Hirdetés

Így járhatsz egy lépéssel a kiberbűnözők előtt



|

"Csomagod érkezett", "Te vagy a kiválasztott!", "Nyertél!" és a többi - mindenki ismeri, de azt már kevesebben tudják, hogy lehet könnyen védekezni ellene, sőt, megelőzni a bajt.

Hirdetés

Régóta velünk vannak a számítógépes vírusok, és nagyon gyorsan eljutottunk oda, hogy az ártatlan tréfából és programozói erőfitogtatásból veszedelmes kiberbűnözés lett, ami igencsak jövedelmező az adattolvajok, hackerek számára. Mióta szinte mindent online intézünk és minden adatunk, sőt, még a pénzünk is elérhető a világon bárhonnan, a bűnözőknek még csábítóbbá vált ez a színtér, a felhasználók pedig napról napra nagyobb veszélyben vannak. Ez a veszély olyannyira valóságos, hogy mindenkire, a nap 24 órájában leselkedik, és elég egyetlen meggondolatlan kattintás, egy megnyitott fájl, és azonnal lecsapnak pótolhatatlan családi fotóinkra, munkafájljainkra, vagy akár a bankszámlánkon tartott pénzünkre is.

Hirdetés

Zsarolás, lopás, átverés, megtévesztés, fenyegetés - a kiberbűnözők semmitől sem riadnak vissza, semmi sem szent nekik. Szerencsére nem kell teljesen védtelenül létezned az online térben, megfelelő szoftveres védelemmel, mint amilyen a PCW Max Prémium, Ultimate és VIP előfizetői számára biztosított Norton 360 Standard, valamint kellő elővigyázatossággal a veszélyek 99%-át el tudod kerülni. Ebben segítünk.

Velem úgysem történik meg

Rengetegszer halljuk ezt a kifogást, amikor arra bátorítunk valakit, hogy készítsen rendszeresen biztonsági mentést, használjon védelmi szoftvert és gondolkodjon, mielőtt kattint. Sőt, nem elég gondolkodni, alkalmazni kell a zéró bizalom elvét az online térben. Ez azt jelenti, hogy még akkor sem szabad egy linkre rákattintani, vagy megadni személyes adatokat, ha látszólag egy ismerősöd, bankod stb. kéri azt bármely online csatornán. Amint valami "furcsát" észlelsz, például egy régi ismerősöd, akivel régóta nem beszéltél, küld egy lerövidített linket, hogy "megváltozik az életed, ha megnézed ezt a videót", akkor arra tilos rákattintani, vélhetően visszaélnek személyazonosságával, és ha kattintasz, a te adataid is veszélybe kerülnek.

Szintén nem szabad bedőlni az online piactereken bevett trükknek, amikor a szállítást a vevő kezdeményezi, de ehhez elkéri banki adataidat, esetleg arra kér, hogy a telefonodra érkező kódokat is küldd át neki. Ez csak egy a trükkös csalások közül, de mindegyikben közös, hogy a pénzedre pályáznak vele. Akkor is, amikor a legkevésbé számítasz rá.

Megelőzés, felkészülés, éberség

Öreg hiba úgy gondolkodni, hogy csak akkor lépsz majd, ha beüt a katasztrófa. Elébe kell menni a lehetséges támadásoknak, zsarolásoknak, ehhez pedig a legjobb, ha megfelelő védelmi rendszert építesz adataid köré. A leghatékonyabb a komplex védelmi szoftver, ami nem egyenlő a régebben még elegendőnek tartott vírusirtóval - utóbbi ma már csupán egy modulja az összetett megoldáscsomagnak. A prevenció épp ennyire fontos, így - ahogy a Norton 360 Standard is - a hatékony védelmi szoftver több modulból épül fel. Az egyik ilyen a felhőalapú biztonsági mentés, amivel a rendszer automatikusan elmenti legfontosabb fájljaidat, így sikeres zsarolóvírus-támadás esetén vissza tudod állítani adataidat.

A legtöbb kártevő a böngészőn keresztül érkezik, ezért ezen a ponton szükséges a legkomolyabb védelmi vonalat felhúzni. A Norton minden népszerű böngészőt támogat és többféle beépülő modult kínál. Hasznos a jelszószéf és jelszógenerátor, így minden online szolgáltatásodhoz egyedi, biztonságos jelszót választhatsz, amit a széfbe is elmenthetsz. A Safe Web az online veszélyeket ismeri fel még azelőtt, hogy azok bejutnának rendszeredbe. Ez az egyik legfontosabb modul, ugyanis a mesterséges intelligenciát segítségül hívva ma már hihetetlenül valóságosnak tűnő hamis oldalakat tudnak létrehozni, hogy például egy bank vagy webshop főoldalát lemásolva ellopják bankkártya-adataidat.

Személyes információid védelmét szolgálja a Norton AntiTrack, ami a követősütiket regulázza meg, és nem engedi, hogy olyankor is szaglásszanak utánad a közösségi média vagy a nagy online cégek robotjai, amikor nem is az ő szolgáltatásukat használod.

A megelőzés további elemeire is szükséged lesz a nagyobb védelem érdekében. A rendszeres, automatizált vizsgálat mellett a jó védelmi szoftver folyamatosan frissíti magát, gondoskodik minden telepített programod frissességéről és tartalmaz tűzfalat is, amely az adatforgalom szintjén képes szűrni az esetleges behatolási kísérletet. A Norton 360 Standard emellett a webkamera-hozzáférést is figyeli és azonnal riaszt, ha nem engedélyezett program vagy folyamat próbál hozzáférni kamerádhoz.

Az e-mail is közkedvelt támadási forma. A kiberbűnözők számtalan trükköt ismernek, amelyekkel átverhetik a felhasználókat. Például elmaszkolt e-mail cím, 1:1-ben lemásolt, hivatalosnak tűnő felszólítólevelek, megtévesztő, nagy méretű gombok, szinte levelenként változhat, hogy mit vetnek be átverésünkre. Ennek kivédésére egy SPAM-szűrőt kínál a Norton 360.

A programcsomag kiemelten fontos eleme a Secure VPN modul, amely korlátlan adatforgalmat enged, sőt, képes automatikusan, a kapcsolat típusától aktiválni saját magát. Ha külföldi, más országokban letiltott, vagy korlátozott oldalakat böngésznél, hasznosnak fogod találni a VPN-régióváltót is, ahol te jelölheted ki, mely ország felhasználójának maszkoljon el téged a Norton 360.

Gyors, stabil és védett rendszer

A Norton 360 grafikonon mutatja meg, mikor milyen veszély leselkedett gépedre, mit kellett kiszűrnie, melyik program próbálta meg elérni például webkamerádat vagy mikrofonodat. A naplózás mellett a géped sebességére is áldásos hatással lesz a Rendszerindítás-kezelő modul, ahol beállíthatod, hogy melyik programok induljanak géped bekapcsolásakor, és miket elegendő késleltetve futtatni. A szoftvercsomag része még egy komplett szülői felügyelet, valamint egy online vezérlőközpont is, amit a https://my.norton.com oldalon érhetsz el.

A Norton 360-családnak komolyabb tagjai is vannak, amelyekben további hasznos modulokat érhetsz el amellett, hogy a felhőtárhelyed is jelentősen nagyobb kapacitású (10 helyett 50 vagy 75 GB). A Norton 360 Deluxe-ban (és felette) például már kihasználhatod a szülői felügyelet funkciót, amellyel gyerekeid eszközhasználatát tudod egészséges mederbe terelni, miközben véded őket a káros netes tartalmaktól is. A gamereknek speciális változatot kínál a Norton, amely tartalmazza a Game Optimizer modult. Ez automatikusan felismeri a játékokat és maximalizálja PC-d teljesítményét, leállítja a szükségtelen háttérfolyamatokat, valamint a többi, prémium Norton 360-nál is elérhető SafeCam webkamera-védelmi funkció megvéd a kéretlen kukkolóktól és a webkamerát támadó kártevőktől.

Érdemes időt szánni a program kiismerésére, az Eszközbiztonság ablakban öt szekcióra bontva rengeteg hasznos beállítást és funkciót találsz. A Norton 360 Standard telepítése és aktív használata óriásit lendít online biztonságodon, de persze emellett maradj éber és gyanakvó, hogy elkerüljenek a kiberbűnözők aljas trükkjei!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.