Hirdetés

Huawei FreeBuds 5 teszt – zenélő fülbevaló



|

Extrém, cseppalakú szárat kapott a Huawei TWS-fülese, amiről elsőre nem lehet megmondani, hogy óriási találmány, vagy csak a furcsa külsővel próbál kitűnni a mezőnyből. Leteszteltük.

Hirdetés

Viszonylag nehéz a helyzete annak, aki nyitott kialakítású, teljesen vezetékmentes, vagyis TWS fülhallgatót szeretne vásárolni, mert nincsen túl sok a piacon. A gyártók is némileg tanácstalannak látszanak ezen a téren - ahány modell, annyi forma, dizájn, megoldás, és sajnos vásárlás előtt a szaküzletekben ezt sem lehet kipróbálni.

A Huawei-nek már van tapasztalata az ilyen - szilikonharangot mellőző - fülhallgatók terén, ezért az új FreeBuds 5 különösen érdekesnek ígérkezett - egészen addig, amíg a fülembe nem helyeztem.

Hirdetés

Női klipsz egy '90-es évekbeli sci-fi-ből

A FreeBuds 5 tervezői valami egészen különlegeset akartak alkotni és kijelenthetjük, hogy ez sikerült is nekik. A TWS-füles száras kialakítású, ám a konkurensekkel ellentétben a szára nem csupán hengeres, vagy szögletes, hanem lefelé cseppalakban vastagodik, ezáltal olyan hatást kelt, mintha nem csupán fülhallgató lenne az ember fülében, hanem valamiféle nagy, fém gömbfülbevaló is. Mindezt feltűnő, csillogó ezüstszínben. Nem éppen maszkulin a dizájn, ám ez még nem is lenne feltétlenül gond, az viszont annál inkább, hogy kizárólag egyetlen állásban sikerült viszonylag kényelmesen behelyeznem az átlagos méretű fülembe a füldugókat, és sajnos azok ebben a pozícióban sem ültek stabilan.

A fülbe illeszkedő rész nyomta a hallójáratom külső részét, miközben a külső, cseppalakú végek egy kicsit hozzáértek az arcomhoz. Ez így is volt mindaddig, amíg nem mozogtam, rágtam, beszéltem pár percet, ilyenkor egy hajszálnyit elmozdultak a fülemben, és máris az az érzésem volt, hogy mindjárt kiesnek. Ha ez nem is történt meg, az érzés kellemetlen volt és sajnos ezzel az elmozdulással a zajszűrés, valamint a hangzás is változott. A sportolást futópadon végeztem, ahol szintén zavart a FreeBuds 5 instabilitása, ám az jó volt, hogy amikor odajött valaki, a zene leállítása nélkül is jól hallottam, amit mond.

Átlagos felszereltség, "megengedő" zajszűrés

A nyitott kialakítás mellé a Huawei aktív zajszűrést is beépített a FreeBuds 5-be Open Fit ANC 3.0 néven, ám az áteresztő módot senki ne keresse. Ez nem is lenne túlságosan logikus, hiszen szilikonharangok híján a passzív zajszigetelése minimális a fülhallgatónak. Ez azt jelenti, hogy közepes hangerőn szóló zene és bekapcsolt, dinamikus zajszűrés mellett is tompán hallható maradt a közlekedés, az autók, buszok zaja, irodában a billentyűzet kopogása, ha pedig valaki beszélni kezdett hozzám, azt normál hangerőn szóló zene mellett is hallottam. A nyitottság előnye, hogy a beizzadás veszélyével nem kell számolnod, bár ha a mellékelt gumifeltéteket is használod, mert nagyobb a füled belső átmérője, lehet, hogy ez nem lesz rád igaz.

A kilapított tojás-formájú tokból egyszerűen kiszedhetők a füldugók, sem a mérettel, sem a tömegével nem akadt gondunk. A tok a Type-C port mellett Qi-szabványú vezeték nélküli technológiával is tölthető, így például reverse Qi-töltéssel akár telefonnal is.

A gyári értékek szerint az üzemidő igen vékony: kikapcsolt zajszűrés mellett is maximum 5 órára számíthatsz, ANC-vel pedig mindössze 3,5 órára. Bár a füldugók mérete nagyobb akkumulátorokra engedett következtetni, csupán 42 mAh-s akku került a FreeBuds 5-be. A tok viszont 505 mAh-s akkumulátorral szerelt, így többször is képes feltölteni a füldugókat - ehhez mindössze 20 percre van szüksége. A Qi-töltés nagyon lassú, viszont kábellel 40 perc alatt feltöltheted a tokot.

A párosítás rendkívül gyors és egyszerű volt - miután sideloadoltam a Huawei weboldaláról az Ai Life-ot, majd frissítettem (tehát a Play Áruházban senki ne keresse a Huawei appját). A párosítás és használat innentől egyszerű volt. A Bluetooth 5.2-n kapcsolódó FreeBuds 5 rengeteg kodeket támogat, így az AAC mellett az LDAC-t, a Huawei egyedi L2HC 2.0-t, sőt, az AptX-et is.

A mobil applikációban a szokásos funkciók fogadnak, de semmiképp sem túl sok. Nincsen például illeszkedési teszt és az érintéses vezérlés sem programozható kedvünkre. Szintén nem sok beleszólásunk volt a használt kodekbe (Pixel 6 Próval). Rögtön az első pont a többkészülékes üzemmód, ami hasznos és nem találtunk benne nagy hibát: megadhatsz előnyben részesített készüléket is, a váltás pedig hívás esetén automatikus (például tabletről, PC-ről mobilra).

A zajszűrésnél túl sok mindent nem tudsz állítani. A módválasztás alatt Kényelmes, Általános és Dinamikus lehetőségek vannak. A Dinamikus a külső zaj szintjéhez igazítja a zajelnyomás szintjét. Ehhez a FreeBuds 5 modell 3-3 mikrofont használ. A hangminőséget 4 előre beállított hangszínszabályzóval finomhangolhatod, amelyekhez saját profilokat is létrehozhatsz (virtuális térhangzás nincsen), valamint kiválaszthatod, hogy a stabil mobil-fülhallgató kapcsolat, vagy a hangminőség a fontosabb-e számodra. Van még viselésérzékelés, csipogtatással megkeresheted a lakásban széthagyott füldugókat, illetve aktiválhatsz alacsony hangkésleltetést is. Ha frissítés érkezik a fülhallgatóhoz, azt szintén itt kapod meg.

Szellős, de nem túl erős

A 11 mm-es, duplamágneses driverekkel szerelt FreeBuds 5 hangzása nem rossz, de lehengerlő Hi-Fi-minőséget senki se várjon tőle. A nyitott kialakítás is segíti a széles sztereóképet, amihez megfelelő mennyiségű közép- és magashang társul. A basszus nem olyan robosztus, mint a teljesen zárt, szilikonharangos modellek esetében, de azért nem is olyan lapos és élettelen a hangzás, mint a Sony LinkBuds esetében, ami szintén egy extrém formájú nyitott fülhallgató.

A zajszűrés különösebben nem változtatta meg a hangminőséget, ami jó hír, a meleg hangzás végig jellemző volt a FreeBuds 5-re, amit a legtöbb felhasználó kellemesnek fog találni. Az érintéses vezérléshez a fülnél lévő részt kell megérinteni, illetve innen indítva lefelé húzni az ujjadat, ha hangerőt szeretnél állítani. Ez a megoldás logikus, minden más modell is ilyesmit kínál, azonban miután a dugók amúgyis könnyen elmozdultak a füleimben, séta közben egy ilyen tapintást követően garantáltan meg kellett igazítani a fülemben a FreeBuds 5-öt.

Összegzés

Bár a TWS-fülesek piacán dominálnak a szilikonharangos, zárt modellek, azért szabad szemmel is jól látható rajongótábora van a nyitott kialakítású fülhallgatóknak. Ennek a dizájnnak is vannak egyértelmű előnyei, de valahogy úgy tűnik, a gyártók még nem találták meg a tökéletes formát. A FreeBuds 5 - ahogy néhány vetélytársa is - egyedi kialakítású, de a cseppalakban végződő, csillogó ezüst gumó nagyon furcsán néz ki a fülbe helyezve, ami sokaknak nem fog tetszeni. Ennél engem jobban zavart, hogy a füldugók nem ültek stabilan a füleimben, kicsit nyomták is fülemet, mozgásra pedig elmozdultak - ez különösen igaz volt aktív sportolás közben. A hangzás erősen színezett, de kellemes, azért kapsz némi basszust is, viszont a zajszűréstől ne várj teljes elszigetelést - itt ez nem is feltétlenül szempont. Viszont a nem hasznos, zavaró zajokat jobban is elnyomhatta volna az algoritmus. A rövid üzemidő sem éppen pozitívum, használat során sikerült nagyjából elérnünk a 3,5 órás üzemidőt, ám ez már egy kicsit kevés 2023-ban. Mindezért 52 990 forintot kérnek, ami tovább nehezíti a Huawei FreeBuds 5 helyzetét - ezen az árszinten rengeteg TWS-fülhallgató közül válogathatsz, legyen az nyitott vagy éppen zárt. Ha csak nyitott fülhallgatókat nézünk, ennek töredékéért megkapod a Samsung Galaxy Buds Live-ot, de olcsóbb az Apple AirPods 2, a Sony LinkBuds és az előd, a FreeBuds 4 is.

Huawei FreeBuds 5

Ár: 52 990 Ft
A FreeBuds 5 – ahogy néhány vetélytársa is – egyedi kialakítású, de a cseppalakban végződő, csillogó ezüst gumó nagyon furcsán néz ki a fülbe helyezve, ami sokaknak nem fog tetszeni.
  • nyitott kialakítású TWS-fülhallgató
  • 11 mm duplamágneses driverek
  • 3-3 mikrofon
  • aktív zajszűrés
  • BT 5.2, viselésérzékelés
  • AAC, LDAC, L2HC 2.0, AptX
  • multipontos kapcsolat
  • 5,4 g/füldugó, 45 g tok
  • 42 mAh/füldugó, 505 mAh tok akkumulátor
  • 3,5/5 óra zenelejátszás (ANC-vel és nélküle)
  • érintéses vezérlés
  • hangszínszabályzó
  • IP54-besorolás (füldugó)
  • Type-C és Qi-töltés
PRO
  • egyedi, feltűnő forma
  • kellemes, meleg hangzás
  • nyitott kialakítás létére van basszus
  • IP54
  • Qi-töltés
Kontra
  • kényelmetlen
  • gyenge zajszűrés
  • drágább a konkurenseknél
  • rövid üzemidő
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8439
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Huawei FreeBuds 5
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 82
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-08-07 11:04:34
    [gameinfo_webpage] => https://consumer.huawei.com/en/headphones/freebuds5
    [gameinfo_tags] => huawei, freebuds, tws, fülhallgató, mobil, teszt
    [gameinfo_url] => huawei-freebuds-5
    [gameinfo_pro] => egyedi, feltűnő forma
kellemes, meleg hangzás
nyitott kialakítás létére van basszus
IP54
Qi-töltés
    [gameinfo_kontra] => kényelmetlen
gyenge zajszűrés
drágább a konkurenseknél
rövid üzemidő
    [gameinfo_data] => nyitott kialakítású TWS-fülhallgató
11 mm duplamágneses driverek
3-3 mikrofon
aktív zajszűrés
BT 5.2, viselésérzékelés
AAC, LDAC, L2HC 2.0, AptX
multipontos kapcsolat
5,4 g/füldugó, 45 g tok
42 mAh/füldugó, 505 mAh tok akkumulátor
3,5/5 óra zenelejátszás (ANC-vel és nélküle)
érintéses vezérlés
hangszínszabályzó
IP54-besorolás (füldugó)
Type-C és Qi-töltés
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 52 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A FreeBuds 5 – ahogy néhány vetélytársa is – egyedi kialakítású, de a cseppalakban végződő, csillogó ezüst gumó nagyon furcsán néz ki a fülbe helyezve, ami sokaknak nem fog tetszeni.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 82
            [manufacturer_name] => Huawei
            [manufacturer_url] => huawei
            [manufacturer_link] => http://www.huawei.com/
            [link] => /gyarto/huawei
        )

    [link] => /termekinfo/huawei-freebuds-5-8439.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => egyedi, feltűnő forma
            [1] => kellemes, meleg hangzás
            [2] => nyitott kialakítás létére van basszus
            [3] => IP54
            [4] => Qi-töltés
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => kényelmetlen
            [1] => gyenge zajszűrés
            [2] => drágább a konkurenseknél
            [3] => rövid üzemidő
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    7

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    6

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.