Hirdetés

Napokon belül jöhet a megváltás a Huawei számára



|

Bár az amerikai kormány levette a konkrét tiltólistáról a kínai vállalatot, az még mindig engedélyekre vár ahhoz, hogy újra kereskedni tudjon az USA-beli cégekkel. Végre már kanyarban a megoldás.

Hirdetés

A Huawei a már agyoncikkezett okokból május óta egyfajta jogi és kereskedelmi senkiföldjén járkál, ugyanis először az amerikai-kínai kereskedelmi csatározások miatt, valamint kémkedési vádakra hivatkozva a Trump-kormány először feketelistára tette őket, majd sokáig húzott erőfitogtatás után is csak félig használható engedményig jutottak. Ennek annyi volt a lényege, hogy a Huaweit ugyan levették a teljes tiltásra kötelezett feketelistáról, de hivatalosan továbbra is csak olyan amerikai cégek kereskedhetnek a kínai vállalattal, akik erre vonatkozóan kérelmet nyújtanak be a kereskedelmi minisztériumhoz. Ennek elbírálása pedig nem pár napos procedúra, így még mindig mindenki arra vár, hogy ez ügyben döntés szülessen. Nos, a jelenlegi információk szerint másfél héten belül legkésőbb minden kiderül.

Hirdetés

A Bloomberg hozta nyilvánosságra a minisztérium főtitkára, Wilbur Ross állásfoglalását, mely szerint napokon belül elindul a kérvényezett engedélyek kiadása. Mivel az eredeti türelmi idő november 18-ig szól, ezt tényleg sikerült az utolsó napokig húzni, de most már valóban lépni kell.

Ross szerint idáig 206 hivatalos kérelem érkezett hozzájuk, bár azt is belengette, hogy nem feltétlenül kapja meg mindegyik kérvényező vállalat az engedélyt. Azt sem lehet biztosra tudni, hogy például a Google közöttük van-e, de csodálkoznánk, ha nem lenne, hiszen a "teljes verziós" Android miatt az egyik legfontosabb kérdőjelnek számítanak.

A Huawei legújabb csúcsmobilján például csak olyan Android fut, amely mindössze a nyílt forráskódú alaprendszert tartalmazza, viszont semmilyen Google alkalmazást nem kínál, és a Google Play-t sem lehet használni rajta, ami a telefon kiemelkedő képességei mellett egy elég csúnya negatívum a vásárlók számára. A Huawei által fejlesztett HarmonyOS ugyan elvileg készen áll a használatra, ám több forrás, köztük maga a gyártó is azt hangoztatja, hogy ez még nem tud minden androidos funkciót kiváltani - ezt már azzal is védték, hogy ez a rendszer főleg nem telefonokra, hanem tévékre, okoskütyükre és IoT eszközökre céloz.

Szóval legkésőbb november 18-án kiderül, kiket enged ki az amerikai kormány egy kiskapun, de persze ettől azt még nem tudni, hogy a Huawei a már elindított Mate 30 készülékekre valahogy utólag is elérhetővé teszi-e a teljes Androidot, ha a Google is megkapja a mentességet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.