Hirdetés

Így veheted észre és akadályozhatod meg a telefonod túlmelegedését



|

Nem csak a számítógépek működését nehezíti meg az el nem vezetett hő, a telefonok is egyre nagyobb veszélyben vannak.

Hirdetés

Napjaink okostelefonjai az elképesztően gyors processzoroknak hála gyönyörű játékokat futtatnak, 8K-s videókat dolgoznak fel, 5G-n kommunikálnak és még hosszasan sorolhatnánk a képességeiket. Ezen feladatok közben elkerülhetetlen a hőtermelés, ami nemcsak a teljesítményt veszi vissza, hanem visszafordíthatatlan kárt okoz például az akkumulátorban is, szóval nem árt vigyázni és mindent megtenni annak érdekében, hogy segítsük a hőelvezetést.

Az okostelefonok jellemzően még mindig nem rendelkeznek mozgó alkatrésszel, ami a hűtést segítené, mindössze folyadékkal töltött kamrák próbálják meg elvezetni a processzorról a hőt. Ez általában elegendő a célra, vannak azonban olyan tényezők, mint például szoftveres bugok, rendkívüli multitasking vagy hálózat használat, esetleg extrém külső hőmérséklet, amik ellehetetlenítik a hűtés effektív működését.

Hirdetés

Túlmelegedésekor az első intő jel, hogy kellemetlenül meleg lesz a telefon hátlapja, olyannyira, hogy akár már kézben tartani sem lehet. Ilyenkor általában már érezhetően le is lassul a rendszer, szélsőséges esetben pedig egyszerűen le is állíthatja magát a mobil, esetleg jelezheti a képernyőn, hogy amíg nem sikerül lehűlnie, nem lehet tovább használni a készüléket.

Mit lehet tenni túlmelegedéskor?

Ha töltés közben válik kellemetlenül forróvá a készülék, azonnal vedd le a töltőről. Ha ez rendszeresen előfordul, próbáld ki másik kábellel, ugyanis ez is okozhat túlmelegedést. A Google azt javasolja, hogy a tokból is hámozd ki a mobilt, mielőtt töltőre teszed, hiszen az is gátolja a hőelvezetést.

Érdemes kipróbálni továbbá a repülő üzemmódot, ez ugyanis számos feladatot leállít, ami egyébként használaton kívül is terheli a processzort. Ha a készülék átlagos használat mellett is forrósodik, érdemes elgondolkodni az akkumulátor cseréjén.

Hogyan előzhető meg a baj?

A legegyszerűbb és egyben leggyorsabb módszer a szoftveres takarítás. Egy külsős programmal érdemes monitorozni, hogy nincs-e olyan program a telefonodon, ami használaton kívül is sok energiát használ. Ha igen, szabadulj meg tőlük minél hamarabb. Azokon a telefonokon, amelyeken elérhető, érdemes az alkalmazás optimalizálást is bekapcsolni, így az operációs rendszer is segít elosztani az energiaforrásokat az appok számára.

A túlmelegedést okozhatja még a hibás hardver is. Mint azt fentebb is írtuk, érdemes kipróbálni másik töltést, ha eközben túlhevülne a mobil, illetve fontos, hogy a készülék egyenes felületen heverjen, lehetőleg tok nélkül. Táskában, párnán, vagy matracra helyezve jelentősen nehezebb az energiaátvitelkor termelődő hőt elvezetni, ami hosszú távon felgyorsítja az akkumulátor amortizációját.

Végül, de nem utolsósorban érdemes lehet kikapcsolni a BT-t, a GPS-t vagy épp az 5G-s kapcsolatot, ha éppen nincs rájuk szükséged, hiszen ezek készenléti állapotban is felesleges terhelést helyeznek a processzorokra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.