Hirdetés

Furcsa fordulat a Huawei-ügyben: a Google a kínai gyártó érdekében lobbizik



|

A szoftveróriás azzal érvel, hogy ha a Huawei telefonokat elvágják az Androiud frissítésektől, az biztonsági káoszhoz vezethet.

Hirdetés

Elsőre azt hihetnénk, hogy Donald Trump rendelete és a Huawei ezzel járó teljes ellehetetlenítése minden amerikai cégnek valamilyen formában jól esik. A hardvergyártóknak mindenképp (bár azt persze azért csendben szúrjuk be, hogy az Apple-től a Tesláig szinte minden amerikai cég Kínában gyártat, de ezt ugye most nem divat feszegetni). Viszont van egy olyan amerikai cég, amelynek nagyon nem kedvez a Huawei kizárása, és ez nem más, mint a legelső szankciókat bevezető Google.

Hirdetés

Aki az elmúlt hónapot egy kő alatt töltötte, annak gyorsan itt az összefoglaló arról, mi történt eddig, aztán megyünk tovább a furcsa új hírre.

A Huawei-akták

- A kínai-amerikai kereskedelmi csatározások miatt először a Google tiltotta le a kínai gyártót az Androidról
- Ezután gyorsan kiderült, hogy az Intel, a Qualcomm és más chipgyártók sem szolgálják ki a Huaweit
- Trump elnök 90 nap haladékot adott a Huaweinek, bár ez sokak szerint csak értéktelen jófejkedés, ennyi idő alatt szinte biztos, hogy semmi nem változik
- Bár a Huawei korábban azt lengette be, hogy bármikor le tudná váltani az Androidot, most kiderült, hogy saját operációs rendszerük és szoftveráruházuk sem áll készen erre
- Itt jött az igazi mélyütés: a fentiek mellett még valahogy ellavírozhatott volna a gyártó, de már saját processzorukat sem gyárthatják, az ARM ugyanis szintén letiltotta őket a szabadalmaik alkalmazásáról
- Végül olyan szövetségek is kiutálták a Huaweit,

A Google visszakozna

A Financial Times szerint a Google igyekszik a Trump-kormányzatot meggyőzni arról, hogy ha a teljes embargót nem is, de az Android telepítésére és frissítésére vonatkozó tiltást valahogy vissza lehessen vonni. Mégpedig pontosan azon biztonsági okok miatt, amelyek a Huawei kiebrudalásának egyik okai voltak.

Ugyan még tart a 90 napos türelmi időszak, amely alatt a Google még biztosíthat új rendszerverziókat és frissítéseket a kínai vállalat számára, ám ha az időszak végéig nem érnek el a diplomáciai felek valamilyen kereskedelmi megállapodást, a Huawei a rendeletek értelmében nem kaphat semmilyen további támogatást és frissítést az Androiddal kapcsolatban (sem). A kínaiak viszont ettől függetlenül a meglévő Android verziókat használhatják továbbra is, és pont ez okozhat gondot.

Ugyan a Financial Times nem részletezte, pontosan milyen eshetőségekkel riogat a Google, de azért nagyjából látható, milyen út állhat a Huawei előtt, és ez nem épp megnyugtató.

A Huawei egyrészt egy olyan Android verziót készít, amelyben nincsenek licencköteles részek (hiszen maga a rendszer nyílt forráskódú, tehát ezt megteheti). Még az is lehet, hogy a nemrég kiszivárgott Ark OS nem más, mint egy nyílt Android alapokra épített rendszer. A Huawei a fejlesztéskor kikotor belőle minden Google szolgáltatást, többek között az alkalmazások telepítésekor kártevők, csaló appok és egyéb veszélyek kiszűrésére szolgáló Play Protectet. Mivel a Huawei mobilok elméletben a Play Store-t sem használhatják majd, a telefonra más forrásból települhetnek alkalmazások, amelyekkel kapcsolatban a rendszert nem véd majd semmilyen hasonló szűrő.

A Huawei ezek után elkezdi világszerte árusítani ezeket a telefonokat (hiszen az embargó csak arra vonatkozik, hogy amerikai cégek nem kereskedhetnek a kínaiakkal). Tehát simán lehet ilyen telefon Kínában, Magyarországon, Németországban vagy Kanadában. És innentől, ha egy amerikai telefonról vagy egyéb eszközről egy ilyen Huawei telefonra küldenek valamilyen bizalmas adatot, azt akár elfoghatja egy kémprogram vagy bármi más ellenőrizetlen szolgáltatás. Azt pedig egy amerikai ügynökség, kormányszerv vagy egyéb cég sem szabhatja meg, hogy "az általunk küldött információt a világ többi részén Huawei mobillal megnyitni tilos". Szóval ahhoz képest, hogy az embargó egyik oka pont a kínai eszközök állítólagos kémkedése és egyéb biztonsági kockázatai, a Google szerint pont az okozhat további vonatkozó galibákat, ha a Huawei nem kaphat teljes és folyamatosan frissített Androidot.

Trump kezében a Huawei jövője

A Bloomberg is beszámol a Google lobbijáról, és megjegyzi, hogy már a Huawei is tárgyal ugyanerről közvetlenül az amerikai kormánnyal, a két vállalat tud egymás megbeszéléseiről és várják, hogy valamelyikre érkezik-e kedvező válasz. Mindenesetre a 90 napos türelmi időszak augusztus 19-én ér véget, ha addig ez sem hoz megoldást és a kereskedelmi haragszomrád is megmarad, a Huawei nem csak az Androidot veszíti el, de szinte minden egyéb olyan lehetőségét is (a processzorok gyártásához szükséges szabadalmat is beleértve), ami ahhoz kell, hogy bármilyen szinten esélye legyen további telefonokat gyártani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.