Hirdetés

Így lehet esélyed fellebbezni, ha töröl vagy letilt a Facebook



|

Törölték egy posztodat? Letiltottak? Hamarosan új felületen kérheted az eseted új elbírálását, mutatjuk, milyen feltételeknek kell hozzá megfelelned.

Hirdetés

Nemrég alakult meg a Facebook legfelsőbb bíróságának is nevezett független szervezet, amely segítséget nyújthat, ha a közösségi oldal szerinted jogtalanul törölte tartalmaidat, vagy a fiókodat. Az Ellenőrző Bizottság nevet kapott szervezet létrehozását ugyan a Facebook finanszírozza, azonban semmilyen befolyása nem lesz a működésébe és a döntéseibe - sőt. Az indulással kapcsolatos közlemények szerint a sokféle országból és foglalkozási ágból érkező szakemberek akár felül is bírálhatják Zuckerbergék döntéseit, amelyet a Facebooknak kötelezően el kell fogadnia.

Hirdetés

Viszont azt is előre leszögezték, hogy ez a testület valóban úgy fog működni, mint egy legfelsőbb bíróság, tehát akkor nem érdemes rögtön őket keresni, ha egy posztunkat letiltották vagy valamilyen apróbb figyelmeztetést kaptunk, az út továbbra is azzal kezdődik, hogy a Facebook saját moderációs csatornáin indulunk el, és ha itt nem járunk sikerrel, de mégis jogosnak érezzük a kritikánkat, akkor mehetünk tovább. Ehhez alapvetően négy dolognak kell megfelelni a bizottság szerint, ezek pedig a következők:

1. Csak saját nevedben fellebbezhetsz, és csak akkor, ha még aktív Facebook felhasználó vagy

Tehát olyanok már nem próbálkozhatnak az új testületnél, akiknek a fiókját sorozatos visszaélések és figyelmeztetések után teljesen inaktiválta a Facebook. Fontos, hogy ilyenkor az sem megoldás, ha valaki létrehoz egy új fiókot és azzal adja be a panaszt, hiszen technikailag ilyenkor már egy másik fiókkal kapcsolatban próbálkozik, ami kizáró ok. Ennek alapja az, hogy a Facebook felhasználási feltételei szerint egy törölt felhasználói fiók tulajdonosa nem hozhat létre új profilt magának, hiszen a törlés a személy folyamatos tevékenysége miatt történt, az nem megoldás, hogy az illető ugyanazzal a habitussal és működési gyakorlattal új fiókban kezd garázdálkodni.

2. Először járd végig a hagyományos moderációs utat

Ahogy írtuk, a bizottság egy utolsó szintet képvisel, tehát egy törölt poszt vagy egy ideiglenes letiltás esetén először a Facebook bejáratott moderációs módszereivel kell próbálkoznunk (ugyanez érvényes a bizottság által szintén képviselt Instagramra is). Csak akkor írjunk kérvényt a hamarosan induló új oldalon, ha "első fokon" már megkaptuk a reklamáció elutasítását.

3. Ha törvényt sért a bejegyzésed, nincs mit tenni

Az ellenőrző bizottság ugyan felülbírálhat olyan döntéseket, amelyeket a Facebook valamilyen morális alapon hozott meg, de olyan posztokat nem állíttathat vissza, amely a felhasználó állampolgárságának illetve lakhelyének megfelelő ország törvényeibe ütközik. A szólásszabadságba mindenhol más és más fér bele, a testület pedig nem politikai erejű szerv, így erre nincs ráhatása. A Facebook eleve úgy töröl posztokat, hogy rögtön jelzi, ha van helye fellebbezésnek, ilyenkor az akció kap egy hivatkozási számot: a "reference ID"-t kell ilyenkor megjegyezni és ezzel lehet először a Facebooknál / Instagramnál, majd a fentiek értelmében az elutasítás után az új testületnél panaszt tenni. Ahol nincs ilyen szám, az azt jelenti, hogy a tartalmat törvényi okokból semmilyen módon nem lehet visszaállíttatni.

4. Nem várhatsz sokáig

Amikor megkapod a Facebooktól vagy az Instagramtól a reklamáció elutasítását, nem várhatsz örökké, az ellenőrző bizottságnak ugyanis az elutasításról szóló értesítés kézbesítését követő 15 napon belül kell beadnod a panaszodat. Ezután az ígéretek szerint 90 napon belül dönt a testület, és ha változtatásra kötelezi a Facebookot vagy Instagramot, erről közvetlenül értesíti a szolgáltatásokat.

A Facebook a bizottság indulásakor azt vállalta, hogy még akkor is végrehajtja annak döntéseit, ha azok esetleg saját morális vagy egyéb megfontozásaival ütköznek, kizárólag olyan esetekben utasíthatja vissza ezeket, ha valamilyen törvényi vagy hatósági szabályba ütközne mindez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.