Hirdetés

Így figyeld, hogy ellopták-e valamelyik fiókod jelszavát



|

Google Chrome böngészőhöz kézenfekvő választás a Password Checkup nevű beépülő, ami szól, ha más is megkaparintotta a belépési adataidat.

Hirdetés

Az utóbbi években rengeteg biztonsági botrányról és adatlopásról hallottunk, így veled is előfordulhat, hogy valaki ellopta az egyik online szolgáltatáshoz tartozó fiókod adatait. A szolgáltatók néha küldenek erről értesítést, néha kötelező a jelszócsere, de néha nem. Néha pedig nem is tudnak semmiről. 

Hirdetés

Az effajta helyzetekkel szemben nem sok mindent tehetsz, a legtöbb talán az, ha többlépcsős hitelesítést alkalmazol minden olyan szolgáltatásnál, amely azt támogatja. Az ismert adatlopások ellen azonban már más módon is védekezhetsz. 

Megnézheted például a jól bevált HaveIBeenPwned weboldalát, és feliratkozhatsz az értesítéseire is. Hasonló szolgáltatást kínál a Firefox Monitor is, de a 1Password jelszókezelő is beválhat, az is figyelmeztet, ha gond van az adataiddal. 

Viszonylag friss alternatívának számít a Google megoldása, amely kézenfekvő választás, ha Chrome böngészőt használsz. Ilyenkor ugyanis elegendő egyetlen beépülőt telepítened, amelynek a neve Password Checkup. Ez figyelmeztet, ha kiszivárgott/lopott felhasználónevet és jelszót használsz egy oldalon. 

Első lépésben a kiegészítő telepítését kel elvégezned. A legtöbbször csak egy apró ikont látsz majd a böngésződ sarkában, de amikor bejelentkezel egy weboldalra kiszivárgott fiókadatokkal, akkor megjelenik majd egy felugró ablak, ami jelszócserét javasol. Ez akkor is működik, ha nem használod a Chrome beépített jelszókezelőjét. 

Fontos megjegyezni, hogy a szolgáltatás csak az ismert adatlopásokról tud értesíteni. A Google több mint 4 milliárd olyan fiókadattal rendelkezik, amelyek használata már nem biztonságos. A Google kizárólag felhasználónevekkel és jelszavakkal foglalkozik, vagyis arról nem értesít, ha a telefonszámodat vagy az e-mail-címedet kiszivárogtatták. 

Felmerül a kérdés, hogy biztonságilag mi a helyzet, ha a jelszóadatokat oda-vissza küldözgeti a Google a szervereire? A cég azt mondja, hogy a kiszivárgott adatokat online, egy titkosított adatbázisban tárolja, a te adataidat pedig még elküldés előtt szintén titkosítja, mielőtt összevetné az adatbázissal. A Google tehát sosem kapja meg a jelszavadat. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.