Hirdetés

Így képzeli el a fenntartható laptopot a Dell



|

Lenből készült alaplappal és kevesebb csavarral küzdene a klímaváltozás ellen a gyártó.

Hirdetés

A Fairphone már több modellel is megmutatta, hogy tudatos tervezéssel hatékonyan csökkenthető az okostelefonok ökológiai lábnyoma, most pedig a Dell lépett színre egy elképzeléssel, ami a laptopok újragondolását vetíti előre.

A Dell Lunának nevezett koncepció egyelőre csak prototípusként létezik, és a gyártó nem is ígéri, hogy ebben a formában megvalósul, egyes ötletei azonban visszaköszönhetnek a későbbi modellekben.

Hirdetés

A Luna egyik legérdekesebb részlete a környezetbarát, vízben oldódó polimerrel összeragasztott alaplap, amely könnyen újrahasznosítható, len-alapú anyagból készült. A laptop tokozása hagyományos alumínium, az előállításáért viszont egy vízerőművel működtetett gyár felelne, ezzel csökkentve a burkolathoz köthető szennyezést.

A koncepció nagy hangsúlyt helyez a felhasznált anyagok mennyiségének lefaragására, ezért az alaplap 75%-kal, a rajta található alkatrészek pedig 20%-kal kisebbek egy átlagos laptophoz képest. A méretcsökkentést segíti továbbá, hogy az alaplap nem a billentyűzet alatt, hanem közvetlenül a képernyő mögött kapott helyet, passzív hűtéssel. A spórolás a csavaroknál is tetten érhető, melyekből 10-szer kevesebbet használna a Dell, mint a Latitude 7300AE-ben.

A kieső csavarokat viszont nem ragasztással, hanem az egyszerű szétszerelést figyelembe vevő tervezéssel pótolnák, s ezzel elérkeztünk a Luna másik fontos előnyéhez, a könnyű javíthatósághoz. A moduláris kialakításnak hála a gyártó ígérete szerint az összes alkatrész cseréje csak 1,5 órát venne igénybe. Fejlesztés esetén pedig akár vissza is küldhetnénk a régi elemeket a Dellnek, akik a szemétlerakók vagy a feldolgozás helyett ismét beépíthetnék azokat az olcsóbb modelljeikbe.

Kérdés persze, hogy ha egyszer tényleg kapunk majd a Lunához hasonló laptopokat, akkor a vásárlók mennyire tudják majd elengedni a jól megszokott cserélgetést, a Fairphone mérsékelt sikeréből ugyanis arra következtethetünk, hogy a fogyasztók még nem igazán nyitottak az efféle megoldásokra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.