Hirdetés

Így fut a YouTube egy 40 éves Commodore-on



|

Némi varázslattal még egy Commodore PET 600-on is lehet videózni, de azért ne számítsunk Full HD felbontásra.

Hirdetés

Augusztusban lesz 39 éve, hogy a Commodore előrukkolt a történelem legsikeresebb asztali PC-jével, a Commodore 64-gyel, amely több mint 12 millió példányban talált utat a közönséghez, valódi generációs élményként rögzülve a korabeli felhasználók számára.

A cégnek azonban nem ez volt az első mutatványa, hiszen már a 70-es években megvetette a lábát a piacon a PET (Personal Electronic Translator) nevű masináival. Ha pedig valami még a C64-nél is öregebb, az már tényleg nem mai darab, így bámulatos mutatvány, hogy egy svéd hobbistának a PET-széria egyik tagján sikerült elindítania egy YouTube-videót.

Hirdetés

Thorbjörn Jemander a 40 éves PET 600-ason (amit felnyitva rájött, hogy az valójában egy átfazonírozott Commodore 8296 SK modell) sikerült abszolválnia a feladatot, amely mindössze 128 KB memóriával bír, monokróm CRT kijelzőjét pedig alapvetően csak szövegek megjelenítésére tervezték, 80x25 karakterben. Ennyiből már bizonyára mindenkinek egyértelmű, hogy a PET 600 még ikonok nézegetésére sem a legjobb eszköz, de ez szerencsére nem igazán zavarta a videóst.

A YouTube életre keltéséhez egy új kiegészítőt kellett készítenie, amelyben egy Raspberry Pi Zero 2W miniszámítógép bújik meg. A BlixTermnek hívott kazetta a PET600 bővítő portján keresztül csatlakozik a géphez, Wi-Fi-ről betölti a YouTube-videót, majd átkonvertálja a 640x200-as felbontású, 30 fps képkockasebességgel futó anyagot az öreg Commodore-nak megfelelő ASCII karakterekké. A folyamat persze rengeteg ügyeskedést igényelt, érdemes megnézni az erről készült filmet, akit viszont csak a videózós rész érdekel, az 34 perchez tekerjen.

Amint az jól látható, nem érdemes egy PET 600-ról követni a kedvenc youtubereinket, de azért emeljük kalapunkat Thorbjörn Jermander előtt. Egyébként nem ő az első, akit megihlettek a hőskori masinák, egy másik videós tavaly egy Commodore 64-ről vágott bele a Bitcoin-bányászatba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.