Hirdetés

Így kerüld el, hogy beégjen az iPhone X-ed OLED-kijelzője



|

Összefoglaltuk, hogy mekkora a veszély, illetve hogyan kerülhető el a képernyő esetleges beégése.

Hirdetés

A képernyő beégése nem mindenki számára ismerős dolog, azonban biztosra vehetjük, hogy senki nem szeretne ilyesmivel szembesülni. Sajnos a Google Pixel 2 XL okostelefonja erősen hajlamos erre - van, akinél már egy hét alatt beégett a navigációs sáv a képernyőbe. A Google a dolgon elhalványuló és ellentétes színű sávval és csökkentett maximum fényerővel enyhített, szoftveresen. A jelenség persze bármelyik OLED-képernyővel előfordulhat, az Apple méregdrága iPhone X-es készüléke sem kivétel. Az Apple mindezt meg is erősítette korábban. 

Hirdetés

Mi az a beégés egy képernyőnél? Eredetileg a régi CRT-monitoroknál figyelték meg, hogy a statikus képek hosszú ideig való megjelenítése végleges nyomot, árnyékot hagy a panelen. A képernyővédők ezt a problémát voltak hivatottak megelőzni, éppen ezért mozgó objektumokkal töltötték meg a panelt. 

A jelenségre az OLED-képernyők is hajlamosak lehetnek. A képpontjaik az idő múlásával halványodnak, ha pedig egyes pixelek hosszabb ideig vannak megvilágítva, mint a többi, akkor az egyenetlen elhasználódást jelent, ez pedig a kellemetlen jelenséghez vezet. Szerencsésebb esetben a szellemkép rövid idő után magától eltűnik - vagyis a dolog nem feltétlen végleges. Az OLED-képernyőn a statikus kép túl hosszú ideig való megjelenítése viszont tartós beégést okozhat. 

Hogyan kerülhető ez el az iPhone X-nél? Annak érdekében, hogy megnyújtsuk a készülék és a kijelző élettartamát, tartsunk be néhány dolgot. 

Ne jelenítsünk meg például állóképet túl sokáig a képernyőn. Ez történhet akkor is, ha órákig fut a navigációs alkalmazás vagy egy olyan játék, amelyben bizonyos képek nem változnak. 

Ha nem használjuk az iPhone X-et, mindenképp kapcsoljuk ki a kijelzőt. Szokjunk rá, hogy ha letesszük az asztalra, alvó állapotba helyezzük. Ezzel egyszerre bizonyosodjunk meg róla, hogy az automatikus zárolás ideje nem túl hosszú - ezt a Beállításokban tudjuk ellenőrizni. A megadott érték ne legyen több 1-2 percnél. 

Ne használjuk továbbá túl sokáig maximális fényerőn az iPhone X-et. Bizonyosodjunk meg róla a Beállításokban, hogy az iPhone X automatikus fényerőszabályzása engedélyezve van. 

Ha mindezeket betartjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a készülék képernyője nem ég majd be - még ha technikailag ez lehetséges is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.