Hirdetés

Így fizethetsz biztonságosan a mobiloddal



|

Van NFC a telefonodban? Akkor eljött az idő, hogy ezzel helyettesítsd a bankkártyádat - mutatjuk, hogyan csináld.

Hirdetés

Egyre több helyen élhetünk hazánkban is a készpénzforgalmat nem igénylő fizetési módokkal, az aktuális vírushelyzet miatt pedig még nagyobb hangsúlyt kaptak ezek az egyérintéses bankkártya-tranzakciók. Sokan persze továbbra is a számlavezető pénzintézetük által kibocsátott plasztikkártya után kutatnak a pénztárnál, amikor nem szeretnének bankókkal és érmékkel fizetni, annak ellenére, hogy a zsebükben egy olyan eszköz is pihen, amit szintén gond nélkül használhatnának a tranzakció során, és előásni is sokkal egyszerűbb.

Hirdetés

Bizony, az okostelefonról van szó, amelyen többnyire különösebb probléma és erőfeszítés nélkül élesíthető a mobilfizetési szolgáltatás. Aktiválását követően elég a készülékünket a terminálhoz érinteni, és már túl is vagyunk a műveleten. Cikkünkben teszünk egy kis kitérőt a mobilfizetés világába, és olyan opciókat mutatunk, amelyek használatának a hazai üzletekben sincs akadálya. 

Mindenki másképp csinálja

Az okostelefonos fizetések legfontosabb hardveres követelménye az NFC-chip, a bankkártya-terminálok ugyanis pontosan azt a technológiát kérik készülékedtől, amelyet a fájlátvitelkor is használsz, így nincs szükség extra hardveres kiegészítőre. Vagyis leegyszerűsítve, amennyiben készüléked rendelkezik NFC-chippel, akkor lényegében minden hardveres követelménynek eleget tettél a mobilfizetés megkezdéséhez. Ha nincs, akkor valamivel körülményesebb a helyzet, de viselhető eszközökkel például még így is lehetőséged lesz a mobiltranzakciók végrehajtására.

Az NFC jelenlétének ellenőrzéséhez semmi mást nem kell tenned, mint az értesítési sáv gyorselérési ikonjai között megkeresned az NFC ikonját. Ha ez az opció elérhető, elkezdhetsz a mobilfizetés szoftveres oldalával is foglalkozni. Itt már kicsit bonyolultabb a helyzet, a legtöbb szolgáltató és bank saját felületet használ a mobilfizetési lehetőségek eléréséhez. A piaci szereplők ezeket általában az okostelefonos applikációjukból is elérhetővé teszik, vagyis ha pénzügyeidet alkalmazáson keresztül kezeled, valószínűleg nem kell új szoftvert telepítened a mobilfizetéshez sem, feltéve, hogy bankod rendelkezik saját mobilfizetési megoldással.

Banktól függetlenül

A különálló alkalmazások használata mindaddig egyszerű, amíg egy bankfiókban egyetlen kártyával intézed a mobilos fizetéseket, amint azonban további pénzintézetek is képbe kerülnek, az appok száma is nő, és a kártyák közötti váltás sem lesz feltétlenül egyszerű a beépített lehetőségeket használva.

Szerencsére több, hazánkban is elérhető szolgáltatás kínál olyan ökoszisztémát, amelyben kényelmesen megfér egymás mellett nem egy pénzintézet bankkártyája, és akár egyetlen mozdulattal válthatsz a virtuális bankkártyák között.

A legtöbb ilyen univerzális szolgáltatás vagy a kártyád digitális formáját használja közvetlenül, vagy saját feltölthető számlát kínál. Előnyük mindkét esetben, hogy segítségükkel akkor is elérheted az okostelefonos érintéses fizetést, ha azt egyébként a bankod nem támogatja, így tehát ezek a szoftverek tulajdonképpen a felokosítják a bankkártyádat. Három szolgáltatást mutatunk, három különböző megközelítéssel, amelyek közös pontja a mobilfizetési lehetőségek élesítése.

Simple

Az OTP Simple egy univerzális app, amelyben számos tranzakciót megvalósíthatsz társított kártyáddal az ételrendeléstől kezdve a parkoláson át a mozijegy vásárlásáig. Az OTP ügyfelei az alkalmazáson belül egyszerűen digitalizálhatják kártyájukat, így pedig közvetlenül a számlájukról irányíthatják át pénzüket az NFC-chip segítségével. A többi pénzintézet kártyájával ugyan nem tudsz azonnal a Simple alkalmazásán keresztül fizetni, de lehetőséget kapsz virtuális kártya igénylésére, amelyet bankkártyádról tölthetsz fel egyenleggel, és így élvezheted az újonnan szerzett mobilfizetési képességeket.

Így tehát csatolt kártyád közvetett módon nyújtja a pénzügyi hátteret, a szolgáltatás pedig a fizetési ökoszisztémát kínálja fel számodra, és amennyiben bankod még nem támogatja a mobilfizetést, akkor bizony ez az app tökéletes áthidaló megoldás. A Simple nagy előnye, hogy offline módban is problémamentesen használható, tíz darab tokent tárol ugyanis, amelyekkel gond nélkül fizethetsz akkor is, ha épp nincs netelérésed, a világhálóhoz kapcsolódva pedig frissülnek ezek az információk.

Apple Pay

Az Apple készülékeket a szerencsésebb régiókban már legalább öt éve használhatják fizetésre is tulajdonosaik, hazánkban azonban csak tavaly vált elérhetővé ez a funkció. E késlekedésből fakadóan néhány pénzintézet még ma sem teszi lehetővé, hogy kártyájukat az iPhone vagy az Apple Watch segítségével használd, a legnagyobb hazai bankok (OTP, Raiffeisen, K&H és Erste) kínálatában azonban már elérhető a szolgáltatás. Használata kifejezetten kényelmes, mert az Apple Payhez nem kell feltétlenül újradigitalizálnod kártyád adatait, akár az iTuneshoz társított kártya információit is használhatod virtuális kártyád elkészítéséhez, így egy szempillantás alatt készen állsz a fizetésre. A vásárlás során biometrikus azonosítással (Touch ID és Face ID) engedélyezheted a tranzakciót, így a biztonságra sem lehet panaszod.

Revolut

Prepaid elven működik a hazánkban kiemelten népszerű Revolut alkalmazás, amely virtuális (és igény szerint kézzel fogható) bankkártyát kínál ügyfeleinek, amit szinte bármilyen szolgáltatónál feltölthetsz a kívánt összeggel. Kártyád regisztrációját követően néhány érintéssel lebonyolíthatod az átutalást bankszámlád és virtuális kártyád között, még a különféle szolgáltatások között is átjárót kínálva, így pedig ApplePay-fiókodat is gond nélkül hozzáadhatod, hogy az abban elmentett kártyádról vezesse át az összeget Revolut-fiókodba.

Elsősorban azoknak a felhasználóknak lehet előnyös a konstrukció, akik külföldi számlával rendelkeznek, vagy gyakran rendelnek az internetről, mivel a Revolut segítségével azonnal, középárfolyamon válthatnak a pénznemek között. A mobilfizetés ebben a szolgáltatásban is lehetséges, okostelefont és NFC-s okoseszközöket is bevethetsz a cél érdekében.

A mobilos bankkártya veszélyei

Természetesen egy digitalizált fizetőeszközzel összefüggésben a legtöbb felhasználóban felmerülhet - jogosan - a kérdés, hogy mennyire biztonságos az adott szolgáltatás, illetve milyen rizikófaktorokkal jár, ha készülékeden tárolod fizetési adataidat. Nos a válasz az, hogy több szempontból is biztonságosabb a szoftveres változat, mint a zsebedben hordott plasztikkártya, hiszen a véletlen fizetések elkerülése érdekében a legtöbb mobilappban az érintésen túl valamilyen extra teendő is szükséges a folyamat lebonyolításához, akár többlépcsős védelmi mechanizmus mögé is rejtheted kártyádat.

Telefonod elvesztése esetén sem kell annyira aggódnod, mint ha a kártyát hagynád el, a mobilfizetéshez társított applikációkba nem tudnak majd belépni a telefon esetlegesen rossz szándékú megtalálói, míg kártyád elhagyásakor csak a letiltásával akadályozhatod meg, hogy pénzt költsenek a számládról.

Természetesen szoftveres oldalról azért így is van némi rizikója a mobilfizetésnek, ezért a kevéssé ismert megoldásokat érdemes elkerülni. Az olyan alkalmazásokban viszont, amelyekben egyébként is megadtad már bankkártyád adatait, a mobilfizetés lehetősége csak egy kellemes kényelmi funkció, amivel érdemes élni.

De hol a Google Pay?

Bármennyire is népszerűek az Androiddal felvértezett okostelefonok hazánkban, egy hatalmas hiányossággal mégis rendelkeznek: a Google rendszerén keresztül továbbra sem használhatod a fiókodhoz rendelt kártyát érintéses fizetésre. Ennek valószínűleg nincs más oka, mint hogy a hazai bankokkal nem sikerült egyezségre jutnia a cégnek. A Google 2018-ban vonta össze Google Pay név alatt az androidos digitális pénztárcát és az Android Payt, a mobilfizetésre tervezett appot azonban egyelőre nem tölthetik le készülékükre a hazai felhasználók - igaz, várhatóan még idén megérkezik a szolgáltatás Magyarországra is. Külső alkalmazásboltokból leszedett applikációkkal ugyan áthidalható a probléma, de az információ érzékenysége miatt nem biztos, hogy jó ötlet ilyesmivel kísérletezni. Ha pedig az appot fel is küzdötted készülékedre, számolnod kell azzal, hogy a hazai bankkártyákat egyelőre még nem támogatja a Google.

A havonta megjelenő PC World magazinban további teszteket, cikkeket és elemzéseket találsz teljes verziós programok, biztonsági szoftverek és ajándék PC-játék társaságában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.