Hirdetés

Huawei: Amerikának jobban fog fájni a kereskedelmi háború, mint nekünk



|

A kínai vállalat egyik vezetője interjúban beszélt az amerikai kormány boszorkányüldözésének hatásairól: szerinte a Huawei innen is fel tud állni, az USA végső soron magának árt a hadakozással.

Hirdetés

Andy Purdy, a Huawei amerikai kirendeltségének biztonsági igazgatója adott interjút a Bloombergnek, ahol értelemszerűen az Egyesült Államok újabb, kiterjesztett embargójának hatásairól is szó esett. A Trump-kormány nemrég nem csak meghosszabbította a tavalyi kereskedelmi tiltást a kínai vállalat felé, de szigorított is a feltételeken: most már Amerikán kívüli cégek sem adhatnak el a Huaweinek olyan termékeket, amelyekben bármilyen Egyesült Államokhoz köthető szabadalom vagy technológia is megtalálható.

Hirdetés

A Huawei CSO-ja szerint a cégnek megvannak az erőforrásai és tervei ahhoz, hogy előbb-utóbb teljesen talpra álljon egy ilyen szintű ellehetetlenítés után is, azonban végső soron Amerikának és az amerikaiaknak sokkal jobban fognak "fájni" az ezzel járó hosszú távú következmények. Többek között amerikai polgárok veszítik el a munkahelyeiket, de a globális technológiai iparnak is keményen betesz egy ekkora szereplő szándékos elgáncsolása, ami visszahat a tech-ipar számaira is.

A Huawei jó ideje dolgozik (vagyis inkább már csak dolgozott) együtt amerikai beszállítókkal és alvállalkozókkal, és ha az embargó valóban a továbbiakban is megmarad, ezek a cégek jelentős üzlettől esnek el. Márpedig Purdy szerint, ha a Huawei kénytelen hosszú távra berendezkedni arra, hogy mindent Kínában gyártasson és szerezzen be, akkor bizony egy esetleges enyhülés után már nem akarnak majd visszatérni a korábbi partnerekhez.

Emellett arról is szó esett, hogy az amerikai keménykedésnek a kínai gazdaságpolitikában is komoly ellenhatásai lehetnek, hiszen a kínai kormány simán bevezethet hasonló szankciókat olyan cégek ellen, mint például az Apple. A cég ugyebár a gyártásának tetemes részét végezteti Kínában olyan nagy összeszerelőknél, mint a Foxconn, és rajtuk kívül jó pár komoly szereplő tesz még így. Ha őket kitiltják, akkor más országokban, jóval drágábban tudnak csak gyártatni, másrészt pedig értékesítési területként is elveszítik Kínát, ami világszinten az egyik legkomolyabb piacnak számít.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.