Jön a kukkoló-riasztó Instagramra

|

A képmegosztó szolgáltatáson egyre népszerűbb Stories képei és videói csak rövid ideig láthatóak: nemsokára jelez a rendszer, ha valaki mégis lementené őket.

Az Instagramot folyamatosan reszelgetik, ahogy az "atyai" Facebooktól lepotyognak az itt is használható elemek, nemrég például időzítő funkciót kapott (igaz, ennek az indulása kissé felemásra sikerült, mivel az időzítő lehetőség csak az üzleti Instagram fiókokban használható és a kezelése is kissé körülményes még). Vannak viszont sokkal egyszerűbb fejlesztések is, ezek közül a legújabb az Instagram egy elég érdekes ellentmondását erősíti.

Hirdetés

Van ugyanis a Stories nevű funckióolyasvalami, amit nem az Instagram vett át a Facebooktól, hanem fordítva (igaz, az Instagram meg megint máshonnan vette az ötletet, de hát ilyen ez a popszakma). A Stories lényege, hogy a hagyományos kép-idővonalon megjelenő, a felhasználók oldalain továbbra is megmaradó és kereshető tartalmak fölött megjelenik egy rövid időtávra tervezett másik sztorivonal is, ahol megoszthatunk képeket, videókat, amiket szövegekkel, izgő-mozgó kütyükkel turbózhatunk fel, és az Instagram szerint a jelenlegi hangulatunkat tükrözik, épp ezért nem is maradnak meg örökre, egy nap után eltűnnek.

Szóval tehát közzétehetünk valamit, amit igazából nem akarunk sokáig "közzétéve hagyni". Ez már önmagában eléggé ellentmondásos, de ennek ellenére (vagy tán épp ezért) az istenadta nép használja is, mintha kötelező lenne. És itt jön az ellentmondás ellentmondása: az Instagramon éles tesztben próbálgatják azt a funkciót, amely igyekszik megakadályozni, hogy a rövid időre közzétett Stories képeket valaki mégis meg akarja őrizni az örökkévalóságnak, ezért a telefon beépített funkcióival vagy más appokkal képernyőképet készít ezekről.

A funkció élesedéséről felugró üzenet tájékoztatja a felhasználókat, mint ahogy a fenti példa is mutatja: ebben az áll, hogy innentől, ha megpróbálnánk screenshotot készíteni vagy valamijen kijelző-rögzítő módszert alkalmazni, az Instagram értesítést küld erről annak a felhasználónak, akinek a Story-képét megpróbáljuk lementeni.

Szóval, foglaljuk szépen össze. Adott egy kép- és videómegosztó, ahol először úgy lehetett tartalmakat postolni, hogy azok "postolva is maradjanak", majd megszületett egy új használati mód, ahol úgy oszthattunk meg képeket és videókat, hogy azok ne maradjanak meg, és most pedig, amikor egyesek mégis szeretnék ezeket megőrizni, a rendszer bemószerolja őket a tartalmak közzétevőinél. Lassan már a kutya se érti a dolgot, mindenesetre a titkos leselkedők és stalkerek eggyel kevesebb lehetőséggel rendelkeznek mostantól, hacsak egy másik mobillal le nem fotózzák a képernyőn megjelenő illékony képeket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra » Advertisement

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.