Hirdetés

Így ragyogta be Magyarországot az északi fény



|

Csodás képek és videók mutatják be a lenyűgöző természeti jelenség vasárnap esti előadását.

Hirdetés

Az északi fény, vagyis az aurora borealis a természet egyik legszebb ajándéka, ám ahogy a neve is árulkodik róla, az esetek többségében csupán a sarkkörökön túl figyelhető meg ez a döbbenetes színkavalkád, főként a késő ősztől kora tavaszig tartó időszakban.

Vasárnap este azonban Magyarország népe is abba a kivételes helyzetbe került, hogy szemtanúja lehetett a jelenségnek, amit az Időképnek és az oldalt követő lelkes fotósoknak hála most látványos felvételeken is megcsodálhatunk.

Hirdetés

A portál országszerte több saját webkamerán is megörökítette az aurora borealist, a legbeszédesebbek viszont azok a Facebookon publikált képek, amelyeket az olvasók küldtek. A galéria olyan hangulatot áraszt, amit leginkább a skandináv turisztikai prospektusokból szokhattunk meg, a helyszín viszont ezúttal nem Norvégia, hanem a Kárpát-medence.

A sarki fénynek is hívott északi fény akkor jön létre, amikor a napszél révén töltött részecskék hatolnak be a Föld felső légkörébe. A részecskék által leadott energia ionizálja és gerjeszti a légkör összetevőit, amelyek ennek hatására változatos színű fényeket bocsátanak ki. Magyarországon tavaly összesen háromszor szemlélhettük meg az égi játékot, az idén viszont már ötször, amit az Időkép egy külön videóban is összefoglalt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.