Hirdetés

Ingyenes szoftver tette sokkal jobbá az Nvidia videokártyáit



|

Mindenki ingyenesen használhatja, de nem szabad elfelejteni, hogy, nem az Nvidiától származik.

Hirdetés

A modernebb videokártyák, pláne az Nvidia legújabb modelljei, elképesztően sok áramot képesek felvenni bizonyos igénybevételek (például játék) során, a mérnökök pedig, noha ez is egy fontos szempont, a fogyasztás kérdésével kevesebbet foglalkoznak, inkább a teljesítmény csúcsra járatására összpontosítanak a tervezéskor és a későbbi optimalizáláskor is.

Itt jön képbe az Nvidia Power Management, amit, bár a neve miatt azt hihetnénk, hogy Nvidia szoftver, igazából egy független fejlesztő készített.

Hirdetés

Az Nvidia Power Management (röviden NVPMM) szoftver a felhasználók kezébe adja a videokártyáik fogyasztásának irányítását, az ilyen jellegű módosításoknál azonban nagyon fontos körültekintőnek lenni, nem véletlen, hogy az Nvidia nem tette már korábban könnyűvé az ilyesfajta beállítások babrálását.

Egyébként a GeForce vezérlőközpont és a Windows 11 is rendelkezik néhány erősen limitált fogyasztási beállítással, az NVPMM egészen új lehetőségeket ad a felhasználók kezébe. A szoftver a GeForce mellett a Quadro, a Tesla és a GRID termékeket is kezeli, méghozzá egy grafikus interfészen.

Az NVPMM-mel egyedi fogyasztási profilokat lehet létrehozni, alkalmazásonként beállíthatjuk a kívánt fogyasztást, és még alapvető monitorozási funkciókat is ellát. Nyilván a GPU-k fogyasztási limitjét ezen a szinten nem tudja megnyitni, az engedélyezett skálán azonban manuálissá teszi a mozgást. A fejlesztő megjegyzi, az RTX 4090 szélesebb spektrumon mozog, mint a többi Ada Lovelace GPU.

Mivel az NVPMM egy Windows-alkalmazás, annak beállításai minden leállításkor elvesznek, így ha elkészítettétek a megfelelő profilokat, és a játékaitokhoz is beállítottátok a kívánt maximális fogyasztást, ezeket a beállításokat minden rendszerújraindítás után ismét aktiválnotok kell.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.