Hirdetés

Ilyen is van már: elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt



|

A jelek szerint a jogalkotásban is remekül kiigazodik az OpenAI chatbotja.

Hirdetés

A különböző közgyűlési- és parlamenti közvetítésekben szunyókáló honatyák- és honanyák hathatósan megágyaztak annak a sztereotípiának, hogy a politikusok lusta népség, akik még a szemüket sem képesek nyitva tartani a zsíros fizetésükért cserébe.

Ez természetesen túlzás és durva általánosítás, de valószínűleg a legújabb ChatGPT-hír sem fog javítani az előítéleteken, mivel úgy fest, hogy a mesterséges intelligencia jóvoltából már a törvények szövegezésével sem kell törődniük a jogalkotóknak.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint ugyanis a brazíliai Porto Alegre közgyűlésében megszavaztak egy jogszabályt, amit teljesen az OpenAI világhódító chatbotja írt. A javaslatra még októberben adták áldásukat a törvényhozók, akiknek nem mellesleg fogalmuk sem volt a szöveg eredetéről, mivel az azt benyújtó Ramiro Rosário csak a napokban tárta fel a titkot.

"Ha korábban felfedtem volna, biztosan nem vitték volna szavazásra a javaslatot. A lakossággal szemben pedig tisztességtelen lenne megkockáztatni, hogy csak azért ne hagyják jóvá a projektet, mert mesterséges intelligencia írta."

- indokolta a politikus, hogy miért nem tájékoztatta a 35 fős testületet a szöveggenerátor hathatós közreműködéséről.

Hirdetés

A november 23-án életbe lépett jogszabály azt biztosítja, hogy az 1,5 milliós lakosságú város adófizetőinek ne kelljen megtéríteniük az ellopott vízórák cseréjének költségét. Rosário elmondása szerint semmit sem változtatott a ChatGPT által létrehozott szövegen, tehát a képviselőtársai egy az egyben a gépi törvényt szavazták meg.

Az persze önmagában cseppet sem meglepő, hogy a chatbot még egy ilyen kérést is teljesít, hiszen a weboldalak millióin kiképzett algoritmus gyakorlatilag bármilyen témában képes szövegeket generálni, az eredményt azonban sosem árt átellenőrizni, a mesterséges intelligencia ugyanis hajlamos teljesen légből kapott állításokkal fűszerezni az irományait.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.