Hirdetés

Így lehetne jobb a Google Maps egy korábbi tervezője szerint



|

Egykori bennfentes szakértő szerint is rosszul sikerült a Google Térképek új dizájnja.

Hirdetés

A tech világában teljesen megszokott dolog, hogy az emberek egy része felháborodással fogadja a gyakran használt szolgáltatásokon eszközölt változtatásokat, hiszen ezt sokan úgy élik meg, mintha valaki hirtelen átrendezné a konyhájukat, vagy más képeket akasztana a falra, amiket aztán nem is lehet eltávolítani.

Talán az utóbbival állítható párhuzamba a Google Maps nemrég kiadott frissítése, ami teljesen átszabta a térképek dizájnját, a szép számmal jelentkező kritikusok szerint átláthatatlanabbá és úgy általában véve is csúnyábbá téve a felületet. Most a szolgáltatás egykori tervezője, Elizabeth Laraki is csatlakozott az update ellenzőihez.

Hirdetés

A korábban a YouTube-nál és a Facebooknál is megfordult webdizájner az egy ideje már X néven futó Twitter felületén osztotta meg a véleményét a Google Térképek új külsejéről, nem rejtve véka alá, hogy szerinte is mellényúltak az utódai.

"A múlt héten a csapat drasztikusan megváltoztatta a térkép vizuális dizájnját. Nem tetszik. Hidegebbnek, kevésbé pontosnak és kevésbé emberinek érzem. De ami ennél is fontosabb, hogy elszalasztottak egy fontos lehetőséget az egyszerűsítésre és a skálázásra."

- írta Laraki, a hosszas posztjában bővebben is kifejtetve a frissített dizájn gyengeségeit. A dizájner a Google pártjára állva úgy látja, hogy a sárga helyett immáron szürkén jelzett fő útvonalak valamivel jobban látszanak a korábbinál, cserébe viszont az egész megjelenést jellemző kékes árnyalat összemossa a zöld- és vízfelületeket, illetve az egész térkép egyfajta hideg, gépi generált hatást kelt számára.

Ami pedig a skálázást illeti, Laraki szerint a nagyszabású ráncfelvarrás keretében a fejlesztőknek a Google Maps túlzsúfolt kezelőfelületén is rendet kellett volna tenniük, ahol most nem kevesebb mint 11 zavaró UI-elem tolong a keresősáv körül. A szakértő javaslata az lenne, hogy a keresőmezőn és az alsó menüsávon kívül minden mást el kellene távolítani, a leggyakrabban használt funkciókat pedig az utóbbin rögzíteni. Az előterjesztett változtatás hatásait az alábbi képpár érzékelteti:

Szó ami szó, a Laraki által felvetett megoldás inkább tűnik felhasználóbarátnak, a múltjából adódóan pedig a tervezőnek van is tapasztalata a rendrakásban: 2007-ben az akkoriban mindössze 2 főből álló Google Maps-dizájnercsapat tagjaként épp az volt a feladata, hogy leegyszerűsítse a kezelőfelületet. Arra ugyan nem látunk nagy esélyt, hogy a Google 15 évvel később is hallgat a véleményére, a számos negatív visszajelzés fényében viszont nem lennénk meglepve, ha a keresőóriás további finomításokat hajtana végre az új dizájnon.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.