Hirdetés

Íme 5 intő jel, hogy máris mesterséges intelligencia-függő lettél



|

Veszélyes dolog a függőség, az MI-re "rácsúszni" pedig nagyon is könnyű. A te mindennapjaidnak is részévé vált? Ezeket ellenőrizd és így tehetsz ellene.

Hirdetés

Örök igazság, hogy a felhasználó lusta - abba az irányba megy, ami egyszerűbb, könnyebb, nem igényel túl sok munkát. Ez igaz akkor is, ha információt akar megszerezni az internetről: itt az győz, amit könnyebben lehet fogyasztani. A fogyasztási szokások pedig abba az irányba mutatnak, hogy egyre rövidebb ideig koncentrálnak a felhasználók, és azonnal akarják tűpontosan azt az információt, amit vadásztak. Ha esetleg tartalmat kell előállítani, a lustaság még erősebb, és erre kiválóan tud építkezni a generatív mesterséges intelligencia.

Mutatunk néhány jelet, amiket ha magadon is felismersz, talán érdemes elgondolkodni azon, hogy megérné kicsit több erőfeszítést tenni és nem a legkönnyebb utat választani. Azért néhány olyan esetet is mutatunk, amikor határozottan előny, hogy az MI is besegít mindennapjainkba.

Hirdetés

1: ötletekért a ChatGPT-t keresed fel

Persze írhatnánk a Bing Chatet is, de a lényeg: ha hagyod, hogy az MI gondolkodjon helyetted, elvész a kreativitásod. Épp az az egyediség, az a különlegesség vész el munkádból, ami téged meghatároz. Lehet, hogy nem lesz olyan alapos és profi a végeredmény, mintha a ChatGPT-vel gyártatnád le, de benne lesz a te egyedi tudásod, stílusod is, ráadásul ezáltal te is fejlődsz. Veszélyes spirál ez: először csak néha támaszkodsz rá, majd a nehezebb kihívásoknál már eszedbe sem jut önállóan nekiveselkedni a feladatoknak.

2: Vakon elhiszed, amit az MI állít

A copy-paste végtelenül egyszerű művelet, pláne akkor, ha az adott feladathoz hajszálpontosan igazított választ kapsz a generatív MI rutintól, amit csak be kell másolnod, és készen is vagy. Adja magát, hogy a felületesen átfutott szöveget perceken belül leadod, mint saját munkát. A gond azonban ott van, hogy nem ellenőrzöl minden állítást a szövegben. A ChatGPT és társai a neten fellelhető adatokból táplálkoznak, és hát azt ugye senkinek sem kell mondanunk, hogy ezek jelentős része minimum sántít, egy része pedig egyenesen fake news. Ehelyett inkább használd úgy az MI-t, hogy kritikusan tekintesz a végeredményre és nem fogadsz el mindent vakon, amit a ChatGPT szép, összefüggő szövegbe csomagolt.

3: A ChatGPT lett a fő információforrásod

Bár sokan előszeretettel vizionálják, azért a generatív MI még messze nem helyettesíti a való életbeli interakciót. Bár az internet kimeríthetetlen információforrás, vannak olyan dolgok, amiket inkább valós emberektől, a való világból érdemes megtanulni, megtudni. Van egy jó ötleted vállalkozáshoz? Attól még ne fogj bele, hogy a ChatGPT grafikonokkal támasztotta alá, hogy van kereslet az általad kitalált termékre vagy szolgáltatásra. Esetleg átfogó információt szeretnél valamiféle globális eseményről? Kikérheted ugyan a ChatGPT véleményét, de ne fogadd el egyetlen információforrásnak - lehet, hogy éppen olyan részletet hagyott ki, ami számodra fontos lehet.

4: Ami kitalálható, az mind ott van a ChatGPT-ben

A generatív MI bámulatos dolgokra képes és nagyon kreatívnak látszó produktumokat kaphatunk tőle. Mindenki látott már MI-vel készített képeket, de ott vannak a regények, versek, videók, zeneszámok és még sorolhatnánk. Elsőre hihetetlen, hogy ezt egy algoritmus készítette emberi beavatkozás nélkül, de ha jobban megnézed, mindegyik produktum csupán már kitalált, felfedezett egységekből összegyúrt új "alkotás". Nincsen benne az érző, lélegző alkotó gondolatvilága, nincsenek mögötte érzelmek, kreativitás, valójában nincsen benne semmi új. Az MI által generált minden tartalom

mindössze több milliárd gondolat ügyesen tálalt átlaga és egyvelege.

5: Nincs már saját véleményed

Hallottál valami érdekeset, fontosat, de nem tudod, mit gondolj róla? Ha ilyenkor az utánaolvasás, tájékozódás, elmélkedés helyett megkérdezed a ChatGPT-t, hogy mi legyen a véleményed, nagy hibát követsz el. Ő nem egy érző lény, nincsen egyénisége, hite - csupán "okos", de ez a tudás csak mások gondolatai összegezve, csak egy átlag. Akinek van hite, egyénisége, akinek vannak érzései, az TE VAGY!

Az Apple híres "Think different" kampányában is szépen megfogalmazták mindezt, de a lényeg: "…azok az emberek, akik elég őrültek ahhoz, hogy azt higgyék, meg tudják változtatni a világot, ők azok, akik tényleg meg tudják. Gondolkodj másképp!"

+1: Az MI a barátod

Reméljük, nem érezted úgy a fenti pontokból, hogy arra igyekszünk rávenni, lökd el magadtól az MI-t, sőt, arra bátorítunk, hogy használd, de csak okosan. Lehet, hogy kényelmes olyankor is bevetni, amikor időrabló, vagy éppen nehéznek tűnő feladat előtt állsz, de ezek azok a feladatok, amik segítenek továbblépni, kiszélesíteni a gondolkodásodat, talán épp olyasmire bukkansz alkotás közben, amitől más megvilágításba kerülnek bizonyos dolgok - vagyis a személyiségedet formálják, erre pedig az MI egyszerűen nem képes.

Amire már most, ilyen korai szakaszában is alkalmas és amiben hagyatkozhatsz rá mindennapjaidban, azok olyan triviális dolgok, mint például a mobilfotózás (roppant bonyolult és szofisztikált algoritmusok futnak ilyenkor a háttérben), az online biztonságod védelme (például SPAM-szűrés), játékok alatt a megjelenés, a karakterek irányítása, tévénézésnél a képjavítás, segítség az e-vásárlásnál vagy például biometrikus azonosítás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.