Hirdetés

Így ruházd fel szuperképességekkel a Windowst!



|

A Windowsból kimaradt funkciók közül rengeteget pótolhatsz ezzel az aprónak nem nevezhető, de hasznos és ingyenes szoftvergyűjteménnyel.

Hirdetés

A Windows 10 és 11 egyaránt tele van hasznos extra szolgáltatásokkal és kényelmi funkciókkal, azonban ez nem jelenti azt, hogy a rendszer mindent tud. Hogy milyen opció kerül be, és mi marad ki egy-egy kiadásból, az sok mindenen múlik; a pontos okokat pedig gyakorlatilag lehetetlen megmondani.

Van viszont egy olyan projektje a Microsoftnak, amely a fejlesztők számára kedves, de a Windows végleges verziójából kimaradt funkciókat gyűjti egybe; ez pedig nem más, mint a PowerToys. A Windows 10-re és 11-re egyaránt telepíthető alkalmazás már most is több tucat hasznos extrát hoz a rendszerbe, ha szeretnéd, és az általa elérhető funkciók választéka folyamatosan bővül. Ebben a cikkben nemcsak a legjobb funkciókat mutatjuk meg; kiválogattuk számodra az újdonságokat is.

Hirdetés

Ahhoz, hogy a PowerToyst használni tudd, első körben telepíteni kell. Az ehhez szükséges fájlt letöltheted az internetről is, de sokkal egyszerűbb, ha inkább a Microsoft Áruházból szerzed be az alkalmazást. Arra figyelj, hogy a telepítésnél engedélyt kell adni arra, hogy a PowerToys megváltoztassa a rendszerbeállításokat! Az alkalmazás akár magyar nyelven is képes kommunikálni, nyelve azonban nem állítható, hanem a Windows regionális beállításainak függvénye.

A PowerToys 5 legjobb funkciója

Van egy kisebb csokor olyan szolgáltatás a szoftverben, amely nélkül lehet élni, de nem érdemes nélkülözni ezeket. Ide azok az extrák sorolhatók, amelyeknek mindenképpen helye lenne a Windows gyári alapszolgáltatásai között is.

Mindig látható

A magyar nyelvű verzióban valamiért "Mindig látható" nevet kapott ez a funkció, pedig azoknál a programoknál, amelyeknél kiválasztható, hogy ablakuk mindig legfelül jelenjen meg, ezt a kapcsolót általában úgy hívják, hogy "Mindig felül". A kiskutya ott van elásva, hogy ezt a funkciót messze nem támogatja minden alkalmazás, pedig sokszor életmentő tud lenni. Akár csak egy olyan egyszerű szoftver, mint a Számológép esetén, nagyon meg tudja könnyíteni az ember életét, ha a program ablaka mindig látszik.

Az igazság az, hogy a "Mindig látható" funkciót a Windowsnak alapból támogatnia kellene, még szerencse, hogy a PowerToys ezt a hiányosságot pótolja. Minden más esetben, első körben azt kell ellenőrizni, hogy a PowerToysban aktív-e az adott funkció; válaszd ki a bal oldalon a "Mindig látható" fület, és ellenőrizd a beállításokat. Ha a funkció aktív, akkor bármely ablakot legfelül tarthatsz, ha rákattintasz az ablakra, majd használod a [Win + Ctrl + T] billentyűparancsot. Ha szeretnéd, a rögzített ablakokat megjelölheted színkóddal is.

Fancy Zones

Szintén az ablakok kezelésében nyújt hasznos segítséget a "Fancy Zones", mégpedig azzal, hogy egy általad meghatározott rács mentén segíti az elrendezésüket. Ez a funkció a Windows 10-ben és 11-ben egyaránt meglévő Snap szolgáltatásra hajaz, de jóval fejlettebb náluk - főleg a Windows 10-es verziónál. A "Fancy Zones" egyébként nem a Snap helyett használandó, simán elfér mellette is. Ha bekapcsoltad, akkor az "Elrendezés-szerkesztő" segítésével választhatsz az előre beállított sémák közül, de arra is van lehetőséged, hogy módosítsd azokat, vagy teljesen újat találj ki helyettük. A zónákat akár több monitoron is eloszthatod, feltéve hogy azok DPI-beállítása egyezik. Ha aktiváltad a "Fancy Zones" funkciót, és kiválasztottad az elrendezést is, akkor a programok ablakait nagyon egyszerűen bedobálhatod a zónákba: fogj meg egy ablakot az egérrel a címsornál, majd nyomd le a [Shift] gombot. A zónahatárok láthatóvá válnak, húzd be a szoftvert abba a zónába, amelybe szeretnéd!

És ez még nem minden! Ugyanabba a zónába több programot is behúzhatsz, ha szeretnél, és később nagyon egyszerűen válthatsz közöttük a [Win + PgUp/PgDn] billentyűkombináció segítségével.

PowerToys Run

A PowerToys Run nevű modullal pillanatok alatt megtalálhatsz az alkalmazások között bármit. A modul engedélyezését követően egyszerűen csak használd az [Alt + Szóköz] billentyűparancsot, majd a megjelenő szövegdobozban add meg a keresett szoftver nevét. A keresődoboz nemcsak az alkalmazások között keres, hanem akár a gépen lévő fájlok, mappák között is, vagy az interneten. A kategóriák száma jelenleg 20 körül van, akár még arra is van lehetőséged, hogy olyan parancsot adj ki, amit a PowerToys közvetlenül a Parancssorba küld el.

Képméretező

Rengetegszer adódhat olyan helyzet, hogy egy, a számítógépen tárolt fotót szeretnél használni, de a rendszer, amit használsz, nem engedi. A webes szolgáltatások például sokszor korlátozzák a feltölthető képek esetében a felbontást vagy a fájlméretet. Ez pedig gond lehet, mert akár telefonnal, akár fényképezőgéppel fotózol, a 12-20 MP-es felbontás és a 6-10 MB-os fájlméret ma már garantált.

A PowerToysban van viszont egy "Képméretező" is, amely aktiválást követően a fájlkezelőben a jobb egérgombbal elérhető helyi menübe költözik be. Szinte egykattintásos átméretezést tesz lehetővé függetlenül attól, hogy egy vagy több fájlt szeretnél-e átalakítani. A fotók átméretezése rendkívül gyors, akár több száz képpel is másodpercek alatt végez. Az átalakított fájlok méretét előre be tudod állítani, így amikor az átméretezés funkciót szeretnéd használni, akkor villámgyorsan tudsz közöttük választani.

A PowerToys JPEG, PNG és TIFF fájlokkal boldogul, JPEG esetén a minőséget is beállíthatod. Ha szeretnéd, a PowerToys az átméretezett fájlokat át is nevezi egy általad megadott séma szerint.

Az egér segédprogramjai

Ha veled is előfordult már, hogy nem találtad az egérmutatót, akkor értékelni fogod, hogy a PowerToys - beállítástól függően, a bal oldali Ctrl gomb kétszeri megnyomására vagy az egér megrázásának hatására megmutatja neked, pontosan hol is van éppen a kurzor. Ezt az opciót "Az egér segédprogramjai" résznél aktiválhatod, éppen úgy, mint a másik két, funkciót.

A "Szálkereszt alakú egérmutató" bekapcsolását követően [Win + Alt + P] két piros vonal metszete folyamatosan mutatja az egér pozícióját, míg az "Egérkiemelő" [Win + Shitf + H] a kattintások helyét jelzi. Ez a két opció főleg akkor hasznos, ha képernyővideót készítesz, mert így a nézők is mindig láthatják, hogy pontosan merre zajlanak az események.

Újdonságok

A bevezetőben már említettük, hogy a PowerToys által nyújtott funkcióválaszték folyamatosan bővül. Erre legutóbb, a 0.70.0-s változat megjelenésekor volt példa; az egyelőre angol néven használt Mouse Without Borders, illetve a Peek került be a választékba. Különösen előbbi tűnik izgalmasnak!

Mouse Without Borders

Néha előfordul, hogy két gépet kell használni egyszerre: például azért, mert a notebook és az asztali gép között szeretnél adatokat másolni, vagy szinkronizálni. A Mouse Without Borders funkció ebben segít, hiszen lehetővé teszi, hogy ugyanazzal az egérrel és billentyűzettel használd mind a két gépet - vagy négyet, merthogy a funkció egyszerre akár négy gép összekapcsolását is lehetővé teszi. A szolgáltatás beállítása rendkívül egyszerű: egy tokent (biztonsági kulcsot) kell generálni az elsődleges gépen, vagyis azon a gépen, amelyhez az egér és a billentyűzet csatlakozik, majd ezt kell megadni az összes többi gépen. Csatlakozást követően az MWB működését úgy kell elképzelni, mintha a monitorok egymás mellett lennének; az egeret egyszerűen átmozgathatod közöttük.

A PC-k egymáshoz viszonyított sorrendjét megváltoztathatod, ha szeretnéd. A csatlakoztatott számítógépek között működik a fogd-és-vidd fájlmozgatás, valamint megosztott lesz a vágólap tartalma is. A fájlmásolási műveletek korlátozottak: egyszerre csak egy fájl mozgatható, amelynek mérete nem haladhatja meg a 100 MB-ot; ez a korlát adott esetben ZIP-fájlok készítésével áthidalható. A fájlmásolás sebessége természetesen függ a hálózati kapcsolat sebességétől is. A billentyűzet mindig automatikusan követi az egeret.

Peek

A másik újdonság a Fájlkezelő egyfajta bővítményeként értelmezhető a legkönnyebben: a Peek funkció engedélyezését követően a [Ctrl + Szóköz ] parancsra a fájlok előnézeti képe ugrik fel egy új ablakban, ha azt a Peek támogatja. Képek, PDF-ek, szöveges dokumentumok például mind támogatottak, sőt a balra és jobbra gombokkal váltani is lehet az összes, ugyanabban a mappában lévő fájl között.

További hasznos extrák

A PowerToys összesen húsznál is több extra képességgel tudja felvértezni az operációs rendszert, az alábbiakban a régi, már bevált extrákat mutatjuk be - a teljesség igénye nélkül.

Awake

Ha ezt a funkciót engedélyezed, akkor egy, a Tálcán megjelenő ikon segítségével megakadályozhatod, hogy a PC alvó állapotba kerüljön - sőt akár azt is, hogy a monitor kikapcsoljon.

Színszedő

A képernyőn megjelenő elemek pontos színkódját ismerheted meg pillanatok alatt a Színszedővel, amely a [Win + Shift + C] gombokkal aktiválható.  Egy apró pipetta jelenik meg, amivel elég csak kattintani, és máris látod a színkódot HEX, RGB, CMYK vagy (szinte) bármilyen más formátumban. A pontos választáshoz a Ctrl billentyű nyomva tartása mellett az egérmutató környékét a görgővel akár fel is nagyíthatod. A színkódot igény szerint akár egyből a vágólapra is másolhatod. Fejlesztőknek, dizájnereknek nagy segítség, hogy a Színszedő a korábbi minták kódját eltárolja.

File Locksmith

Néha előfordul, hogy egy fájlt nem tudsz törölni, mert valamelyik alkalmazás használja - sajnos nem mindig egyértelmű, hogy melyik. A File Locksmith segít megtalálni a ludast, és még a leállítását is megkönnyíti, ha szeretnéd.

Gazdagépfájlok szerkesztője

Ez a funkció a host fájl szerkesztésének lehetőségét kínálja - figyelem, ezt a funkciót csak akkor használd, ha tudod, hogy mit csinálsz, mert az internetkapcsolat megszűnhet, ha rossz beállításokat alkalmazol!

Kamerakép és -hang kikapcsolása

A "Videokonferencia némítása" szintén hasznos opció; a [Win + Shift + Q/A/O] gombokkal a webkamera képét és/vagy mikrofonját kapcsolhatod ki. Ez a lehetőség a chatprogramokban, illetve a kamerák illesztőprogramjában is adott, azonban a PowerToys platformfüggetlen, ráadásul nemcsak akkor működik, ha az adott alkalmazás éppen aktív, hanem akkor is, ha az a háttérben fut. A beállításoknál kiválaszthatod, hogy a kapcsolgatás minden eszközre vagy csak egy általad megadott eszközre vonatkozzék-e.

Billentyűmenedzser

A billentyűzet gombjainak funkcióját épp úgy megváltoztathatod itt, mint a billentyűparancsokat. Indítsd el a PowerToyst, majd a bal oldali menüben válaszd ki a "Billentyűzetmenedzsert". Egy gomb funkcióját a Billentyű átkötése, a Billentyűparancsokat pedig az azonos nevű opció segítségével változtathatod meg. Új szabályt a + gombbal hozhatsz létre. A Fizikai billentyű vagy Fizikai parancsikon mezőnél kell megadni azt, hogy melyik gombot/parancsot szeretnéd megváltoztatni, a Leképezés a következőre mezőnél pedig az új, általad választott funkciót. Ha a "Disabled" lehetőséget választod, akkor az adott gombot teljesen kiiktathatod.

Fájlok csoportos átnevezése

A "PowerRename" a fájlok csoportos átnevezésére használható. Nem annyira rugalmas, mint amennyire más, direkt erre a célra kifejlesztett alkalmazások tudnak lenni, de a funkció így is remek segítség. Alapvetően a "mit-mire" szabály alapján dolgozik, ezért lehet, hogy több lépcsőben tudod csak megvalósítani azt, amit szeretnél. Profik viszont akár RegEx utasításokat is használhatnak. Illetve van néhány előre definiált minta is, mint például a kis- és nagybetűk igazítása, valamint az elemek számozása. A PowerToys átnevezés előtt megmutatja azt is, hogy a fájlnevek pontosan mire fognak változni, így nem érhet meglepetés. A fájlkezelőben, a helyi menüből érheted el ezt a funkciót.

Beillesztés formázatlan szövegként

Nemcsak a Wordben, hanem bármilyen más alkalmazásban is remekül működik ez a funkció, amely a vágólap tartalmát formázások és szöveges elemek nélkül illeszti be bármilyen környezetbe. A sima Ctrl+V parancs helyett a [Win + Ctrl + Alt + V] parancsot használd!

Próbálgasd bátran a PowerToys lehetőségeit, ezek az extra funkciók könnyebbé tehetik a mindennapjaidat!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.