Hirdetés

IKEA Dirigera okosotthon teszt – ilyen lenne a barátságos automatizálás



|

Kézenfekvő, hogy a legnagyobb bútoráruház-lánc kínáljon okosotthon-megoldást. Az IKEA második nekifutása még nem tökéletes, de sok mindent jól csinál.

Hirdetés

Évek óta elérhetők hazánkban különféle okosotthon-megoldások, sőt, azt sem lehet mondani, hogy különösebben drága mulatság lenne egy lakás utólagos "felokosítása". A legtöbb rendszert akár kis lépésekben, apránként is lehet fejleszteni, hogy ne fájjon annyira a kiépítés költsége. Van azonban egy komoly gond az összes ilyen megoldással: nem igazán tűri meg maga mellett a konkurenciát. A kompatibilitás csapnivaló, tényleg nagyon kevés az olyan rendszer, ami több gyártó termékét is megfelelően kezeli - vagy hardveresen, vagy szoftveresen kompromisszumokra leszel kényszerítve.

A gyártók igyekeznek ezért komplett, az egész lakásra kiterjedő megoldást kínálni, és például a Xiaomi nem csupán kamerákat és biztonsági érzékelőket kínál, még a vízforralójukat, izzójukat és porszívójukat is bekötheted egyetlen rendszerbe. Ez persze nem a tökéletes megoldás.

Olyan rendszer kell, ahol a kliensek azonos szabványt használva kommunikálnak a központtal, a központ pedig bármilyen gyártó termékét befogadja és vezérli ezen keresztül. A Zigbee az egyik ilyen szabvány, ám egy új, robosztus, IP-alapú kommunikációs technológia is megjelent pár éve, ez pedig a Matter. Az Ikea új okosotthon-központja mindkettőt támogatja.

Hirdetés

Ikea Dirigera - dupla tudás, dupla ár

Az Ikea egyszer már nekifutott az okosotthon témakörének, akkor a Trådfri rendszerrel és központtal próbáltak szerencsét. Az applikáció még nem volt teljesen kiforrott, a Zigbee-n kapcsolódó eszközök száma limitált volt, és a központnak is akadtak gyengébb pontjai. A második generációs Dirigera az elődjénél drágább, de kisebb, Type-C-n kapja az áramellátást és legfontosabb tulajdonsága, hogy a hardveres kapcsolatért felelős Zigbee mellett a Matter kommunikációs szabványt is támogatja. Miután az Ikea kínálatában még rengeteg régebbi generációs okoseszköz is megtalálható, jó hír a visszafelé kompatibilitás, sőt, nincs kizárva, hogy más gyártó termékét is csatlakoztasd hozzá.

Az új, továbbra is csak fehér színben elérhető központ nem csupán kisebb, végre kapott saját USB-s töltőt is, a Type-C port melletti RJ45-ös csatlakozó pedig a hálózatra kapcsolódást biztosítja (LAN-kábel is lapul a dobozban). Ennek használata nem opcionális, sajnos Wi-Fi-n nem tud csatlakozni a Dirigera az otthoni hálózatodhoz, csakis LAN-on, és nem is kezeli sem a Wi-Fi-s, sem pedig a bluetoothos okoseszközöket. Fizikai vezérlőgomb mindössze egyetlen található a készülék alján, valamint szintén itt bújik meg a Reset nyílás is.

A dobozban a szokásos ikeás összeszerelési útmutatót találod, ám itt a barkácsolás kimerül annyiban, hogy ha szeretnéd, egy csavarral a falra akaszthatod a Dirigerát. A beállítást az azonos hálózathoz Wi-Fi-n csatlakozó iOS-es vagy androidos mobilodon kell elvégezni. Az Ikea Home Smart applikáció teljes egészében magyarított felülete barátságos, és tényleg lépésről lépésre vezet végig a folyamaton (az anonim adatgyűjtésre való felhívást nem muszáj elfogadnod). A folyamat végén egy e-mail címet kell visszaigazolnod, így később már távolról is elérheted okosotthonod vezérlését.

Az Ikea rendszere támogatja több felhasználó kezelését is, ám ezen a téren még van hová fejlődnie az appnak. Szintén fontos információ, hogy az Ikea okosotthon-vezérlését összekapcsolhatod az Amazon Alexa és a Google Home rendszereivel.

Mi az a Matter?

A Matter egy 2019-ben bejelentett, vagyis még igen friss, szabadon felhasználható szabvány, amely az okosotthon-eszközök egyetlen és legjobb kommunikációs protokolljává kíván válni. A korábban CHIP-nek nevezett szabvány (Project Connected Home over IP) azért kiemelkedően fontos, mert bármely gyártó csatlakozhat hozzá, IPv6-alapú és minden szükséges funkciót integráltak ahhoz, hogy szinte bármely IoT eszköznél alkalmazható legyen. A fizikai kapcsolati réteg ugyanakkor eszközönként változhat, ezért nem mindegy, milyen Matter-kompatibilis központra építed otthonod vezérlését. Ez az adatkapcsolat lehet Wi-Fi, Thread, Zigbee, Bluetooth LE, Ethernet és egyéb más technológia is.

Szinte biztosra vehető az is, hogy ez a szabvány lesz a legerősebb az okosotthon-világban, ugyanis a projektcsoporthoz minden nagy gyártó csatlakozott. Ilyen az Amazon, az Apple, a Google, a Zigbee Alliance, a Huawei, a Xiaomi, az Ikea, a Samsung, továbbá a Legrand, a Schneider-Electric és így tovább. A szabványról részletesen itt olvashatsz és itt találod a kompatibilis termékek listáját.

Épül az IKEA okosotthon

A Dirigera központhoz minden, az IKEA okosotthon-kínálatában található eszközt hozzá tudsz kapcsolni. Ezek között találsz mozgás- és nyitásérzékelőt, E27, E14 és GU10-es izzókat, LED-es lámpákat, LED-szalagokat vezérléssel, okoskonnektort, redőnyöket, légtisztítót, távirányító gombokat, továbbá a Sonos-hangfalakkal való kompatibilitás is megmaradt. Ha ügyesen tervezed meg otthonodat, a teljes világítást és árnyékolást meg tudod oldani az IKEA rendszerével, amihez érzékelőket, gyorsgombokat kapcsolhatsz.

A lista azonban nem nevezhető teljesnek. Dedikált okoseszközök, mint például robotporszívó, rizsfőző, kamera stb. nincsenek. Szintén hiányzik a biztonságtechnika, vagyis a lakásriasztódat nem tudod összekapcsolni ezzel a rendszerrel, és az itt található nyitás- és mozgásérzékelők sem biztonságtechnikai kiegészítők. Nincsen szénmonoxid- és tűzjelző sem, viszont a vízszivárgás-érzékelő hamarosan elérhető lesz.

Tesztünkben két szenzort használtunk: a Parasoll nyitásérzékelőt és a Vallhorn mozgásérzékelőt. Mindkettő AAA elemekkel működik (a Parasollba egy, a Vallhornba kettő kell), és miután áramellátás tekintetében aktív eszközök, érdemes tölthető akkumulátorokat használni (az IKEA ilyet is kínál töltővel együtt Ladda és Stenkol neveken). Az érzékelők a kényelmi funkciókat hivatottak ellátni, így például nincsen rajtuk piszkálásérzékelő (szabotázskapcsoló), a nyitásérzékelő nem figyeli az elforgatást, sőt, itt csak a főegységet tudod csavarral rögzíteni, alapértelmezetten ragasztva elegendő használni.

A Vallhorn mozgásérzékelő 120 fokos látószöggel dolgozik és kb. 5 méteres sugarú körcikkben "lát". A Parasoll nyitásérzékelő felszerelése egyszerű, és arra is gondoltak a mérnökök, hogy mindkét felére tegyenek mágnest, így mindegy, melyik oldalán lesz a mágneses ellenrész, az érzékelő megfelelően fog működni.

Az elemek merülését piros LED villogása jelzi, de ezt a teszthez használt Ladda AAA elemekkel nem tudtuk kipróbálni, 2 hét alatt nem merültek le. Az ilyen riasztások az applikációban is megjelennek, viszont hogy ne kelljen több óráig nélkülöznöd okosotthonod kényelmét, érdemes tartani otthon néhány tartalék AAA akkumulátort.

A teszt során kipróbált érzékelők IP44-es besorolásúak, vagyis kültéri használatra csak védett helyen alkalmasak, beltérben viszont jó hír, hogy a ráfröccsenő víztől még nem mennek tönkre, és a por, valamint a kisebb rovarok sem képesek bemászni a készülékházba.

Az érzékelők rendszerbe illesztése szintén nagyon egyszerű, az applikációban beszédes varázsló segít a lépéseken végig haladni. Az appban az otthonod elnevezését követően szobákat, helyiségeket kell felvenni, majd ezekhez rendelheted az eszközöket. Ezeket úgy tudod párosítani, hogy a passzív elemekhez, mint például az érzékelők, párosítasz aktívakat, mint például az izzók, LED-szalagok vagy redőnyök. Amint ezzel megvagy, indulhat a szcenáriók létrehozása. A Jelenetekhez helyszínt, ikont és nevet kell rendelned, majd megadnod a vezérelt eszközöket. Ezt követi az időbeállítás, vagyis hogy mikor legyen aktív a jelenet, és hogy melyik érzékelő melyik jelzésére mi történjen. Hasznos, hogy megadhatod, melyik érzékelő jelváltozásáról értesítsen push üzenetben az applikáció. A Parasoll nyitásérzékelőnél teljes tevékenységelőzményt is láthatsz, ami szintén hasznos lehet akár biztonsági szempontból is.

Két Trådfri LED-es izzóval teszteltük az IKEA okosotthon rendszerét. A Jelenetalkotás során ezek viselkedését kényelmesen be tudtuk állítani, de például a Parasoll nem jelent meg, mint aktiválható érzékelő, csak a Vallhornt ajánlotta fel az app. Ugyanakkor a Parasoll paneljén már láttuk a lámpát, és az izzók vezérlése is beállítható volt, viszont itt az időszakot nem tudtuk megválasztani (például azt, hogy csak napnyugta után kapcsoljon lámpát, ha nyílik az ajtó).

Félreérthető lehet az is, hogy a Jelenet létrehozásakor az érzékelőket nem tudod bevonni az aktivitásba, ezt az egyes érzékelők beállításainál kell megtenned. A jeleneteknél csak az aktív eszközök vezérlését állíthatod be, viszont itt kezdést, késleltetést és befejezési aktivitást is megadhatsz.

Szintén probléma, hogy mindegyik eszköznek a Dirigera központ közelében kell lennie - maximum 10 méteres hatósugárban, amit a vastag falak jelentősen lekorlátozhatnak. A kényelmes és gyors mobilos vezérléshez minden esetben el kell indítanod az IKEA Home Smart applikációt, az Android kezdőképernyőre kitűzhető modul sajnos nem érhető el. A Google Home rendszerébe viszont szépen integrálódnak az IKEA okoseszközei, és az alapvető irányítás is jól működik.

Ígéretes, de még van hová fejlődni

Az IKEA nem most vágott bele az okosotthon-kiegészítők gyártásába, ami tetten érhető például az egyes eszközök igényes megépítési minőségén és a könnyű beüzemelésen. Az applikáció magyar kezelőfelülettel fogad, rendezett és jól átlátható. Amíg egyesével adogatod hozzá központodhoz az érzékelőket és egyéb eszközöket, a felhasználói élmény csodás, az okosotthonos jelenetek kialakításánál viszont már több nehézségbe is belefuthatsz. A 10 méteres hatótávolság és a Wi-Fi-mentesség fájdalmas, ahogy az Android kezdőképernyőjére kihelyezhető vezérlőgombok/modulok is hiányoznak. Az érzékelők eltérő beállítópaneljei, valamint a Jelenetalkotás korlátai okozhatnak kellemetlen pillanatokat, mert nem tudsz minden "ha-akkor" utasítást egy felületen, azonos paraméterlista alapján megadni. Rá kell szánni az időt az eszközök megfelelő összehangolására, és nem árt, ha a szenzorok, valamint aktív elemek mellé távirányítókat is beszerzel, amikkel egyszerűbb lehet okosotthonod komplex vezérlése.

A Dirigera-központra épülő IKEA okosotthon-ökoszisztémában nagy lehetőségek rejlenek, minden adott ahhoz, hogy széles tömegekhez eljusson a technológia - bár tény, hogy a központ nem olcsó. Ugyanakkor a Dirigera néhány hiányossága, a limitált hatótáv, a néhol átgondolatlan, fejlesztésre szoruló applikáció okozhat kellemetlen perceket. Kíváncsian várjuk, milyen új okoseszközöket mutat be az IKEA a közeljövőben és merre halad tovább az app fejlesztése.

Okosotthon lite: az élet központ nélkül

Az IKEA azokra is gondolt, akik nem szeretnének komplex, jelenetalapú okosotthon-vezérlést, távoli elérést és kettőnél több eszköz egybekapcsolását. Az izzók, a nyitás- és mozgásérzékelő és még jó néhány termék képes direktben egymással összekapcsolódni nagyjából 10 méteren belül. Például egy érzékelőhöz akár 10 izzót is hozzá tudsz rendelni egészen egyszerűen, így mondjuk ablaknyitáskor vagy mozgásnál a fényforrások megadott időre felkapcsolnak. Ez is hasznos szolgáltatás, de azért az igazi, mobil appból akár távolról is vezérelhető okosotthontól messze van, ha az alapoktól építkezel, érdemesebb a Dirigera központra is beruháznod.

Ikea Dirigera

Ár: 27 990 Ft
A Dirigera-központra épülő Ikea okosotthon-ökoszisztémában nagy lehetőségek rejlenek, minden adott ahhoz, hogy széles tömegekhez eljusson a technológia – bár tény, hogy a központ nem olcsó.
  • okosotthon-vezérlőközpont
  • Zigbee, Matter kompatibilitás
  • LAN hálózati kapcsolat
  • Type-C tápegységcsatlakozás
  • iOS és Android Ikea Home Smart mobil app
  • Google Asszisztens és Amazon Alexa kompatibilitás
  • 112×112×27 mm
PRO
  • egyszerű beüzemelés és használat
  • magyar nyelvű mobil app
  • kis méret
  • Zigbee-, Matter-, Google- és Alexa-kompatibilitás
Kontra
  • Nincsen Wi-Fi és BT-kapcsolat
  • nem egyértelmű jelenetkészítő modul
  • maximum 10 méteres hatótáv
  • magas ár
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8710
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Ikea Dirigera
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 407
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-02-12 13:55:40
    [gameinfo_webpage] => https://www.ikea.com/hu/hu/p/dirigera-hub-okos-termekekhez-feher-okos-eszkoez-10503406/
    [gameinfo_tags] => ikea, okosotthon, matter, google, alexa, dirigera, zigbee, parasoll, vallhorn, teszt
    [gameinfo_url] => ikea-dirigera
    [gameinfo_pro] => egyszerű beüzemelés és használat
magyar nyelvű mobil app
kis méret
Zigbee-, Matter-, Google- és Alexa-kompatibilitás
    [gameinfo_kontra] => Nincsen Wi-Fi és BT-kapcsolat
nem egyértelmű jelenetkészítő modul
maximum 10 méteres hatótáv
magas ár
    [gameinfo_data] => okosotthon-vezérlőközpont
Zigbee, Matter kompatibilitás
LAN hálózati kapcsolat
Type-C tápegységcsatlakozás
iOS és Android Ikea Home Smart mobil app
Google Asszisztens és Amazon Alexa kompatibilitás
112×112×27 mm
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 27 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Dirigera-központra épülő Ikea okosotthon-ökoszisztémában nagy lehetőségek rejlenek, minden adott ahhoz, hogy széles tömegekhez eljusson a technológia – bár tény, hogy a központ nem olcsó.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 407
            [manufacturer_name] => Ikea
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.ikea.com/hu/hu/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/ikea-dirigera-8710.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => egyszerű beüzemelés és használat
            [1] => magyar nyelvű mobil app
            [2] => kis méret
            [3] => Zigbee-, Matter-, Google- és Alexa-kompatibilitás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Nincsen Wi-Fi és BT-kapcsolat
            [1] => nem egyértelmű jelenetkészítő modul
            [2] => maximum 10 méteres hatótáv
            [3] => magas ár
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    7

  • Szoftver:

    7

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.