Hirdetés

Humanoid robotmelósokat tesztel a Mercedes, szerintük ez az emberi dolgozóknak is jó hír



|

A Mercedes úgy gondolja, hogy bizonyos feladatokban az emberszabású gépek már kiválthatják a hús-vér munkaerőt.

Hirdetés

Mostanság mintha felpörgött volna a munkára is bevethető humanoid robotok fejlesztése, szoros egymásutánban ugyanis három szereplő is mozgolódni kezdett: először a Tesla mutatta meg, milyen szépen sétál már a saját megoldása, majd a Figure AI prezentált egy félelmetesen élethű gépet, amelyet az OpenAI mesterséges intelligenciája hajt, most pedig egy fontos partnerség került bejelentésre.

Az Apptronik nevű cég ugyancsak munkavégzésre tervezett, emberszabású robotokon dolgozik, ennek következő állomásaként pedig a Mercedesszel fogtak össze, amely a saját termelésében fogja tesztelni a vállalat által kifejlesztett Apollót.

Az Apollo egy 176 cm magas és 74,8 kg súlyú humanoid gépi segítő, aki akár 24,9 kilogrammnyi sújt is képes megemelni, egyetlen akkupakkal pedig 4 órán át üzemelhet alapvetően emberek számára kitalált környezetben, vagyis az éles bevetése nem követeli meg a telephelyek költséges átszerelését.

Hirdetés

A Mercedesnél a logisztikában fogják vizsgálni a robot lehetséges felhasználási területeit, elsősorban az alkatrészek üzemen belüli szállítása és vizsgálata kapcsán.

"Ez egy új határterület, mi pedig meg szeretnénk érteni mind a robotika, mind az autógyártás lehetőségeit a munkaerőhiány enyhítésére az olyan területeken, mint az alacsony képzettséget igénylő, ismétlődő és fizikailag megterhelő feladatok, felszabadítva a gyártósoron dolgozó, magasan képzett csapattagjainkat, hogy a világ legkívánatosabb autóit építhessék."

- kommentálta az összefogást Jörg Burzer, a Mercedes-Benz Group AG igazgatótanácsának tagja. A vállalat tehát azt ígéri, hogy a robotok a nehéz fizikai munkával járó repetitív feladatokat fogják levenni a dolgozók válláról, amelyekre egyébként sincs elég jelentkező.

A kecskeméti munkásoknak így egyelőre nem kell félteniük az állásukat, annál is inkább, mivel hangsúlyozottan csak egy tesztről van szó, így még sok időbe telhet, mire az Apollo valóban felbukkan a csillagos gyártósorok mellett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.