Hirdetés

Végre titokban is letilthatod a zaklatókat Instagramon

|

Az egyik legfontosabb internetes veszélyforrás, a zaklatás ellen hasznos az Instagram napokban élesített új funkciója, érdemes kipróbálni.

Hirdetés

Az online bullying, avagy internetes zaklatás komoly probléma, ezt valószínűleg nem kell külön ecsetelnünk. A fiatalokra, stresszhelyzetben lévőkre, mentális problémákkal küzdőkre különösen veszélyes az, ha ismeretlenek vagy akár ismerősök internetes szolgáltatásokon keresztül kéretlenül bombázzák őket negatív üzenetekkel, tartalmakkal, befolyásolják az érzelmeiket és gondolkodásukat - nem egyszer torkollott már tragédiába ilyesmi.

Hirdetés

Az Instagram hónapokon át zárt csoportokkal tesztelte az erre válaszul kifejlesztett funkcióját, és mostantól elérhető is bárki számára, akinek automatikusan frissült az alkalmazás (ha nem így van beállítva a rendszered, frissíts manuálisan). Eredetileg Restrict az új lehetőség neve (ha magyar Androidot használsz, esélyesen Korlátozás néven találod meg). Ezzel úgy védekezhetünk a zaklatók ellen, hogy azt ők maguk nem is veszik észre.

Hirdetés

Eddig ugyebár két dolgot tehettünk: privátra állítottuk a fiókunkat, hogy csak a visszaigazoltak számára legyen elérhető minden fotónk, tevékenységünk és sztorink, de ez nem mindenki számára járható út. Másrészt pedig lehetett külön szórakozni kommentenként és üzenetenként azzal, hogy törölgetjük a zaklatókat, de ilyenkor ezt ők maguk is észrevehették és valamilyen más úton újra megtalálhattak, akár a törlés miatt még egy fokkal mérgesebben vagy gonoszabban.

A Restrict amolyan "shadow ban" jellegű funkció, tehát megtehetjük azt, hogy egy adott felhasználónál bekapcsoljuk, és ezután a hozzászólásai eltűnnek, és bármit ír ezután a tartalmaink alá, az sem látszik sem számunkra, sem a külvilág számára. Ő maga viszont úgy látja majd, hogy továbbra is megjelennek a megjegyzései, szóval nem veszi észre az elnémítását. Emellett az így megjelöltek azt sem látják, mikor vagyunk épp elérhetőek, és azt sem, ha olvastuk az üzeneteit.

Hirdetés

A szolgáltatást kifejezetten könnyen aktiválhatjuk: vagy az illető profilján kattintjuk be a speciális elrejtést, vagy egy adott kommentjét kell balra húzni a kijelzőn és ezután engedélyezni a funkciót. Ezután egyébként minden egyes megjegyzésnél megtehetjük, hogy azt az egyet engedélyezzük, de akár törölhetjük is teljesen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.