Hirdetés

Így kíméld a szemeidet az esti mobilozáskor



|

Óriási segítség egy olyan app, amely megregulázza a kékfényt és a fényerőt az esti órákban.

Hirdetés

Az elmúlt 1-2 évben kijött tanulmányokból már tudjuk, hogy sokan azért nem alszunk és ébredünk jól, valamint ugyanazokban az időszakokban, mert késő esténként még mindig az okostelefont nyomkodjuk, sokszor elalvás előtt is - mindez alapvetően gátolhatja, hogy kikapcsoljunk, azonban a kijelző által kibocsátott kékfény és a túlzóan nagy fényerő már önmagában sok problémát okoz, a szemeink kimerülésétől kezdve az alvás-ébrenlét ciklusok normális működését tönkretevő felborult melatonintermelésig. 

Hirdetés

A legegyszerűbb megoldás, ha az esti órákban tiltólistára tesszük a mobilizást (Bill Gatesnek is van egy ilyen bevett gyakorlata), ha pedig alkalomszerűen mégis rákényszerülünk az eszköz használatára, akkor bekapcsoljuk a gyártó által kínált éjszakai módot. Ez általában csökkenti a kékfény mennyiségét, a sárgás kijelző fényerejét pedig leveszi. 

Mit tegyünk, ha az okostelefonunk rendszere nem kínál ilyet? Aggodalomra semmi ok, a Google Play Áruháza több megoldást is tartogat, amelyeket a fejlesztők androidos okostelefonokra találtak ki. Ezeknek hála nem kell a rootolás fogalmával és bonyolultnak tűnő dolgok flashelésével foglalkoznunk, mindössze egy segédprogramot telepítünk, és beállítjuk. 

A kékfény csökkentését az általunk megadott színhőmérsékletű szűrővel imitáló Twilight például a legnépszerűbb erre a feladatra. Természetesen a fényerőt is tudja állítani, illetve a napszaknak megfelelően automatikus működést is garantál. Mindezt teljesen ingyenesen, hibák és kellemetlenségek nélkül. Az Android megkötései miatt a legújabb Nougatokban sajnos a szoftveres navigációs gombokat nem tudja elhalványítani. 

Aki nem kedveli a Twilightot, az rengeteg alternatívából választhat. Ilyen például a Blue Light Filter, ami ugyanarra képes. 

Az Android O-ban ezek az appok többé nem működnek majd megfelelően a Google módosításai miatt. Azonban egy Android O-t futtató okostelefonon ez már nem lesz nagy gond, ugyanis a legtöbb gyártó már most kínál szemvédelem nevű éjszakai funkciót a legújabb okostelefonjaihoz. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.