Hirdetés

Illetéktelen adatgyűjtés miatt büntette meg 105 alkalmazás fejlesztőjét Kína



|

A TikTok helyi változata is a kifogásolt appok között van.

Hirdetés

A világ egy része gyanakvóan néz a kínai székhelyű vállalatok alkalmazásaira és termékeire, az Egyesült Államok Trump kormányzása idején kis híján betiltotta a TikTokot, és a Huawei is nehéz időket él a szankciók miatt. A vád jellemzően kémkedés és illetéktelen adatgyűjtés, így pedig külön érdekes látni, hogy a kínai illetékes hatóság is pont emiatt büntette meg 105 alkalmazás fejlesztőit a napokban.

A Cyberspace Administration of China, avagy CAC a felhasználóktól kapott panaszok következtében indított vizsgálatot, és megállapította, hogy 105 app sértett törvényt, egyebek mellett személyes információkat gyűjtöttek illegálisan, túl sok adatra voltak kíváncsiak, és szükségtelen dolgokhoz kértek hozzáférést.

Hirdetés

A büntetett alkalmazások listáján szerepel a TikTok, a LinkedIn, a Bing, a keresőóriás Baidu mobilos böngészője, valamint a Tencent zenelejátszója, a Kugou is. A fejlesztőknek 15 munkanapon belül lépniük kell,  hogy elkerüljék a büntetést.

A kormány a márciusban bevezetett intézkedések következtében azokra az alkalmazásokra sújt le, melyek olyan információkhoz kérnek hozzáférést, amik nem szükségesek alapvető működésükhöz. A fejlesztők 50 millió yuanos, vagy a cég éves bevételének 5 százalékával megegyező mértékű büntetést is kaphatnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.