Hirdetés

Huawei Watch 3 Pro teszt - a befejezetlen remekmű



|

Komoly harcok dúlnak a prémium okosórák világában. A Huawei új órája még a HarmonyOS-t is beveti és nem rest ellesni a bevált ötleteket bárkitől.

Hirdetés

Már mobiltelefonjainak felfutásakor sem hanyagolta a Huawei az okoskiegészítők világát, az utóbbi időkben pedig egyre fontosabb szerepet játszik a cég életében minden ilyen extra kütyü. Ezt támasztja alá a HarmonyOS 2.0 egyik legfontosabb funkciója is, miszerint az operációs rendszer kiválóan skálázható, így a turmixgéptől az okosórán át a telefonokig mindenen elfuthat, miközben ezen eszközök tökéletesen kommunikálhatnak egymással.

A Watch 3 Pro előtt hosszú ideig egy Huawei Watch GT2 Prót volt alkalmam tesztelni, így egyértelmű volt, hogy a hardveres fejlesztések mellett a főszerepben nem más, mint az új rendszer áll, és ennek kell az órát a konkurensek fölé emelnie.

Mitől műremek?

Már a korábbi Huawei okosórák is szépek voltak, ám a Watch 3 Pro gyönyörű: prémium titán ötvözet készülékház, 48 mm-es, 1,43"-os, nagyméretű, zafírüveggel védett kijelző és 22 mm-es, könnyedén cserélhető, szabványos szíj - bőr, fém vagy műanyag. A GT2 Próhoz képest nagyobb is lett az óra, ám 63 grammos tömege nem túl zavaró - viszont a nagy méret miatt nem árt, ha a csuklód sem pálcikavékony.

Hirdetés

Oldalt két gomb kapott helyet, amelyek közül a felső az igazán érdekes. Természetesen sokaknak erről az Apple Watch fog beugrani, és ez nem véletlen, ugyanis ez is tekerhető, aminek hatására többféle szoftveres funkciót hívhatsz elő, sőt, meg is nyomhatod. Az alsó gomb funkciója programozható.

Hardveresen sok újdonság került az órába. A vízállóság és a teljes szenzorszett mellett immáron bőrhőmérsékletet is mér állandóan az óra, illetve mostantól Wi-Fi-re is képes kapcsolódni. Megjelent a Pro verzióban az eSIM-támogatás, amit hazánkban egyelőre csak a Telekomnál tudsz kihasználni. Emiatt nem is meglepő, hogy hangszóró és mikrofon is rejtőzik az órában, vagyis hívásindításra és -fogadásra is használhatod. A BT5.2 kapcsolat mellett duplacsatornás GPS-t kapott a Watch 3 Pro, így gyorsabban megtalálja pozíciódat, az AMOLED 466x466-os felbontású kijelző pedig villámgyors és 60 Hz-en frissít. A 2 GB RAM és 16 GB tárhely bőségesen elegendő a HarmonyOS 2.0-ához, a hosszú üzemidőről pedig a 790 mAh-s akkumulátor gondoskodik. Tölteni 10 wattos Qi-töltővel tudod az órát, ami kényelmes és viszonylag gyors is.

 Éles váltás

A Watch GT2 Prót megkedvelni nem volt nehéz: egyszerű, elegáns, strapabíró (többször találkozott az üveg hegyes, kemény tárggyal) és szuper üzemidővel megáldott okosóra egészen pontos mérésekkel és jól használható fitnesz-funkciókkal. Ugyanakkor a LiteOS egy roppant korlátozott rendszer, aminek korlátaiba hamar beleütközhet a felhasználó, ha pedig már próbált Apple Watch-ot, vagy Samsung Galaxy Watch-ot, akkor el sem hitte, hogy miként fordulhatnak elő ilyen szép óránál ilyen limitációk.

A Watch 3 Pro az első olyan eszköz, ahol mi végre kipróbálhattuk a HarmonyOS 2.0-át, és miután annyi szépet hallottunk (és írtunk) róla, nagy várakozásokkal tekintettünk a teszt elé. A kijelző csodálatos, az animált számlapok szuperül jelennek meg, az akár 1000 nites fényerő tűző napsütés mellett is olvashatóvá teszi az AMOLED panelt. Az animációk gördülékenyek és szépen is néznek ki, a menürendszerben pedig mostantól könnyebb a navigálás a tekerhető felső gombnak hála. Ugyanakkor a menü teljesen egyértelműen az Apple lemásolásából született, az alsó gombnak pedig kissé kevés funkciót osztottak a fejlesztők.

Az ikonok közt feltűnő a Huawei AppGallery, amely egy komplett alkalmazásbolt az órán. Ez nagyon jó hír, a gond csupán az, hogy kong az ürességtől - néhány, szinte felesleges, vagy nem túl vonzó appon kívül nem találsz egyebet. Az óraszámlapok áruházát már a telefonos Huawei Egészség appban találod, ám itt készülj fel arra, hogy a kategóriákban szinte mindegyik számlap fizetős.

Jobbra elsöpörve a kijelzőt már beállíthatod, hogy milyen sorrendben és milyen funkciók jelenjenek meg, de a lista egyelőre 4-re korlátozott és nem körkörös, vagyis balra söpörve csupán egy funkciólapot találsz. A funkciók részletesebb megjelenítéséhez a menüből kell indítanod a kívánt opciót. Ez igaz az edzésekre és a beépített rendszerszolgáltatásokra is (például telefonkereső, zseblámpa, ébresztő).

Az óra hangja szuper, még telefonálás közben is jól hallható a beszédhang és a másik oldal sem panaszkodott zajos, érthetetlen vételre. A Watch 3 Próba NFC is került, de fizetésre egyelőre nem vetheted be hazánkban.

Verdikt

A Huawei Watch 3 Pro nagy óra, ám gyönyörű - elegáns és masszív, ami jól mutatja prémium mivoltát. A kijelző képminőségére sem lehet panaszunk és az animációk is folyamatosak, szépek, bár a külső köríven látható 24-órára osztott keret kissé céltalan. A megnövelt akkumulátornak köszönhetően minimális használat mellett akár 21 napos üzemidőt is elérhetsz, de persze néhány mérést érdemes 0-24 üzemmódba kapcsolni, hogy hasznos adatokat kapj szervezetedről, életviteledről. Ilyenkor az üzemidő - főleg aktivált eSIM mellett - drasztikusan csökken, ám még ez is azt jelenti, hogy nagyjából 3-4 napot könnyedén elketyeg a Watch 3 Pro, ami 2-2,5x több, mint amire a konkurensek képesek.

Az óra ára nem két fillér, ezért a hiányosságok sajnos fájdalmasabbak. A nagy méret miatt nem árt, ha a csuklód sem pálcikavékonyságú, egyelőre nem tudjuk, hogy érkezik-e kisebb méretben is HarmonyOS 2.0-ával felvértezett Huawei okosóra.

Az AppGallery és a sokféle adatkapcsolati lehetőség is jó jel, az új operációs rendszer is sokkal többre képes elődjénél, ám használat során az az érzés kerekedett felül, hogy ez az óra bizony befejezetlen, amolyan "work in progress". A hardver szép és jó, a szenzorok pontosak és semmi sem hiányzik, de a szoftver túl sok helyen korlátozza a használhatóságot.

A Watch GT2 Pro esetében elfogadtuk a korlátokat, ám a borzalmasan suta értesítéskezelést nem tudtuk megbocsájtani (már néhány filléres fitneszkarperec is többre képes ennél), viszont amikor megláttuk, hogy a Watch 3 Prónál sem sokkal jobb a helyzet, nagyon elszomorodtunk. Az értesítések teljesen statikusak, az ikonok nem mindig mutatják a megfelelő app ikonját, válaszolni nem lehet semmire és jó néhány értesítés többször is megérkezik - amíg azt a telefonon ki nem lövöd.

Márpedig a szoftveres részen rengeteget kell fejleszteni és egy ilyen órától elvárás, hogy segítsen abban, hogy kevesebbszer kapjam elő a telefonomat, sőt, akár otthon is hagyjam. Egyelőre nem tudom azt mondani, hogy kizárólag az eSIM-es Watch 3 Prót a karodra csatolva kompromisszummentesen tudod tartani a kapcsolatot a világgal, ehhez a HarmonyOS 2.0-ának és az óra szolgáltatásainak még rengeteget kell fejlődniük.

Az a jó hír, hogy elődeihez képest a Watch 3 Prónak minden adott ahhoz, hogy szimpla szoftverfrissítésekkel megugorja mindezt. Addig viszont még várni kell vele, már csak az ára miatt is.

Huawei Watch 3 Pro

Ár: 163 990 Ft
A Huawei Watch 3 Pro nagy óra, ám gyönyörű – elegáns és masszív, ami jól mutatja prémium mivoltát - már csak a szoftvernek kell felnőnie a külsőhöz.
  • LTE modem, eSIM, 2 GB RAM, 16 GB tárhely
  • 1,43”, AMOLED, 466x466, 1000 nit
  • HarmonyOS 2.0
  • mikrofon, hangszóró
  • Dual Band GPS, BT5.2, Wi-Fi 4, NFC
  • teljes vízállóság
  • 790 mAh akku, 10 W-s Qi-töltés
  • 22 mm-es szíj-támogatás
  • 48×49,6×14 mm
  • 63 g
PRO
  • prémium külső
  • szuper kijelző
  • hosszú üzemidő
  • eSIM, dual band GPS
Kontra
  • félkész rendszer
  • hiányos szolgáltatások
  • vastag
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7501
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Huawei Watch 3 Pro
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 82
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-07-05 14:19:15
    [gameinfo_webpage] => https://consumer.huawei.com/hu/wearables/watch-3-series/
    [gameinfo_tags] => Huawei, Watch, okosóra, HarmonyOS, kütyü, kiegészítő, teszt
    [gameinfo_url] => huawei-watch-3-pro
    [gameinfo_pro] => prémium külső
szuper kijelző
hosszú üzemidő
eSIM, dual band GPS
    [gameinfo_kontra] => félkész rendszer
hiányos szolgáltatások
vastag
    [gameinfo_data] => LTE modem, eSIM, 2 GB RAM, 16 GB tárhely
1,43”, AMOLED, 466x466, 1000 nit
HarmonyOS 2.0
mikrofon, hangszóró
Dual Band GPS, BT5.2, Wi-Fi 4, NFC
teljes vízállóság
790 mAh akku, 10 W-s Qi-töltés
22 mm-es szíj-támogatás
48×49,6×14 mm
63 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 163 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Huawei Watch 3 Pro nagy óra, ám gyönyörű – elegáns és masszív, ami jól mutatja prémium mivoltát - már csak a szoftvernek kell felnőnie a külsőhöz.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 82
            [manufacturer_name] => Huawei
            [manufacturer_url] => huawei
            [manufacturer_link] => http://www.huawei.com/
            [link] => /gyarto/huawei
        )

    [link] => /termekinfo/huawei-watch-3-pro-7501.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => prémium külső
            [1] => szuper kijelző
            [2] => hosszú üzemidő
            [3] => eSIM, dual band GPS
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => félkész rendszer
            [1] => hiányos szolgáltatások
            [2] => vastag
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    10

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    6

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.