Hirdetés

45 nap haladékot kap a Huawei Amerikától



|

Lehet a mostaninál is mostohább a kínai cég helyzete, de legalább a február 16-i határidőt kitolta a Trump-kormány.

Hirdetés

Tavaly májusban kezdődött a máig tartó Egyesült Államok kontra Huawei haragszomrád, amikor a Trump-kormány kémkedéssel és amerikai szabadalmi információk ellopásával vádolta meg a kínai vállalatot. Egy ideig minden amerikai cégnek tilos volt kereskednie Huawei-jel, így egyrészt a Google sem szállíthatott nekik Androidhoz kapcsolódó frissítéseket és appokat, de ugyanígy egy csomó hardveres alkatrészt sem kaphattak, valamint még a saját gyártású alkotóelemek közül is sok veszélybe került, mivel azokban is használtak amerikai szabadalmakat. Végül késő ősszel valamelyest enyhült a hangulat, ekkor adott a kormány 90 napos türelmi időt, amely most járt volna le.

Hirdetés

Ezen időszak alatt részlegesen újra lehetőség volt kereskedni a Huawei-jel, igaz, ezt minden egyes esetben külön kiállított engedélyhez kötötték, amit nem is kapott meg mindenki - a Google például kimaradt, és ez elég csúnyán vissza is üthet mind magára a Google-re, amely elveszítheti az androidos egyeduralmát, mind pedig az amerikai gazdaságra, mivel a Huawei összeállt több más kínai mobilcéggel, hogy egy saját androidos ökoszisztémát építsenek.

Ettől függetlenül a Huawei sorsa még mindig egy hajszálon múlik, mert ha a türelmi időszak esetleg újabb szigorítással érne véget, saját ökoszisztéma ide vagy oda, nem tudnának többé telefont gyártani. A 90 napos türelmi időszak viszont február 16-án elvileg lejárt, és az utolsó pillanatban adott ki egy 45 napos halasztási engedélyt az amerikai kereskedelmi hatóság - ez annak fényében különösen furcsa, hogy épp a napokban vádolták meg a céget egy újabb típusú kémkedéssel.

Persze mindezt nem az áldott jó szívük miatt teszik, hanem azért, mert az amerikai távközlési szolgáltatóknak még jó része használ valamilyen szinten Huawei hálózati eszközöket, és egy friss jelentés szerint egyszerűen képtelenek lettek volna a határidőig lecserélni ezeket, márpedig ha így kellett volna valamilyen szervizelés, javítás miatt alkatrészeket vásárolni, a kereskedelmi tiltás miatt meg lettek volna lőve, és ez veszélyeztethette volna egyes területek mobilos vagy internetes ellátását is. Viszont szakértők szerint az, hogy most nem egy újabb 90 napos engedményt, csupán a felét kapta a kínai vállalat, már azt jelentheti, hogy az Egyesült Államok kész teljesen "elvágni a drótot" a Huawei felé, a kínaiaknak pedig akkor tényleg sokkal komolyabb problémájuk lesz annál, hogy az Android szoftveres körítését megoldják saját forrásokból. Még a Kirin processzorokat sem tudnák amerikai szabadalmak nélkül gyártani, és hiába folyik állítólag gőzerővel az államilag is támogatott kínai processzorok fejlesztése, a jelenlegi hírek szerint még nem tartanak ott, hogy egy teljes tiltás esetén át tudjanak állni ezekre. Nem is beszélve olyan szabadalmakról, mint a Wi-Fi vagy a Bluetooth, amelyeknek szintén búcsút mondhatnának, ez pedig teljesen ellehetetlenítené a Huawei működését.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.