Hirdetés

Így lesz könnyebb kisgyerekes szülőnek lenni - a CES 2021 babavárója



|

A technológia sokat segít abban, hogy a szülők megbirkózzanak a kihívással ebben a rohanó világban is. Végre nem csak babamonitorokról van szó.

Hirdetés

Nagyot lépett előre a női egészség, a várandósság és a családalapítás területével kapcsolatos technológiai fejlődés: koraszülés-előrejelző rendszer, alváskönnyítő okoslámpa, alvásfigyelő okosbölcső, hordozható mellszívó - csupa olyan innováció, amelyek valóban hasznosak a gyermekvállalás legnehezebb időszakaiban. 

A gyermekáldás élménye mindazonáltal korántsem felhőtlen, gyakran tele van aggodalommal, hogy a gyermek a szükséges és elégséges időt anyaméhben eltöltve egészségesen és épen érkezzen a világra. Minden szülő szeretné, ha időben tudná, minden rendben lesz-e, vagy fel kell készülnie egy-egy megpróbáltatásra, szeretné ismerni a terhessége alatt az egészségügyi állapotát és az újszülött körüli gondoskodás során is jól jönne egy kis extra segítség.

Hirdetés

Szerencsére ezeket az igényeket meghallotta a piac is, a terhesség és a nők egészsége egyre inkább célpontja a technológiai fejlesztéseknek. A CES Baby Tech szektorában már számos újdonság debütált az elmúlt évek során, láthattunk okosmellszívókat, telefonhoz csatlakoztatott bébimonitorokat, intelligens hőmérőket és a bababeszédet nyomon követő szócímkéket is. 

Idén több extra fejlesztés is érkezett, ahogy a terhesség és a szülés során használható technológiai megoldások egyre kifinomultabbak lettek, valamint frissítést kapott néhány közkedvelt eszköz is.

Vezeték nélküli magzatmonitozorás szülés közben

Magyarországon a CTG-módszert használják a terhesség utolsó napjaiban a magzat állapotának felméréséhez, amiért az amúgy sem könnyű helyzetben lévő édesanyáknak minden alkalommal be kell menniük a kórházba, illetve a szülés során is kényelmetlenséget okozhat ez a fontos vizsgálat. A Philips legújabb magzatfigyelő megoldása, az Avalon azonban gumipántok nélküli magzati szívhang- és méhösszehúzódás mérést tesz lehetővé. A tapadókoronggal ellátott elektródák mágnesesen kapcsolódnak a központi egységhez, ami wifin keresztül küldi az adatokat a bázisállomásnak a baba és a mama állapotáról.

A leírás szerint magas frekvenciájú ultrahang helyett EKG (elektrokardiográfia) és EMG (elektromiográf) jeleket küld, amiből a rendszer felméri a magzat és az anya pulzusát, valamint a méh összehúzódását is. Ebből az adatokból pedig az orvos és a szülésznő is információt kaphat a születendő gyermek egészségi állapotáról. Ez az újfajta magzatmonitorozó megoldás nagyban mobillá teszi a vajúdó édesanyákat, a nagyobb mozgásszabadság révén kevesebb fájdalmat, kényelmetlenséget tapasztalnak, ami a gyártó szerint rövidebb szüléssel és varratgyógyulással jár. A rendszer együtt használható a Philips hasonló termékeivel, és mivel nem igényel gumipántot az érzékelő, ezért túlsúlyos anyák esetében, vagy epidurális érzéstelenítés mellett is alkalmazható.

Frissült a gyártó mellszívója is; az új technológia stimulálja a mellbimbót a stabilabb tejáramlás érdekében, és ehhez igazítja a szívásteljesítményt is. A Philips Avent dupla elektromos mellszívó a mell méretéhez és formájához illeszkedő szilikonpárnákkal, többszintű stimulációs és szívó teljesítménnyel, start és stop funkciókkal, akkumulátorral rendelkezik. A speciális tejgyűjtő tasakja azonnal lefagyasztható, de rendelkezésre áll műanyag tejgyűjtő tartály is. Várhatóan februárban debütál.

Okoságy ringatja vissza a felriadt babát

A Cradlewise szintén a CES-en jelentette be, hogy idén piacra dobja intelligens kiságyát az USA-ban. Az 1500 dolláros babaágy monitorozza, majd mesterséges intelligenciával megtanulja a baba alvási szokásait, és ez alapján, ha a baba idejekorán felébredne, zenét játszik és visszaringatja az álomba.

Az okoságy születéstől 24 hónapos korig használható. Előnye a modern bébimonitorokhoz képest, hogy nem csak arról tájékoztatja a szülőt, ha a gyermek felébredt, hanem idő előtt felfigyel a korai ébredés jeleire, és gondoskodik arról, hogy az alvás a legnagyobb nyugalomban és kényelemben folytatódjon. A baba alvási szokásait pedig egy alkalmazáson keresztül megosztja a szülőkkel is.

A koraszülés-előrejelző rendszer

A csecsemőhalálozások 80 százalékáért a koraszülés tehető felelőssé, de az azt túlélőknél is komoly problémák alakulhatnak ki, az 500 gramm alatti babáknál pedig nagyon rosszak a kilátások. A legnehezebb, hogy egyrészt nem lehet rá felkészülni, másrészt az édesanya tehetetlen. Ezért is nagyon fontos volna tudni még időben, hogy lehet-e koraszülésre számítani, ám eddig egyetlen módon lehetett ezzel kalkulálni: akinek volt már koraszülése, az nagy eséllyel veszélyeztetett. A módszer azonban csak 7%-ban csökkenti az idő előtti születések számát.

A Nixxi által kifejlesztett digitális egészségügyi eszköz 75%-os sikerrel tudja felismerni a koraszülések lehetőségét.

A rendszer több mint 300 rizikófaktort tartalmaz, mint például ikerterhesség, mesterséges megtermékenyítés, lombik, két terhesség közti rövid szünet, magas vérnyomás, cukorbetegség, az édesanya kora, dohányzás, alkoholizmus, stressz, állómunka, terhességi magas vérnyomás (preeclampsia) stb. A PopNatal ezeket a faktorokat vegyíti egy algoritmusba és meghatározza a koraszülés kockázatát.

A bemeneti adatokhoz szükséges űrlap kitöltése 15 percet vesz igénybe, majd a Nixxi 72 órán belül elküldi az eredményeket közvetlenül az anya orvosának. Cél, hogy a megoldás, amit Dr. Avi Patil és Dr. Chad Grotegut koraszülés-szaktekintélyek fejlesztettek, mindenki számára hozzáférhető legyen. A cég további tervei között szerepel egy vérteszt is, amely kiszűrné a nagyon magas kockázatú nőket, akik nagy valószínűséggel a koraszülött sürgősségi osztályon kötnének ki.

Alváskönnyítő lámpák babáknak

A japán First Ascent vállalat dobta piacra a világ legelső, mesterséges intelligenciával működő alváselősegítő LED-eszközét. Azokon a csecsemőkön, akik nehezen alszanak el, vagy elalvás után hamar felébrednek, az Ainenne lámpa segít: a fény intenzitásának és színének szabályozásával mintegy újraindítja a baba biológiai óráját. Lehetőség van arra, hogy a szülő programozza be a lámpát, hogy mikor altassa és ébressze a gyermeket, de a rendszer fel is ajánlja, hogy mikor volna jó feküdnie-kelnie a kicsinek az optimális cirkadián ritmus érdekében. Éjszakai felriadáskor az elalvás elősegítéséhez a többi hangokat elnyomó fehér zajt és kék fényt használ. További nagy előnye, hogy segít megérteni a babasírást is. 150 ezer különböző sírásmintát tartalmaz, amely alapján tanácsot ad a szülőnek, hogy vajon a baba éhes vagy álmos-e, de folyamatosan gyűjti a baba sírásait is, amit egy alkalmazásban vezet a szülők számára. Tavasszal várható az USA-ban, 400 dollárért.

Nincs több forró autóban hagyott baba

A Tata autós babarendszer egy, az ülésbe helyezhető párnácska, amely érzékeli, ha benne ül a gyermek, és azt is, ha a szülő mobilja távolodik ettől a ponttól. Három perc múlva figyelmeztetést küld, négy perc múlva hívást indít, 7 perc múlva pedig a sürgősségi kapcsolattartókat is tárcsázza. A betét mosható, és minimális energiaigénye miatt akár egy évig is elüzemel egyetlen gombelemmel.

Fejlesztője, az olasz Filo vállalat tavaly 1 millió darabot már eladott belőle hazájában, miután ott törvény írja elő az autókban a gyerekülés-riasztókat. Mivel az USA-ban tilos a baba és az autós ülés közé bármit is elhelyezni, a tengerentúlon a gyerekülés biztonsági övére helyezhető a kis párnás megoldás, de a gyártó fő célja, hogy alapból az autóülésekbe legyen építve a szerkezet.

Mindez nem arról szól, hogy jó vagy rossz szülők vagyunk-e, inkább arról, hogy a mai világban, ha már rendelkezésre állnak fejlett technológiák, miért ne fordíthatnánk arra, ami igen nagy megpróbáltatás a jelenlegi társadalmi környezetben? Ezek sem fogják megoldani helyettünk a feladatokat, de segítenek abban, hogy könnyebbé tegyék azokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.