Hirdetés

Megérkezett a Huawei P40, P40 Pro és P40 Pro+



|

Élő videós közvetítésben debütált a két készülék, amik erősek, szépek, de van egy jól ismert hátulütőjük.

Hirdetés

Ugyan a P40 Lite már egy ideje elérhető (és le is teszteltük), a legtöbben arra voltak kíváncsiak, hogy a Huawei mit villant az abszolút csúcskategóriában, tehát mit tudnak a P40 "lájtosítatlan" verziói. Az eddigi modellek mind hardveresen, mind a fotózás terén nagyot gurítottak, tehát idén sem várt senki ettől eltérőt. Viszont az még így is nagy kérdés maradt, hogy az amerikai embargó milyen hatással lesz a mostani bejelentésre, esetleg látszik-e valamilyen remény a Google ökoszisztéma visszaállítására, vagy ha nem, tud-e már annyit a Huawei Mobile Services, hogy senkinek ne maradjon hiányérzete.

Hirdetés

Először is, a várt kettő helyett három modell érkezett, a P40 és P40 Pro mellé egy P40 Pro+ nevű "ultracsúcs" is elérhető. Egyértelműen a fotós és videós képességekre hegyezték ki mind a telefonokat, mind pedig az előadást. Nézzük, milyenek az új készülékek!

Milyen a Huawei P40 család kijelzője és dizájnja?

A P40 6,1 hüvelykes Overflow Display-t kapott, tehát az OLED panel minden oldalon lekerekített dizájnnal érkezik - ezt egyébként az az effekt inspirálta, amikor teleöntesz egy poharat vízzel, és a felületi feszültség miatt a víz kidomborodik a pohár tetején túlra. A P40 Pro és a Pro+ kijelzője ugyanilyen felépítésű, de 6,58 hüvelykes. A felbontás 2640x1200 képpont. A kávák szintén ultravékonyak, még az iPhone 11 Pro Max-et is lekörözik. A kijelző képfrissítése 90Hz, szóval sokkal simábbnak tűnnek majd az animációk, de ezt vissza tudjuk állítani 60-ra, ha nincs erre szükségünk, viszont óvnánk az akku erejét.

A kijelző alatt találjuk az ujjlenyomat-olvasót, ami 30 százalékkal nagyobb felületen érzékel és ugyancsak 30 százalékkal gyorsabb is elődjénél. Az elülső dupla kamera arc-alapú feloldást is lehetővé tesz infra támogatással, az ígéretek szerint fényszegény környezetben is.

Többfajta borítással is érkezik a telefon. Elérhető egy nanotech kerámiával borított változat a legnagyobb modellből, de az így kezelt fehér és fekete változatok mellett matt felület is elérhető, amely egyrészt szépen szórja a fényt, másrészt nem gyűjti (állítólag) az ujjlenyomatokat.

A P40 akkuja 3800 mAh kapacitású, a két nagyobbik modell 4200 mAh áramforrást kapott. Szintén a két nagyobb modell tudja a 40W vezetékes gyorstöltést is, de emellett 40W vezeték nélkülire is képesek, ehhez viszont már külön kell töltőt venni.

Mit tud a P40 család kamerája?

Szóval akkor jöjjön a fényképezés, videózás. Egyrészt nézzük a kameraszigetet: igen, ez se kicsi, ez is kiáll a hátlapból, de stílusosan teszi, a felület szép ívben adja ki magából. A P40-en három Leica Ultra Vision kamerát találunk, felülről lefelé egy 3x f/2,4 optikai telefotót 8 megapixellel és optikai stabilizátorral, egy 50 megapixeles f/1,9 RYYB (red-yellow-yellow-blue) lencsét, valamint egy 16 megapixeles f/2,2 ultraszéles látószögűt. A P40 Pro szintén 3 fő kamerát kapott (40 mpx f/1,8 - 50 mpx f/1,9 OIS - 12 mpx 5x optikai tele f/3,4 OIS), de itt már felkerült egy ToF lencse is. Végül a Pro+ brutális kamerarendszerében a következőket találjuk: 40 mpx f/1,8 - 50 mpx f/1,9 OIS - 8 mpx 10x optikai periszkóp telefotó f/4,4 OIS - 8 mpx 3x optikai telefotó f/2,4 OIS plusz a ToF lencse.

Külön kiemelték, hogy nagyon megnövelték a képrögzítő szenzor méretét is, amely akár 40 százalékkal több fényt képes érzékelni (ez az iPhone 11 Pro Max-nál 200 százalékkal több), és ez segít irtózatos ISO értékeket is elérni (a P40 esetében ez 204 800, a két nagyobbnál 409 600). Emellett szó esett az OctaPD autofókuszról, amely még gyorsabban fókuszál akár sötétben is, valamint a 8 csatornás színhőmérséklet érzékelésről, amely a színhűséget tekeri maximumra.

A zoom szintén fontos eleme volt a bemutatónak: értelemszerűen ebben is a Pro+ vezet, amelynek hibrid zoomjával elérhető a 100x nagyítás, de persze ez már szoftveresen feljavított, ahogy a Galaxy S20-ak esetében is, viszont a P40 csúcsverziójában több az optikai alap.

A hardver mögött az XD Fusion Image Engine nevű, mesterséges intelligenciával támogatott rendszer dolgozik, amely például sorozatfelvételeket és maszk-képeket készít egyetlen gombnyomás alatt, és ezekből rakja össze a tökéletes fotót. Az újratervezett éjszakai mód akár kukksötétben is értelmezhető képet ad (ha a tesztfotóknak hinni lehet), de olyan extrák is kerültek a rendszerbe, mint a "golden snap", ami automatikusan kiválasztja a sorozatfelvételből a tökéletes pillanatot. A szoftver arra is képes, hogy a gyors egymásutánban elkattintott képeket használva a fotóról eltávolítson embereket a háttérből, vagy eltüntesse az üvegfelületek csillogását, ma mondjuk a busz ablakából fényképezünk. Nem, a koszt nem.

Google vagy nem Google, ez itt a kérdés - na meg az ár

Amiről mindenki tudni akar, mert lássuk be, valóban sokaknak fontos: van-e a P40 család tagjain Google támogatás? Nos, az előadáson természetesen mélyen hallgattak erről, és csak olyan frázisokkal dobálóztak, hogy a saját Huawei Mobile Services ökoszisztéma tökéletes mindenre, és egyre bővül. Ez viszont gyakorlatilag annyit takar, hogy továbbra is egy "pucér" Android fölé került a Huawei saját felülete, és az alkalmazásokat a HMS áruházából tudjuk telepíteni. Tehát GMailre, Google Térképre és hasonlókra csak akkor tehetünk szert, ha külső apk telepítéssel trükközünk, de akkor még azzal is számolnunk kell, hogy a frissítéseket is manuálisan kell megoldanunk.

Egyébként a HMS-ben minden megvan a Google appok helyettesítésére a levelezőtől a naptáron át a térképig, csak hát, a megszokás és a teljes kompatibilitás nagy úr. Még saját hangasszisztenst is kap a P40 család, ezt itt Celia néven lehet szólongatni, de csak kicsit később, az EMUI 10.1 felület frissítésekor.

Magyarországon a P40 alapkiadása 8GB RAM-mal és 128GB tárhellyel 288 ezer forint lesz, a P40 Pro kétszer ennyi tárhelyet pakolt az alapmodellbe 395 ezerért, e két típust már most elő is lehet rendelni. A P40 Pro+ viszont csak június végén érkezik meg Magyarországra 490 ezer forintos irányáron. A bemutató előtt 3 nappal megkaptuk kipróbálásra a P40 Pro modellt, erről máris elérhető részletes tesztünk!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.