Hirdetés

Az Instagram is kémkedni fog utánad



|

Olyan funkcióval bővül a képmegosztó app, ami szépen megjegyzi, merre jártál, aztán elárulja a Facebooknak - még akkor is, ha azt már nem használod.

Hirdetés

Sokak szerint megvan a konkrét ügy, ami miatt az Instagram alapítói távoztak a Facebook által üzemeltetett cégtől. Többen felfedezték ugyanis, hogy az Instagram egy új adatmegosztási funkciót tesztel, ami már megint nem túl jó hír azoknak, akik a személyes adataikat figyelik a mindent tudni akaró Facebooktól.

Hirdetés

A képmegosztó app egyik tesztverziójának adatvédelmi beállításai között ugyanis megjelent egy olyan lehetőség, amelyben a felhasználók megoszthatják a Facebookkal a képeik és tevékenységeik helyadatait. Ezáltal ugye a közösségi oldal megszerzi, merrefelé járunk-kelünk, és az Instagramon is ezzel az információval tudja finomítani a felbukkanó hirdetéseket. Csak hát, van egy kis bibi:

Az információk szerint az Instagram akkor is gyűjti majd a helyadatokat, amikor nem használjuk.

Ha belegondolunk, hogy ennek mi az oka, nagyon egyszerű választ kapunk: a Facebooknál megindult ugyanis egy egyelőre nem túl nagy mértékű, de azért már kimutatható elvándorlás. Egyrészt az idei adatkezelési botrányok miatt vallják egyre többen, hogy teljesen törölték magukat, vagy inaktívak a közösségi oldalon, másrészt a fiatalok körében kezd népszerűtlen lenni a Facebook, ők ugyanis úgy tartják, hogy nem akarnak olyan közösségi oldalt használni, ahol a szüleik és a nagyszüleik is ott vannak.

A Facebook bevételei persze ettől még a hirdetésekből származnak, és az eléggé megborult tőzsdei bizalmat is azzal tudják visszaszerezni, ha az elvándorlás ellenére megtartják a reklámok célközönségét. És ha a népek egy része letörli a Facebook appot a mobilról, hát gyűjtik az adataikat máshonnan, például az Instagramból.

Azt még nem tudni, mikor lesz éles az adatgyűjtő funkció, a Facebook és az Instagram képviselői egyelőre nem nyilatkoztak ezzel kapcsolatban. Az viszont legalább egy kicsit enyhít a dolog visszásságán, hogy a jelek szerint kikapcsolható lesz az adatmegosztás. Legalábbis egyelőre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.