Hirdetés

Teljesen megváltozhat az internet, ahogy most ismered



|

Körömszakadtáig védett szellemi tulajdon harcol a szabadság és a kreativitás ellen, és egyelőre az előbbi áll nyerésre. Az új európai szabályozás olyan durva, hogy egyelőre még végrehajtani sem lehet.

Hirdetés

Bár mostanában minden a személyes adatok védelméről és az ezzel kapcsolatos internetes átalakulásokról szól, a mostani cikk apropója nem ez, hanem egy új, európai kezdeményezés, amelyet az Európai Parlament jogi bizottsága szerdán törvényjavaslattá is faragott, aztán (bár kis többséggel, de azért) meg is szavazta. Ha bevezetnék, olyan szinten beszűkülne az internetes mozgásterünk, hogy rá se ismernénk az eddigi nagy online szabadságra. Még szerencse, hogy a végrehajtásig több állomáson elkaszálhatják a javaslatot, ráadásul egyelőre azt se tudja senki, hogyan lehet mindezt a gyakorlatban érvényesíteni.

Hirdetés

Az EP jogi bizottsága egész pontosan azt próbálja áttuszkolni az európai törvényhozáson, hogy a szerzői jogok megsértésének elkerülésére a tech-cégek építsenek be olyan szűrőket a szolgáltatásaikba, ami megakadályozzak, hogy a netezők bármilyen szerzői jogot sértő tartalmat töltsenek fel, vagy osszanak meg.

Mémtelenségbe burkolózva

Az alapötlet persze nem hülyeség. A PC World Online szerkesztése mellett jómagam is zenész vagyok, és évtizedek óta jelentős pénzektől esem el amiatt, hogy bolt és legális letöltés helyett bárki lewarezolhatja az általam készített lemezeket, vagy épp felhasználhatja azokat mindenfélére a videóinak aláfestésére, vicces tartalmak készítésére, meg nagyjából minden egyébre. De mondjuk ez így van azóta, hogy az internet használható és általános formában elindult, a zenebiznisz (aztán a filmeké, játékoké, szoftvereké és könyveké is) szép lassan átlendült a sokkélményen, és úgy-ahogy pöfög tovább.

Ezért is furcsa, hogy ennyi év után kerül elő egy ilyen törvénytervezet, ami ráadásul olyan szigorú, hogy egyelőre le se tudjuk fordítani gyakorlati módokra. A javaslat szerint a szolgáltatóknak minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy valaki más szellemi tulajdonát illetéktelenek használják. Na de mit is jelent ez? Egyáltalán nem csak annyit, hogy nem tölthetek fel Kozsó dalára készített saját videóklipet a YouTube-ra. Ezt eddig sem tehettem volna meg (az akarást meg hagyjuk is), és jó ideje vannak az ilyen tevékenység ellenőrzésére használatos technológiák a legnagyobb oldalakon a YouTube-tól a Facebookig.

A törvény szövege azonban ennél szigorúbb épp amiatt, hogy mindent mindennel összemos, ezért nem tölthetnék fel például ilyen videót sem:

Mert a jogalkotók szerint mi is a baj ezzel a videóval? Az, hogy a szerencsétlen, sétálni nem akaró macska alá bevágott frappáns dalrészlet ("I'm so tired of being here", azaz "Elfáradtam abban, hogy itt legyek") amellett, hogy baromi viccesen narrálja a macska "szenvedéseit", egyben egy Evanescence nevű zenekar szerzői jogi tulajdona. De nézzünk mást.

Itt van például ez a teljesen agyament kis szösszenet:

Ebben értelemszerűen felhasználtak nagyjából 4 másodpercet egy SpongyaBob rajzfilmből, ami megint csak védett szerzői jogi kategória. És igazából az internet tele van ilyesmikkel, akár olyan eseteket is megemlítve, amikor egy YouTube-vlogger szimplán a webkamerába beszél, de a háttérben megcsörren a telefonja, amin egy kereskedelmi forgalomban lévő zeneszám a csengőhang.

Márpedig, ha a törvényjavaslatot sikerül átverekedni, akkor nincs benne semmiféle könnyítés, kivétel vagy kiskapu. Akkor bizony minden, ismétlem, MINDEN, ami bármilyen szinten is szerzői jogi tételnek számít, feltöltéskor törlendő. És a dolog hogyanja egész konkrétan kinyírná a ma ismert internetet.

Gondolatrendőrség 2.0

Mert lehetne mondjuk úgy is megfelelni a tervezett szigorításnak, hogy minden tech-cég és szolgáltató felvesz egy tonna új munkatársat, akik szépen elkezdik meghallgatni és megnézni az internetezők által feltöltött összes tartalmat, és eldöntik, hogy mi a tényleges jogi vétség, és mik azok az esetek, amikor a jogi tulajdon felhasználása nem olyan mértékű vagy szándékú, ami beavatkozást igényelne.

Viszont ilyesmi egyszerűen nem megoldható, hiszen a világ összes internetezője olyan iramban generál tartalmakat, hogy ezt humán erőforrással szűrni lehetetlen. Tehát egyetlen megoldás maradna, az automatizált szűrőprogramok használata, ezeken viszont ugyanúgy fennakadna a valódi jogsértő tartalom, mint egy fent idézett mém, paródia, vagy akár az, ha valaki egy videóban a Don't Worry Be Happy-t fütyörészi.

Mert ha megengedőbbre állítják a szűrő algoritmusokat, hatástalan lesz a valóban jogsértő tartalmakra, ha viszont szigorítanak rajta, akkor teljesen ellehetetlenítik az internetezőket attól, hogy bármit megosszanak.

Nyugalom, van még remény

Szerencsére a mostani törvényjavaslat még nem azt jelenti, hogy pár nap múlva becsukják előttünk az internetet, ha a Star Wars főtémáját dudorásszuk egy magunkról feltöltött videóban. Egyrészt a jogi bizottság által elkészített javaslatnak át kell mennie egy képviselői szavazáson, aztán pedig jöhetne a gyakorlati érvényesítés, amihez akár évek is rendelkezésre állnak, a jogi csűrcsavarok miatt ráadásul eközben is simán újra lehet tárgyaltatni mindent, például arra hivatkozva, hogy a szerzői jogilag szépen hangzó ötlet a valóságban teljességgel megvalósíthatatlan.

De azért érdemes tudni, hogy van egy ilyen ötlet valahol a fejekben. És nem csak az EU-t kell ezért ostorozni, ugyanilyen netes huzavonáktól hangos az amerikai sajtó is, és országszinteken is folyamatosan felbukkannak az internet szabályozására vonatkozó kísérletek. Egyelőre sikertelenül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.