Hirdetés

Így rejts el fájlokat és mappákat Androidon



|

Appok telepítése és gyári módok nélkül is elrejthetőek Androidon a fájlok és mappák.

Hirdetés

Bárkivel előfordulhat, hogy időnként odaadja az okostelefonját valaki másnak. Ilyen helyzetekben persze az a megnyugtató, ha a bizalmas képeket és videókat el tudjuk rejteni az illető elől. Erre számos különféle gyártói extra funkció és segédprogram létezik, de mivel az Android Linux-alapokon nyugszik, ezért nagyon primitív, gyári megoldás is van a fájlok és mappák olyan szintű elrejtésére, hogy azokat kizárólag fájlkezelő programon belül lehessen elérni, másból ne. A módszer nem csak egyszerű, de megkímél az appok keresgélésétől is. 

Hirdetés

Az első trükk az, hogy létrehozunk egy dedikált rejtett mappát. Ehhez elég létrehoznunk egy új mappát, és egy pontot tennünk a neve elé. Nem számít mi a könyvtár neve, csak az, hogy pont legyen előtte. Ezzel azt mondjuk az Androidnak, hogy felejtse el a mappát, és ne nézzen bele. Csak a fájlkezelők és bizonyos rendszerappok tudnak majd a létezéséről. Vagyis a galériában, médialejátszóban, levelezőben és szövegszerkesztőben nem ugrik fel az ilyen mappák tartalma. 

A másik trükk segítségével meglévő könyvtárakban is elrejthetjük a fájlokat. Ehhez csak hozzunk létre egy [.nomedia] fájlt az adott mappán belül. Ennek a fájlnak nincs tartalma vagy kiterjesztése. Csak egy üres fájl, persze a zárójelek nélkül. Ennek hatására a környező tartalmak nem jelennek meg (képek és videók sem) az olyan appokban, ahol korábban elérhetőek voltak. 

A fájlkezelőben persze engedélyezni kell a rejtett fájlok és mappák megtekintését, ellenkező esetben a fájlok nem lesznek hozzáférhetőek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.