Hirdetés

Így üsd ki a Windows 10 fájltársításait



|

Időnként nem árt ránézni a Windows 10 fájltársításaira, és nagy vész esetén nyomni egy resetet a beállításokban.

Hirdetés

Bár keveset gondolunk az ilyesmire, a fájltársítások mégis fontosak egy windowsos PC-n, hiszen ezek határozzák meg, hogy egy bizonyos típusú fájl megnyitását milyen programmal végzi el az operációs rendszer. Alapesetben mindezzel nem sokat kell törődnünk, elég, ha egy-egy új kiterjesztésnél kiválasztjuk a nekünk tetsző alapértelmezett szoftvert. 

Hirdetés

Előfordulhat azonban, hogy arra leszünk figyelmesek: valamiért egy konkrét fájltípus nem a nekünk tetsző alkalmazásban nyílik meg. Az is lehet, hogy egyszerűen csak tartanánk egy ellenőrzést. 

Ezekben az esetekben a Windows 10 Gépházát kell célba vennünk, ahová eljuthatunk egyébként a [Win + I] gyorsgombok lenyomásával is. Ezután lépjünk be az [Alkalmazások] menübe, majd a bal oldali panelen kattintsunk rá az [Alapértelmezett alkalmazásokra]. 

Itt látjuk majd azokat a programokat, amelyek a főbb feladatokhoz alapértelmezésként vannak megadva. Ha a teljes fájltársítási listára kíváncsiak vagyunk, akkor a lentebb görgetés után a [Fájltípusok alapértelmezett alkalmazásainak megadása] lehetőségre nyomjunk rá. Igen hosszú listát kapunk, ahol mindent módosíthatunk. 

A [Protokollok alapértelmezett alkalmazásainak megadása] részben az URL, Mailto és FTP protokollok kezelésére vonatkozó beállításokat módosíthatjuk, de az alapértelmezett appok megadása ezt egyébként is felülírja. Az [Alapértelmezések megadása alkalmazásonként] pedig azt mutatja, hogy egy bizonyos program milyen fájltípusokat tud megnyitni. 

Ha túl nagy a zűrzavar, akkor szerencsére gyorsan rendet teremthetünk. Elegendő, ha az [Alaphelyzet] gombra kattintunk, és minden visszatér a gyári állapotba. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.