághatsz. A nagyfelbontású, méretes és kiváló fényerejű kijelző segít is ebben, sőt, a 120 Hz, a HDR is megvannak.

A Magic6 Lite vonzereje a külseje: a narancs inkább halvány barackszínűnek tűnik, de tény, hogy sokkal izgalmasabb, mint a szimpla fekete vagy szürke. A fém keret, a lekerekített kijelző, a nagyméretű, hangsúlyos kamerasziget is feldobják a mobil kinézetét.

A másik fontos újítás a kamerát érinti. A 108 MP-es szenzorral szép képeket lehet lőni, nappali fényviszonyok mellett az akár nagyobb modellek szintjét is eléri részletesség, színhűség, kontraszt terén. Amikor viszont besötétedik, a Magic6 Lite-ból hiányzik az optikai képstabilizálás, ami fájdalmas és sajnos olykor az sem előnyös, hogy a szoftveres utómunka túl agresszívan igyekszik javítani a helyzeten. Azonban a végeredmény még így sem rossz, sőt, hasonló mondható el a tavaly óta változatlan szelfikamerával lőtt képekről is. Ami viszont szomorú, hogy az ultraszéles látószögű és a makró kamerák nem változtak - személy szerint jobban örültem volna, ha a 2 MP-es makrót végre elfelejtik a Honor mérnökei, helyette inkább kaphattunk volna OIS-t a főkamerára és nagyobb szenzort az ultraszéles látószögnél.

Az akkumulátor kapacitása is nagyobb lett, de a mért üzemidő nem nőtt, ami az erősebb SoC-nek és a nagyobb, világosabb kijelzőnek tudható be. Az, hogy 40 helyett 35 Wattal lehet gyorstölteni az akkumulátort, nem olyan fájó pont, az viszont nem túl jó, hogy töltőfej nem jár a mobilhoz.

Az egyes piacokon Honor X9B-ként is ismert mobil 13-as Androiddal és MagicOS 7.2 kezelőfelülettel érkezik gyárilag, de sajnos a szoftvertámogatási időszakot, valamint az Android 14 érkezésének dátumát tesztünk megjelenéséig nem sikerült kideríteni.

A Honor Magic6 Lite pofás, mondhatni szép mobiltelefon, amit kellemes kézben tartani. A kijelző jó, a sebesség ebben a kategóriában elfogadható és a főkamerára, valamint az üzemidőre sem lehet túl sok panasz. Ha azonban a konkurenciát nézzük,

van mitől tartania a 160 ezer forintos áron megjelenő Magic6 Lite-nak.

A 120-180 ezer forintos sávban több konkurens is kínál ennél erősebb SoC-vel szerelt mobiltelefont, sőt, nem ritka az IP68-as védelem, az optikai képstabilizálás és a jobb kiegészítő kameraszett sem. Szintén hiányoltuk, hogy továbbra sincsen vezeték nélküli töltési lehetőség, sztereó hangzás, továbbá egy átlátszó tok, valamint töltőfej szépen mutatott volna a dobozban.

Ahogy az már több Honor mobillal előfordult, várhatóan a Magic6 Lite esetében is az fog történni, hogy a szolgáltatók kínálatában (mindhárom hazai szolgáltatónál elérhető lesz!) vonzó akciókban lesz megszerezhető a telefon, sőt, a nagyobb kereskedőknél is különféle akciókra lehet számítani, amelyek keretében jelentős árcsökkentés mellett szerezheted meg az új modellt. Ha pedig az ár némileg szelídül, máris jobb vétel lehet a Magic6 Lite-ból, addig viszont a Xiaomi, Samsung és Motorola felhozatalát is érdemes megnézni, 160 ezer forintért több szolgáltatást és/vagy jobb sebességet és kamerarészleget kaphatsz.

Honor Magic6 Lite

Ár: 159 990 Ft
A Honor Magic6 Lite pofás, mondhatni szép mobiltelefon, amit kellemes kézben tartani, de a konkurensek nem könnyítik meg a helyzetét az új mobilnak.
  • Snapdragon 6 Gen1 5G SoC
  • 6,78", FHD+, OLED, 120 Hz, 1200 nit
  • 8/256 GB RAM/tárhely
  • 108+5+2/16 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 5, BT5.1, NFC, 5G
  • Android 13, MagicOS 7.2
  • 163,6×75,5×8 mm, 185 g
  • 5800 mAh akkumulátor, 35 W gyorstöltés
  • 533 115 pont AnTuTu
  • 730/2797 pont GeekBench 5
  • 945/2763 pont GeekBench 6
  • 12 183 pont PCMark8 W3.0
  • 2392/614 3DMark Wild Life/WL Extreme
  • 802 perc üzemidő (PCM8)
PRO
  • elfogadható teljesítményű, modern SoC
  • jó főkamera
  • szuper kijelző
  • jó üzemidő
  • színes hátlapok
  • kijelzőfólia gyárilag felhelyezve
Kontra
  • erős konkurencia ilyen áron
  • nincsen vezeték nélküli töltés
  • nincsen OIS
  • mono hangzás
  • a dobozban nincsen töltőfej és tok
  • pocsék 2. és 3. kamera
  • nincsen IP68-as védelem
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8653
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Honor Magic6 Lite
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 369
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-01-02 15:20:28
    [gameinfo_webpage] => https://www.hihonor.com/uk/phones/honor-magic6-lite/
    [gameinfo_tags] => honor, magic6 lite, mobil, okostelefon, android, magicos, teszt
    [gameinfo_url] => honor-magic6-lite
    [gameinfo_pro] => elfogadható teljesítményű, modern SoC
jó főkamera
szuper kijelző
jó üzemidő
színes hátlapok
kijelzőfólia gyárilag felhelyezve
    [gameinfo_kontra] => erős konkurencia ilyen áron
nincsen vezeték nélküli töltés
nincsen OIS
mono hangzás
a dobozban nincsen töltőfej és tok
pocsék 2. és 3. kamera
nincsen IP68-as védelem
    [gameinfo_data] => Snapdragon 6 Gen1 5G SoC
6,78", FHD+, OLED, 120 Hz, 1200 nit
8/256 GB RAM/tárhely
108+5+2/16 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 5, BT5.1, NFC, 5G
Android 13, MagicOS 7.2
163,6×75,5×8 mm, 185 g
5800 mAh akkumulátor, 35 W gyorstöltés
533 115 pont AnTuTu
730/2797 pont GeekBench 5
945/2763 pont GeekBench 6
12 183 pont PCMark8 W3.0
2392/614 3DMark Wild Life/WL Extreme
802 perc üzemidő (PCM8)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 159 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Honor Magic6 Lite pofás, mondhatni szép mobiltelefon, amit kellemes kézben tartani, de a konkurensek nem könnyítik meg a helyzetét az új mobilnak.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 369
            [manufacturer_name] => Honor
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.hihonor.com/hu/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/honor-magic6-lite-8653.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => elfogadható teljesítményű, modern SoC
            [1] => jó főkamera
            [2] => szuper kijelző
            [3] => jó üzemidő
            [4] => színes hátlapok
            [5] => kijelzőfólia gyárilag felhelyezve
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => erős konkurencia ilyen áron
            [1] => nincsen vezeték nélküli töltés
            [2] => nincsen OIS
            [3] => mono hangzás
            [4] => a dobozban nincsen töltőfej és tok
            [5] => pocsék 2. és 3. kamera
            [6] => nincsen IP68-as védelem
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    6

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.